Ловци откриха сребърно съкровище от XIV век

Автор: Няма коментари Сподели:

Ловци се натъкнали на ценната находка край с. Долище. Дебнали диви прасета, открили сребърно съкровище от XIV век.

нна находка обогати Варненския археологически музей. Става въпрос за три сребърни наушника с позлата, женски накити за аристократи от XIV век. 

Те бяха официално показани в музея от проф. Николай Овчаров, бизнесмена Младен Станев и археолога Игор Лазаренко. Съкровището е открито край с. Долище, в района на река Батова.

Любопитното е, че на находката се натъкнал Младен Станев през януари т.г., когато заедно с дружинка били на лов в района. 

“Докато дебнехме диви прасета, чакахме на пусия около час. Зимата е студеничко, не можеш да стоиш на едно място, разхождаш се. Така мернах на земята единия предмет. После поразрових наоколо и се показаха още два“, сподели Станев. 

Той обаче помислил дрънкулките за ламарина и не им обърнал внимание няколко месеца. Чак в началото на новия ловен сезон Станев решил все пак да ги покаже на проф. Овчаров. Тогава станало ясно, че находката има стойност и ще обогати най-голямата сбирка на Балканите на подобни накити от XIV век, която се съхранява във Варненския музей.

Има две версии за укриването на накитите, но учените нямат единно мнение по въпроса. Според едната хипотеза български боляри са бягали от турска потеря и са били принудени набързо да закопаят плитко в земята част от съкровищата си. По онова време, според проф. Овчаров, българската аристокрация е търсила спасение в свободна тогава Влахия. 

Според втората хипотеза съкровищата са укрити по време на голямата чума, която по онова време удря Европа и три четвърти от населението на Стария континент измира. Възможно е тогава накитите да са заровени, а после просто да е нямало кой да ги потърси, и така са останали в земята. 

Проф. Овчаров уточни, че находката съдържа 2 наушника от един комплект, като единият от тях е счупен. Третият наушник пък е единичен. 

“Находките приличат на обеци, но не са. Те са доста тежки и затова се носят с помощта на специални ленти от плат, прикрепени към скрита от женската забрадка дървена рамка“, обясни проф. Овчаров.

Младен Станев е завел завчера родните археолози на мястото, но по това време на годината то се е оказало прекалено много обрасло с храсти и треви и търсенето не е било възможно.

“Находката се явява 14-ото съкровище, което постъпва в музея от района на с. Долище. Самото място е един от центровете на струпване на накитни съкровища от подобен род. Подобни находки са открити и в съседните села по долината на река Батова, в гористите местности около тях. Конкретното съкровище е от XIV век, макар че като тип накити тези ги има още от края на XIII век. Характерни са за Черноморското крайбрежие, Средиземноморието, където в някои от градовете републики като Венеция, Генуа, Дубровник се произвеждат и се внасят у нас като луксозни стоки. Като мода тези накити идват от Западна Европа“, сподели Игор Лазаренко.

автор: Юлиян Атанасов

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

“Ислямска държава” разруши и 2000 годишния храм Бел в Палмира. Световните сили мълчат

Следваща статия

Чарли Чаплин Модерни Времена – Актуално и днес!

Други интересни