Борисов: Никой не контролира големите бензиностанции.

Автор: Няма коментари Сподели:

Аз винаги търся проблема първо в държавата. Оказва се, че държавата толерантно е подходила към всички, свързани с газовия бизнес. Всъщност големите бензиностанции и най-новите колонки също никой не ги контролира. Това каза премиерът Бойко Борисов пред Нова ТВ във връзка със скандала с горивата.

Затова екип от прокурори, данъчни, митници и НАП анализират всичко и ще опишат мерките, за да ги вкараме в ред, продължи той.

“Всеки яде зелника, който му се даде. Подходили сме много толерантно, и в газовия бизнес също, не го пропускайте, че там има някои, които не ме обичат. Измамници, мошеници, като тези дето крадат коли и апартаменти застават с машинката пред колонката и я манипулира,” заяви  още Борисов.

„Същите тези негодници с подобна инсталация застават пред кабинката, манипулира се софтуера пред колонката, продава 20 тона, а при нас ги засича например 10 тона”, посочи Борисов.

В студиото на Нова ТВ шефът на митниците Ваньо Танов разясни, че проблемът е, че фискалните устройства на бензиностанциите не са подавали информация към НАП.

Има нелегални цистерни, които пестят от акциз и ДДС, ясен бе той.

По думите му освен лъжата с ДДС, следва прикриване на количеството на литрите, които зареждаме. Третата измама към потребителите пък е и самото качество на горивата.

От своя страна премиерът поясни, че големите бензиностанции прехвърлят вината към малките, те пък към ведомствените.

Големите вериги внимателно мълчат, защото знаят, че ние знаем повече, допълни Борисов.

Той отсече, че всички цистерни в земята трябва да са с нивомери, а това условие не се спазва от хииляди бензиностанции.

“Над 1200-1300 бензиностанции напрактика никъде не се водят”, категоричен бе той.

Искам да кажа на хората, че действително ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива, търгуват ги, държавата плаща за тях и след това тези горива ги намираме къде ли не, обясни премиерът.

“След това се оказва, че дори и горивата във ведомствата са по-скъпи от тези на бензиностанцията. Между ведомството и производителя стои посредника. Е, защо са тогава оцветени? На кого вършат работа?”, попита премиерът. По думите му големите вериги мълчат, защото знаят, че правителството знае повече, отколкото си мислят.

„Има един анонс, че готвим бомба с горивото за отопление. За каква бомба? Става въпрос за тези, които бягат пред вятъра за оцветеното гориво, защото знаят, че това го подготвяме, ако продължим да управляваме. Много врагове вече си създадохме. Това оцветено гориво какво е всъщност? То е една официална дадена от държавата толерантност за едни хора да се явяват посредници”, подчерта Борисов.

„Не може ли държавата да се договори с производителя на много под цените на бензиностанциите да получава гориво. Защо ни е този посредник? Как посредникът за детската градина щше се договори за по-евтино гориво? На базата на какво? Най-вероятно ще е контрабандно, а държавата така или иначе го плаща”, посочи още премиерът Бойко Борисов. Той обясни, че след като държавата е приела да плаща и да има по-малко приходи от тази дейност, за сметка на училища, детски градини и ведомства се оказва, че разликата е при посредника, а цената на горивата пак е същата или по-висока. “Имаме проверки, които показват, че е по-висока дори от самите бензиностанции. Къде е бомбата?”, запита премиерът.

Ще се срещнем с парламентарните групи и ще помислим за смени по комисиитев парламента, каза Борисов.

Танов обясни, че големият проблем е, че от миналата година цената на горивата непрекъснато върви надолу, а шофьорите не го усещат.

Премиерът Борисов добави: „От Лукоил, Шел, ОМВ, Еко и кой ли не държат на по една-две ст. разлика в цената”. Той поясни, че е провел разговори с Реформаторски блок. „Ще се срещнем с парламентарните групи в парламента и ще помислим за смени по комисиите. Те са независими от нас, но от парламента не са”, подчерта премиерът Борисов.

Във връзка с избора на Мая Манолова за омбудсман, премиерът призна , че прощава лесно.

“Баща ми ми казваше: Як си сине, ама си будала”, засмя се премиерът.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Троянски кон ще атакува банките у нас.

Следваща статия

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка.

Други интересни