Дарът на фараона за Южна Европа.

Автор: Няма коментари Сподели:

Италианската петролна компания Eni откри ново находище на природен газ в териториалните води на Египет. Според първоначалните оценки това може да са най-големите запаси в региона. Очертава се възможност да бъдат задоволени газовите нужди на всички египетски потребители за няколко десетилетия напред, а и “Газпром” може да бъде поизместен на газовия пазар в Европа. Всъщност находката не изненада италианците. Още през 2013 – 2014 г., когато те се бореха да спечелят обявения от египетските власти конкурс за геоложки проучвания, експерти предположиха, че става дума за находище, съпоставимо с разработваното на шелфа съвместно от Кипър и Израел.

Според изявления на представители на Eni реалността е надминала най-смелите им очаквания. Оптимистичната им оценка гласи, че Зохр – така бе наречено новото газово находище, “е най-голямото, откривано някога в Египет и в Средиземно море”.

По данни на специалисти от италианската компания потенциалът на находището с площ близо 100 квадратни километра достига може би към 850 милиарда кубически метра газ (равностойни на 5,5 милиарда барела петрол).

Теоретично този газ може да тръгне към египетския пазар, който обаче няма нужда от такива количества. Тъй че е най-вероятно скоро да се повдигне въпросът за износ, съответно изграждане на газопровод по дъното на Средиземно море. Или пък на терминал за втечняване на египетския газ, за да може да бъде доставян в който и да било регион от света, както впрочем вече прави Катар.

На първо място обаче се очертават все пак доставки за Европа. Например за Гърция, за която египетският газ до няколко години може да стане съвсем реална алтернатива на газопровода “Турски поток”.

Всъщност именно Eni започна и “погребението” на друг руски газопровод – “Южен поток”. Компанията беше един от водещите акционери в проекта заедно с “Газпром”. През годините обаче започнаха да разпродават своя дял и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато “Газпром” закри проекта по нареждане на Путин.

Така “Южен поток” падна жертва на продължителната политическа конфронтация между Русия и Еврокомисията. Сега нищо чудно Eni да погребе и “Турския поток”, който смени “Южен поток”. За разлика от руските си колеги италианците не участват в начинания, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди.

Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно сондиране. Условията в субтропичен Египет са по-добри, отколкото в редица находища, като например Щокманското в Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.

Същевременно има шанс египетският газ да тръгне и към Европа, независимо от спада в цените на горивата. Според експерти обаче “синьото гориво” от Зохр ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който Русия би могла да доставя през Турция. Може ли днес “Газпром” да конкурира някак този проект. Отговорът е “най-вероятно не”. “Газпром” няма инструменти, за да повлияе било върху Eni, или върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент.

Тъй че “Газпром” вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление – газовия пазар на Южна Европа.

За ЕК със сигурност много скоро ще се превърне в политически въпрос като предпоставка да се намали зависимостта на Южна Европа от руското “синьо гориво”.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Бивш общински имот във Варна е продаден на “Кауфланд България” за 18.3 млн. лв.

Следваща статия

Европа се тресе от бежанската криза.

Други интересни