Жилищен блок в Русе се разцепи след ремонт

Автор: Няма коментари Сподели:

Жилищна блок в Русе се разцепи и пропадна след ремонт на ВиК инсталация на пътното платно.

Живущите в кооперацията са силно притеснени, че апартаментите им ще станат опасни за живеене, но институциите твърдят, че нямат вина, разказва репортаж на Нова ТВ.

Преди месец ВиК водопровод аварирал и мазетата на жилищната кооперация се наводнили.

„С трактора набиват тръбата и издъниха. Пуснаха водата и ето ти белята. Опасявам се, че може да има и потъване“, обясни един от обитателите на блока.

„За няколко часа се напълни 1 метър вода и 45 см тиня. Започнаха да отводняват с малки помпички. След това дойде малка цистерна, не зная от коя война“, разказа жена, живееща в блока.

Часове наред водата наводнявала основите на блока, въпреки че аварийните екипи на ВиК са отводнявали помещенията. Сега обаче стените на апартаментите и мазетата са се напукали, а гаражите не могат да се отварят.

Живеещите в сградата са изпратили жалба до кмета на Русе. От местната администрация обаче отговорили, че нямат законово право да обследват блока, защото не е общински. От ВиК обясниха, че нямат вина за случилото се.

„Няма как за толкова кратко време земната основа под блока да се преовлажни така, че той да започне да пропада и да потъва. Явно, че те в този блок имат проблем с канализацията от дълги години, след като сами са си закупили помпа и изпомпват водата, когато паднат по-обилни валежи“, обясни Сава Савов – директор ВиК – Русе.

Потърпевшите обаче са решени да си търсят правата в съда.

Източник:NovaNews.bg

Предишна статия

Монополът държи хранилищата на горивата

Следваща статия

Ще проучват добив на полезни изкопаеми край Крумовград.

Други интересни