Лековитите извори в България.

Автор: Няма коментари Сподели:

Изворът „Светата вода” се намира близо до кюстендилското село Голема Фуча, в подножието на връх Колош. Скътан е сред гъста букова гора, в дол, в който протича Бабинска река, недалеч от изворите й.

Изворът блика от основата на вековен бук. Местното население вярва, че водата в него е лековита и цери очни болести. „Светата вода” се намира и недалеч от местността „Манастиро”, което предполага, че в миналото тя най-вероятно е била манастирско аязмо.

Светата вода при село Забел пък цери кожни болести. Мястото се намира на около 1 км северно от Забелския манастир. Местните жители почитат лековития извор от незапомнени времена. Твърди се, че освен кожни болести, водата му лекува и всякакви проблеми, свързани с бъбреците. Жена от селото разказва как преди години внучката й се излекувала с лечебната сила на тази вода. Завела там детето, намазала с лековитата вода кожата му и добрият резултат дошъл още на другия ден – нямало и помен от обривите.

Лековито е и тракийското мегалитно светилище Скрибина край гоцеделчевското село Крибул.Известно с чудесата, които върши, то се радва на голяма посещаемост от цялата страна и чужбина. На Скрибина са идвали семейства от Испания и Германия, които не можели да имат деца, но после ставали горди родители на прекрасни момчета и момичета.

Освен на бездетни майки, мегалитното светилище помага и при други болести. То успява да излекува и Юлия Земеделска, която страдала от тежка форма на рак. След това тя се заклева да лекува и да помага на хората с каквото може. Функциите на лечителка взема от своята майка, която дълго време лекувала болни на скалната арка Скрибина. Преди около 28 години мъжът на Юлия – Юлиян, катастрофира и животът му тотално се съсипва. Докато една нощ не вижда в съня си, че трябва да иде на скалата и го прави.

На следващата вечер всичко остава в миналото.

Забележително е и вярването, че тя се стопанисва от змия, която може да приема всякакви образи, включително и този на човек, а всеки, който отиде там, трябва да си носи връхна стара дреха, която да върже на някое от дърветата около светилището след ритуалното промушване през отвора му.

Подготви: Анелия ПОПОВА

                                                                                                                       http://www.blitz.bg

Проект Like Finance

Предишна статия

10 роми обрали “Пени” в Казанлък, 100 се притекли на помощ

Следваща статия

Вярва се, че всеки, който пие от „свят извор” със силна вяра и упование в Бога, получава изцеление.

Други интересни