Корупция корупция избива?

Автор: Няма коментари Сподели:


Преди няколко седмици се пусна слух, че депутатът от ДПС Делян Пеевски ще напуска политиката, за да се подобрят отношенията между ГЕРБ и ДПС. За това намекваха със съучастническа усмивка политици и от двете партии. Даже ние в “Капитал” писахме за това.

Следейки случващото се през това време обаче, човек се пита: “Абе ако това е оттеглянето на Пеевски, какво щеше да се случи, ако оставаше в политиката?”

В четвъртък парламентът по предложение на кабинета гласува за отпадането на забраната за продажба на празни цигарени гилзи (сгъната хартия с филтър за пълнене с тютюн). Това се случва, след като само преди три години отново парламентарното мнозинство начело с ГЕРБ гласува за забраната с мотив, че така се пресича контрабандата. Сега обаче, когато Бойко Борисов громи наляво и надясно контрабандисти, Народното събрание отслабва контрола. На всичкото отгоре гласува текст, първоначално вкаран от омразното му правителство на Пламен Орешарски (тогава поправката не мина заради разпускането на парламента).  

Защо? Най-вероятно защото през 2012 г. производителят “Юри Гагарин” на гилзите беше в орбитата на Първа инвестиционна банка. През 2013 г. фабриката беше купена от фирми, близки до “Булгартабак холдинг”, за който се знае, че е контролиран от Делян Пеевски. Същата година е доставена и нова офсетова машина с финансиране от 3.3 млн. лв. по европейската оперативна програма “Конкурентоспособност”.

Ден преди това парламентът пък гласува да се забрани носенето на над 40 ръчно свити цигари. Това, разбира се, е смешно. Представете си само как полицаите ще започнат да пребъркват джобове, чорапи и гащи, за да открият… цигари. Целта явно е да се ограничат пушачите да си купуват вносния тютюн, който се използва за свиване на цигари

Всичко това очевидно е в полза на “Булгартабак”, в който само преди месец успелият млад депутат стана официално акционер, след като позволи на майка си Ирена Кръстева да му дари около 5% от холдинга.

Много ли ви се струват реверансите към депутата от ДПС, с който иначе ГЕРБ твърдяха, че са се борили през 2013 и 2014 г. (защото протестите срещу него щели да бъдат нищо без техните герберски кадри)?

Много е, но – ха, има и още.  

С предложение на Министерството на финансите структурата на акциза на цигарите се променя, така че “Булгартабак” отново получава директна държавна подкрепа. С промяната разликата в цените между евтините (т.е. “Булгартабак”) и скъпите марки ще се увеличи, т.е. хората се подтикват да минат към родното. Това се правело, за да се защитят “по-нискодоходните групи”. Което, разбира се, е оксиморон, тъй като смисълът на акцизът е да обезкуражава пушенето.

Разбира се, това може да е част от сделката. Пеевски да се подсигури максимално, преди да се отдаде на по-спокоен живот. Но дори да е така, това е много показателно как ГЕРБ се бори с корупцията и олигархията в България – с още мазни сделки, смазване на колелата на политическия живот и безкраен цинизъм.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Защо Меркел промени позицията си и Германия затвори границата с Австрия?

Следваща статия

Милиардер преговаря да купи два острова в Гърция за бежанци

Други интересни