Мръсният живот на “Брикел”Държавната екоагенция отказа на централата на Христо Ковачки да увеличи производството си заради системни нарушения.

Автор: Няма коментари Сподели:
124 млн. лв.
са приходите на “Брикел” за миналата година. Загубата е 29.3 млн. лв. В дружеството работят над 1200 души.

Местният фолклор в град Гълъбово гласи, че всеки път когато ТЕЦ “Брикел” започне да бълва черен дим, работниците на близкостоящата централа “Ей И Ес Марица-изток 1” се евакуират. Причината е, че ТЕЦ-ът, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки, работи без основната си екологична инсталация – сероочистката.

Дали това наистина е така няма как да се провери – от Ей И Ес отказаха коментар за работата на съседа си, а от старозагорската Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) отговориха само, че са разрешили изграждането на такава инсталация за три от шестте котли на ТЕЦ-а.

На практика централата продължава да работи въпреки обществената тайна за проблемите при нейната експлоатация. В това може да се убеди и всеки, който е виждал сградата й. На фона на ТЕЦ “Ей И Ес Марица-изток 1” (двете са в непосредствено съседство) “Брикел” изглежда като един от многото изоставени заводи от времето на соца. По-интересна обаче е разликата в цвета на дима, който излиза от комините на двете централи. Всеки би могъл да направи разлика между черно и бяло, т.е. между мръсното и чистото.

Това обаче започва да се променя, и то не само заради поредното обгазяване на Гълъбово миналата седмица. Експертите на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в началото на септември отказаха да издадат ново комплексно разрешително на централата с доста категорични заключения. Мотивите на агенцията са, че “Брикел” не гарантира експлоатацията на инсталацията в съответствие със закона и има доказателства за системно неизпълнение на действащото екоразрешително. Изпълнителният диркеор на джеството Владимир Костов, коментира, че част от тези заключения са спорни и решението за отказ ще бъде обжалвано.

Желанията на “Брикел”

“Брикел” трябваше да спре работа в края на 2010 г. тъй като освен комплексното разрешително, което изтече в края на 2006 г., централата беше изразходила и допълнително позволените й 20 хил. работни часа без сероочистващи инсталации (СОИ). Местната екоинспекция дори издаде заповед за принудителна административна мярка за спирането на блоковете на централата, която беше потвърдена и от съда. Това обаче предизвика протести от страна на работниците. В крайна сметка два от блоковете продължиха да работят с оправданието, че Гълъбово няма друга алтернатива за отопление.

Впоследствие новата СОИ, която позволява работа на три от шестте блока на централата, беше изградена и през 2011 г. централата получи ново комплексно разрешително за работа на три от шестте блока, всеки с мощност от 170 мегавата.

През пролетта на тази година от “Брикел” подават заявление за издаването на ново комплексно разрешително. Това се прави при промяна на условията на работа, като в случая намеренията на “Брикел” са да увеличи топлинната си мощност от 510 (при работа на три блока) на 850 мегавата (за работа на пет блока). Това включва и увеличение на производството на водород.

По думите на Костов в момента дружеството изгражда нова сероочистваща инсталаци, с която четири от блоковете ще могат да работят едновременно. По думите му тя ще е готова в началото на следващата година, което обяснява и искането на ново комплесно разрешително.

По този начин на практика “Брикел” ще може да произвежда повече електроенергия, която е основният източник на печалба за дружеството – брикетното производство е само оправдание централата да се води заводска когенерация и да получава преференциална цена. Това се вижда и от финансовия очет за 2014 г., споед който приходите от продажба на електроенергия са три пъти повече (66 млн. лв.) от тези от брикети. Дружеството в Гълъбово заедно с ТЕЦ “Бобов дол”, която също се свързва с Ковачки, е и сред редовните доставчиците на студен резерв за Електроенергийния системен оператор.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Курс към по-високи данъци! Правителството иска да харчи повече за сметка на хората и компаниите.

Следваща статия

НИТО ЛЕВ ОТ ОБЩИНАТА ЗА НОВИ КНИГИ!

Други интересни