Бивш общински имот във Варна е продаден на “Кауфланд България” за 18.3 млн. лв.

Автор: Няма коментари Сподели:

Близо 18.3 млн. лв. е цената, на която компанията “Спортен комплекс Варна” е продала на командитно дружество с участието на “Кауфланд България” терен от 14.46 дка в жилищен комплекс “Бриз юг” във Варна. Това става ясно от справка в регистъра на Агенцията по вписванията. Продаденият имот е част от 136 дка собствени парцели, които през 2005г. община Варна апортира в съвместното си дружество с “Химимпорт”, а неговата цел беше изграждането на нов градски стадион на мястото на разрушения “Юрий Гагарин”.

По тази причина сделката трябваше да мине през одобрението на Общинският съвет във Варна, което се случи на 30 март т.г. Според взетото тогава решение всички средства, спечелени от  продажбата на някогашния общински терен, трябва да бъдат инвестирани в грубия строеж на нов градски стадион. На практика обаче няма никакви гаранции, че сега това условие ще бъде спазено.

“Това, което зная е, че строителството на първия етап – грубия строеж на стадиона, трябва да започне всеки момент, но не ми е известно да е насрочена точна дата за началото на работата”, това каза Софрониева днес за “Дневник”.

Продажба на терена, отразена в регистъра на Агенцията по вписванията на 8 август т.г., е в отговор на решение, взето от съвета на акционерите на “Спортен комплекс Варна” на 25 юли м.г. С него на съвета на директорите на компанията бе възложено да търси варианти за финансирането й чрез “кредитиране от външни институции, емитиране на облигации или нови акции, продажба на активи и всички други възможни форми за привличане на финансов ресурс с оглед изпълнение на задачите на дружеството”.

“Явно няма пари! А защо няма – нямам никаква представа!”, коментира тогава решението Софрониева.

За първи път “първа копка” на мястото, където трябва да бъде построен новия варненски стадион беше направена през 2007г.Церемонията се състоя на 12 септември – месец преди проведените тогава местни избори и беше важна част от кампанията на бившия варненски кмет Кирил Йорданов. След нея обаче строителство не започна.

През 2011г., когато също бяха проведени избори за кмет и общински съветници, темата за новия стадион отново беше използвана в кампанията на Йорданов, а той спечели четвърти пореден мандат във Варна.

По непотвърдена информация на “Дневник” поредната “първа копка” на стадиона трябва да се състои отново преди предстоящите избори за местна власт, насрочени за 25 октомври. Причинта за това са опасенията както на общинската администрация и управителното тяло на “Спортен комплекс Варна”, че ново отлагане на строителство би могло да бъде използвано в негативен план в предстоящата кампания.

Докато “Спортен комплекс Варна” търси начини за привличането на външно финансиране за реализацията на целите му, отчет на дружеството за 2013 г. сочи, че то е отпуснало заем в размер на 1.148 млн. лв. на професионален футболен клуб “Черно море” АД. Негов мажоритарен собственик с 97% от дяловете е компанията “Химимпорт Бимас”. Тя е свързана с “Химимпорт” чрез “Българска корабна компания”.

През 2013г. към този договор е подписан анекс, с който крайният срок за изплащане на задълженията по лихвата и главницата е отложен за 30 юни 2020 г.

Пак според финансовия отчет на “Спортен комплекс Варна” общите му приходи от продажби за 2012 и 2013 г. възлизат на 421 хил. лв. Част от тях – 392 хил. лв., са придобити от отдаване под наем на имоти, апортирани от община Варна при учредяването на компанията.

От тази сметка излиза, че заради участието си в дружеството всяка година общината губи по 196 хил., които би могла да получава като наем за имотите си.

Вместо в бюджета й обаче тези пари потъват в търговско дружество, което не изплаща дивидент.

След съдебната регистрация на съдружието с “Химимпорт” обаче имотите, с които община Варна е влязла в него, са изгубили статута си на общинска собственост и вече представляват собственост на друго юридическо лице – “Спортен комплекс Варна”.

При това положение за общинската администрация не остава нищо друго освен за пореден път да участва в перизборна “първа копка” на стадиона, който по план трябваше да бъде открит още през 2010г.

http://www.dnevnik.bg/

Предишна статия

Прокуратурата разследва журналист по сигнал на министър от кабинета “Орешарски”.

Следваща статия

Дарът на фараона за Южна Европа.

Други интересни