Отпада давността за престъпленията през комунизма

Автор: Няма коментари Сподели:

Отпада давността за наказателното преследване на престъпления по време на комунистическия режим, решиха депутатите по време на второто гласуване на промените в Наказателния кодекс.

Така отговорните за тях да бъдат изправени пред съда.

Текстът бе подкрепен със 111 гласа “за”, 30 “против” и 7 “въздържали се”. Не се изключват по давност наказателното преследване и изпълнението на наказанието по отношение на престъпления, извършени по политически причини, от лица, свързани с комунистическия режим след 9 септември 1944 г., включително и тези, свързани с така наречения „възродителен процес”.

След гласуването от БСП поискаха оставката на заместник-председателя на НС Димитър Главчев, тъй като по време на дебатите Филип Попов от БСП бе изгонен от пленарната зала, тъй като обвини в нищета българския парламент. Депутатите започнаха да скандират “Цецка”, която в момента беше извън пленарната зала, но се отзова на скандиранията в зала. “Предлагам да се успокоим и да продължим работата си. Що се отнася до дисциплинарното наказание, има процедура, по която то може да се оспорва. Ще бъде разгледано и ще се произнесем”, заяви тя.

Янаки Стоилов от БСП подчерта, че трябва да се има предвид, че българският парламент проявява недостиг и в този случай парламентът не е на ниво. Стоилов уточни, че мнението му е същото като на колегата му Филип Попов и призова Цецка Цачева да отмени наказанието.

Източник: standartnews.com

Предишна статия

ГЕРБ се отказва засега от допълнителния общински данък върху доходите.

Следваща статия

Депутатите приеха промени в Закона за СРС-тата

Други интересни