“Ислямска държава” разруши и 2000 годишния храм Бел в Палмира. Световните сили мълчат

Автор: Няма коментари Сподели:

Екстремисти от радикалната групировка “Ислямска държава” са разрушили 2000-годишния храмБел от град Палмира, който се е смятал за най-ключовия в древното селище, съобщи Би Би Си, позовавайки се на очевидци и активисти. 

Преди избухването на гражданската война в Сирия Палмира се посещаваше от 150 000 туристи всяка година.

Седмица по-рано “Ислямска държава” взриви друг храм в древния град – Баалшамин.

Бунтовниците поеха контрола над Палмира през май тази година.

“Това е тотално разрушение. Тухлите и колоните са на земята”, казва жител на Палмира пред “Асошиейтед прес”. “Експлозията можеше да се чуе и от глухите”, подчертава той и допълва, че само една стена от стените на храма е останала.

Храмът Бел е бил построен в чест на боговете от Палмира и е бил една от най-добре запазените постройки. След като унищожиха храма Баалшамит, екстремистите от “Ислямска държава” публикуваха онлайн снимки от взрива. Би Би Си отбелязва, че за тях всеки обект, който внушава съществуването на други богове, представлява светотатство и идолопоклонничество.

Палмира или Тадмур – както е известен в региона – се намира в стратегически важният район по пътя между Дамаск и източния град Деир аз Зор. Античният град е бил ключов културен център, а днес е част от световното културно наследство на Юнеско.

Източник: Dnevnik.bg

Снимки от храма, който никога повече няма да бъде видян:

Image title

Image title

Предишна статия

Бунт на бежанци на гарата в Будапеща.

Следваща статия

Ловци откриха сребърно съкровище от XIV век

Други интересни