Защо Меркел промени позицията си и Германия затвори границата с Австрия?

Автор: Няма коментари Сподели:

Ангела Меркел се пречупи под натиска в страната – на държавно и регионално ниво, и в неделя официално южната граница с Австрия беше временно затворена. Преди дни германският канцлер се превърна в символ на защитата на правата на човека, когато с отворени обятия приемаше бежанци в Германия. Вътрешните настроения и липсата на подготовка за огромния мигрантски поток се оказаха истинско препятствие за страната и нейният лидер рязко зае по-различна позиция в навечерието на срещата на вътрешните министри от ЕС (провела се в понеделник – бел. ред.).

Според регламента на Шенген държавите-членки могат да въведат граничен контрол на вътрешните граници за срок до 30 дни заради  сериозна заплаха за обществения ред или вътрешната сигурност, какъвто в случая се явява мигрантският прилив към Германия. Тя е една от най-желаните дестинации за бежанците от страни като Сирия, Афганистан, Еритрея и др., заедно с Швеция.


Натиск от федералните правителства

Според онлайн изданието Politico.eu местните федерални правителства са притиснали Меркел и са казали “достатъчно”. На топлото отношение към бежанците, което Меркел имаше, най-силно се противопоставяше Бавария, но натиск имаше и от други региони на страната.

В Германия има 16 федерални провинции и именно върху тях пада отговорността да се погрижат за идващите бежанци. Местната власт в Бавария се притеснява и за наближаващия Октоберфест и дали бежанската вълна може да се окаже проблем от икономическа гледна точка, защото събитието е сериозен източник на приходи. Според  Guardian 13 015 бежанци са пристигнали на гарата в Мюнхен от Австрия в събота, а близо 1500 – в неделя сутринта.

Politico съобщава, че още в петък министър-председателят на Бавария Хорст Зеехофер е заявил, че скоро Германия ще е в положение на криза, която няма да може да се контролира. Дясноцентристката коалиция на Меркел критикува нейната гостоприемност спрямо бежанците и импулсивната й реакция да ги приема в страната. В интервю от петък пред Der Spiegel Зеехофер нарече решението на Меркел да пуска бежанци от Унгария в Германия “грешка”.

По-висока сигурност

Вътрешният министър Томас де Мезиер обясни, че целта на затварянето на границите е както по-голяма сигурност, така и ограничаване на 

наплива на мигранти към Германия. По думите му, цитирани от Reuters, е необходимо страната да се върне към нормалните процедури за проверка при влизане в страната. Де Мезиер обяви също така, че само граждани на ЕС и хора с валидни документи ще бъдат допускани през границите на Германия, съобщи Guardian.

Друга цел на решението за граничен контрол между Австрия и Германия вероятно е да се провокира солидарност у другите страни-членки на ЕС, които да се съгласят на идеята за квоти за разпредение на бежанците и да поемат своята част от мигрантския наплив.

Импулсивните решения на Меркел

Ангела Меркел е известна с това, че не обича да взема импулсивни решения: тя предпочита внимателно да разгледа обстоятелствата, възможните последствия и тогава да заеме твърда позиция. Редакторът от Strategic Europe Джуди Демпси припомня обаче друго спонтанно решение на германския канцлер. След аварията в японската АЕЦ “Фукушима” през пролетта на 2011 г. Меркел обяви, че ядрените централи в Германия ще бъдат затворени. Това изненадващо решение беше в разрез с желанията на партията й, беше неочаквано за германците, а и щеше да повлияе на европейските партньори на страната.

Тогава рискованото й решение беше прието или като опит за осигуряване на победа над “Зелените” на изборите в провинция Баден-Вюртемберг (което не се случи и “Зелените” за пръв път получиха шанс да управляват), или като липса на каквато и да е стратегия. Според Джуди Демпси подобен е случаят с отварянето на границата на Германия за бежанци, идващи от Унгария и Австрия, като с това свое действие Меркел неформално се превърна в лидер на европейската общност по въпроса с бежанската криза.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Джон Майтън е създател на системата за преподаване на математика JUMP Math.

Следваща статия

Корупция корупция избива?

Други интересни