Европа се тресе от бежанската криза.

Автор: Няма коментари Сподели:

Бежанската криза се задълбочава все повече в Европа. Австрия отново затяга миграционния контрол, като страната се аргументира, че е помогнала на 12 хил. души заради извънредна ситуация, изискваща бърза и хуманна реакция. Но започва пак да проверява влизащите в страната превозни средства. Така стъпка по стъпка ще се отказва от извънредните мерки за приемане и транзит на сирийски бежанци от Унгария.

Междувременно след 5-часово заседание правителството в Берлин реши да отпусне 6 млрд. евро за справянето с бежанската криза.

 От своя страа пък премиерът на Унгария Виктор Орбан призова Австрия и Германия да прекратят приемането на мигранти. Според него тази политика ще провокира още по-голяма вълна на преселение, която ще се устреми към Европа.

„Докато Австрия и Германия не заявят, че няма повече да приемат мигранти, милиони нови бежанци ще пристигат в Европа”, каза Орбан в ефира на австрийския телевизионен канал О Ер Еф (ORF) в отговор на въпрос. Той бе попитан дали смята за правилно решението на тези страни да приемат без проверка на документите няколко хиляди мигранти от Унгария. „По правилата на ЕС пресичането на границата без редовни документи е невъзможно, ако друго не се разреши от властите. Затова колко хора могат да влязат на територията на Австрия зависи само от австрийските власти”, добави той. Според Орбан

„Унгария има възможност да предостави на всички убежище”. „Имаме сборни пунктове, където те могат да дойдат, там получават вода, храна и медицинско обслужване, но бежанците не искат да получат статус при нас, те искат в Германия”, констатира Орбан.

Междувременно нова колона от бежанци пое към Западна Европа.

Ситуацията с наплива на бежанци в Европейския съюз ще е централна тема и в четиридневната сесия на Европейския парламент, която ще започне днес.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Дарът на фараона за Южна Европа.

Следваща статия

Главната в Пловдив стана галерия на славата.

Други интересни