НИТО ЛЕВ ОТ ОБЩИНАТА ЗА НОВИ КНИГИ!

Автор: Няма коментари Сподели:

                           НИТО ЛЕВ ОТ ОБЩИНАТА ЗА НОВИ КНИГИ

      

 Image title

В  читалището в Старосел ни посреща Вълка Пройчева. Една образована и възпитана жена, която изпълнява длъжността секретар. Познаваме се от години. Но тя продължава да ми говори на „вие” в знак на уважение.

Вълке, училище в Старосел няма, но продължават ли учениците да влизат в библиотеката?

Любовта към книгата у децата не е затихнала, въпреки, че имат компютри. В читалището имаме Интернет, но желанието на децата да четат книги е много голямо. Идват да четат не само тези, които учат в Хисаря, но и тези, които гостуват през лятото на баба и дядо. Тази година и аз съм изненадана от интереса към четенето. Питат за нови книги, но нямаме пари.

Колко пари са ви дали за книги до сега?

Няма пари за книги. Друга година отпускат по програма от Министерството на културата. Няма тази година такава програма. Миналата година получихме едно много голямо дарение от ансамбъл „Българе”, които ни дадоха 500 лв. за книги и  ни подариха 500 книги. Получихме дарение и от „Кока кола”. Дойдоха в читалището 20 служители на фирмата с техните семейства. Разгледаха всичко, останаха много доволни и всеки един от тях ни подари по 2 – 3 книги за библиотеката.

Аз се надявам чрез нашия сайт някои по- богати хора да дадат средства, пък и защо ли всеки от нас да не купи по една книга и да я дари на библиотеката в Старосел? А сега за другата дейност! Репетират ли вече децата от танцовата трупа и фолклорната група?

Ние цяло лято репетираме, защото фолклорните фестивали са лятно време. Върнахме се от Рожен с трета награда и имаме грамота. Там, в сърцето на планината,  се представихме много добре.  Нашите баби бяха поканени на запис в Българското националното радио – програма „Хоризонт”. Бяхме на събора в Столетово, в Хисаря на „Жива вода” спечелихме с децата сребърен медал. Това е едно голямо постижение за нашите деца, защото където и да се явим, ни посрещат с възхищение. В събота ни предстои участие в Средногорския фестивал в Стрелча и надявам се да не е последния за тази година.

А кой ви осигурява средствата за пътуването и участието?

 Ние сами. Печелим като играем с децата и пеем с бабите срещу заплащане. Дават ни пари и от Винарска изба „Старосел”.

Вълка Пройчева ни изпраща , а аз продължавам да мисля как е възможно от толкова усвоени пари в община Хисаря да няма 1000 лева за нови книги? Как е възможно бабите да си дават от пенсиите, за да отидат да славят българския фолклор по фестивали и надпявания и да защитават името на Старосел?

Живо е българското. Издирват се стари песни, запяват се, звучат и славят  общината, а тя какво прави за  изпълнителите и за библиотеките? О, да! Ремонтира читалища. За тия ремонти – друг път.

                                                           Ирина КириловаImage titleImage title

Предишна статия

Мръсният живот на “Брикел”Държавната екоагенция отказа на централата на Христо Ковачки да увеличи производството си заради системни нарушения.

Следваща статия

Топло

Други интересни