Световната банка: Българите плащат твърде много за лекарства

Автор: Няма коментари Сподели:

Световната банка настоява ДДС върху лекарствата в българските аптеки съществено да намалее, разказва в репортаж за Нова ТВЗлатина Зехирова.

Според доклад на финансовата институция пациентите плащат прекалено много от собствения си джоб.

От банката изчисляват, че българите харчат 38% от парите, които дават за здравеопазване, за лекарства. Средно за Европа процентите са 25.

Освен това, страната ни е една от малкото в Европейския съюз, които не се възползват от така наречената ставка за отстъпка за лекарствата. Няма и възможност някои пациенти да се освобождават от доплащане за лекарства.

Начинът, по който България определя кои лекарства ще се плащат с публични средства и на какви цени, не е оптимален.

За да се поема даден медикамент у нас, той трябва да се плаща и в 17 други страни от ЕС, като в България той влиза на най-ниската цена в сравнение с тях.

“Това сравнение обаче може да бъде значително повлияно от пазарните стратегии на производителите”, отбелязват експертите.

“Сегашните механизми за вписване и ценообразуване почти или съвсем не осигуряват съотношението качество-цена за нови лекарства, включени в Позитивния лекарствен списък, при което някои цени се сравняват неблагоприятно със страни с далеч по-висока платежоспособност.

Няколко скъпоструващи лекарства, които допринасят значимо за бързото нарастване на разходите, едва ли ще бъдат икономически ефективни в България и следва да бъде (пре)договорена цената им, с изрични ограничения в употребата им, а в някои случаи може би дори със спиране на инвестициите (изключване от списъците)”, препоръчват от банката.

Източник:NovaNews.bg, БГНЕС

Предишна статия

Приказно красиво видео на смелите.

Следваща статия

ВКС: ЧЕЗ е вземало неправомерно пари от абонати, подали възражение

Други интересни