Решението в образованието – атрактивни учителски заплати

Автор: Няма коментари Сподели:

Игнатов предлага стартовото заплащане – като в IT сектора.

Приетите от парламента промени в Закона за предучилищното и училищното образование са твърде закъснели, а някои от тях са остарели. Такава позиция изрази бившият министър на образованието Сергей Игнатов в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По думите му приемането на закона е закъсняло, тъй като политическият фактор е надделял над експертния. Според него, когато става дума за образованието, трябва всички да се обединят, а не да се преследват партийни интереси.

По думите на Игнатов решението основното образование да се завършва след 7 клас е стъпка напред към по-качествено образование. Това е било наложително, тъй като в момента децата завършват основно оброзование след осми, а някои и след девети клас, както е в езиковите гимназии, обясни експертът.

Бившият просветен министър смята, че с промяната за обединените училища до десети клас ще могат да се развиват и регионите.

“Вместо децата да напуснат малкото градче след 8 клас, ще могат да останат да учат до 10 клас. Това ще дава хляб на много учители и те ще запазят работата си.”, коментира той.

Сергей Игнатов смята, че основното, което трябва да се промени в образованието, са заплатите.

“Политиците трябва да променят статута на българския учител. За да отидат отличниците от студентските скамейки като учители, заплатата трябва да бъде изключително привлекателна. Началната заплата на учителите трябва да е колкото в IT сектора и да расте по същия начин.”, предложи той.

По думите му практиката да се “запушват дупки” и да се дава по малко на всички във всички сектори е грешна. 

“Ако искаме да оправим държавата, трябва да се концентрираме в образованието – то само ще реши останалите проблеми, то ще създаде средата и в образованието ще видим първите резултати. Като има малък бюджет, няма да даваш по 5 ст. на всеки, а ще дадеш на образованието.”, обясни той.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Милиардер преговаря да купи два острова в Гърция за бежанци

Следваща статия

Фирми наемат стажанти за директори с 1150 лв. заплата по европрограма

Други интересни