Депутатите приеха промени в Закона за СРС-тата

Автор: Няма коментари Сподели:

Депутатите намалиха срока за използване на “бръмбари” за битови престъпления, но го увеличиха за случаи, когато има съмнения за тероризъм и шпионаж като приеха в едно заседание и на първо, и на второ четене промени в Закона за специалните разузнавателни средства.

Вносители на поправките са депутати от всички парламентарни групи с изключение на БСП.

Измененията предвиждат значително намаляване на срока на прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на обекти с цел установяване на самоличността на лица.

При тези случаи първоначалният срок, разрешаван от съда, ще е 20 дни, като има възможност за удължаване, но не повече от общо 60 дни.

Досега първоначалният срок беше 60 дни, но според вносителите има злоупотреби със СРС-та, което налага да се съкрати.

В същото време се увеличава срокът за използване на “бръмбари” за дейности, свързани с националната сигурност и за разкриване на тежки умишлени престъпления.

При подозрения за шпионаж и тероризъм първоначалното разрешение ще е за шест месеца, като има и хипотеза за удължаване още с толкова.

Въвежда се и срок от 15 години за съхраняване и ред за унищожаване на информацията, необходима за защита на националната сигурност, от ДАНС, служба “Военна информация” и Националната разузнавателна служба. След това информацията ще се унищожава от специална комисия.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Отпада давността за престъпленията през комунизма

Следваща статия

СТАРОЖЕЛЕЗАРСКИТЕ БАБИ НА ГОСТИ В СТАРОСЕЛ

Други интересни