Монополът държи хранилищата на горивата

Автор: Няма коментари Сподели:

Монополът държи хранилищата на горивата в България, заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро пред bTV.

По думите му “мастодонтите” в бизнеса са 4-5 и не позволяват на никой друг да се включи.

“Касае се за около два милиарда лева, които остават в монополистите. Много трудно Комисията за защита на конкуренцията би се изправила срещу такава сума, предпочита да не вижда проблема”, заяви още той.

Под 1% от бензиностанциите са с нарушения

28 авг 2015 14:1945

Премиерът се закани: Ще има наказани в сектора с горивата!

22 авг 2015 15:13321

По думите му държавата е тази, която трябва да разбие монопола.

Според Ревизоро, когато някой собственик на бензиностанция даде висока цена на горивата, всички правят това, въпреки че имат различна печалба. “Цялата печалба се генерира от много малка група хора и по никакъв начин КЗК не е казала: “Вие сте монополисти, вие не сте”, защото има бензиностанции, които нямат бази и там горивото ще е по-скъпо, но има бензиностанции, които имат”, разясни той.

Като аргумент защо цените по всички бензиностанции не може да са еднакви, той посочи, че горивата се превозват от едно място до различни точки в страната. Това означава, че транспортните разходи са различни.

Ревизоро каза още, че България не може да има две рафинерии, въпреки че граничи с Дунав и Черно море и те позволяват строежа на такива.

Обикновено рафинериите се правят до море или река, за да може да е удобно за доставки, България обаче е твърде малък пазар за две рафинерии, посочи той.

По думите му у нас липсва дистрибуция и няма как да се избие инвестицията. Освен това горивото и без друго може да дойде само от едно място – Русия.

Според Димитров наличието само на една рафинерия не означава задължително монопол и високи цени, а напротив – би следвало цените да са по-ниски.

Депутатът коментира и проблема с бежанците в Европа. „Не считам, че всички недоволни от положението си от африкански страни трябва да пристигнат в Европа”, заяви той и добави, че трябва да се положат всички усилия бежанците да ни заобикалят.

Източник: http://www.dnes.bg/politika/2015/09/03/monopolyt-dyrji-hranilishtata-na-gorivata.275376

Предишна статия

Грандиозен парад в Пекин за края на II световна война

Следваща статия

Жилищен блок в Русе се разцепи след ремонт

Други интересни