Посяга се дори на човешкото достойнство…Част втора

Автор: Няма коментари Сподели:

Понеже не съм специалист, за да коментирам технически темата, ще цитирам някои факти. Миналата година във ВКС имаше проверки на Инспектората към ВСС в трите колегии и в резултатите от тях не се съдържат никакви данни за нарушения при разпределението на дела. В съда няма депозирани също така жалби от страни, свързани с този проблем. Ще припомня само, че по дела с голям обществен интерес разпределението във ВКС се правеше публично. Що се касае до одитния доклад на фирмата, прави ми впечатление, че той беше разгледан от ВСС при закрити врата с неоснователни аргументи и до момента мнозинството се опитва по всички възможни начини да предотврати възможността да бъдат изслушани компютърните специалисти във ВСС, които са създали системата. Налага се демонстративно тезата на един неспециалист в тази област, какъвто е членът на ВСС г-н Боян Новански. (Повече за одитния доклад – тук)

Имам чувството, че някой се притеснява да не се разбере истината в какво се състоят проблемите в системата, преди да е инсталирана подходящата фирма. От натрупания опит, който имам с тези хора, ще ви кажа, че изобщо не им вярвам и очаквам намесата им да донесе нещо добро за тях, но не и за обществото.

 Има ли основание за съмнение, че системата е „пробита“ и правосъдие през последните 5 г. не е имало, както твърди главният прокурор Иван Гешев? Защо все още не е внедрена и кога се очаква да се случи? 

– Ще припомня само, че клипът в Съдебната палата не беше разпространен от официозите веднага след излизането му в интернет, защото по това време вниманието на публиката беше ангажирано с постановката „коронавирус в съдебната система“, по думите на главния прокурор. Спомнете си как преди няколко седмици г-н Иван Гешев публично ме обвини, че нося отговорност за извършените злоупотреби при разпределението на делата, при положение че в одитния доклад не съществуват абсолютно никакви данни за осъществени злоупотреби. 

Лъжата смятам, че може да се пробие само с истина и затова поисках публикуването на доклада. 

„Оскар“-ът за главна роля в този сценарий обаче заслужава правосъдният ни министър г-н Кирилов. Според него в доклада има сигнали за разпределение на дела от „действително странни места по света и достъп от екзотични острови“. Това, което ме учудва, защо все още не е сезирал главния инспектор г-жа Точкова, за да провери тези сигнали. Във връзка с това категорично заявявам, че твърденията на министъра не са факт. Хората обаче останаха с усещането, че в този доклад се съдържат данни за огромни злоупотреби с техните права, благодарение на „клоаката“, в която се е превърнало медийното ни пространство.

 У нас вече рядко се зачитат фактите, а още по-малко етичните норми. Истината е, че с помощта на пропагандата и манипулацията цялата ни действителност е покрита с информационна мъгла и така едни негодници успяха да узурпират властта. Тази машина вече разполага с ресурс и механизъм да изтрие всяка биография и да смаже всеки авторитет.

 Режисираният скандал с оповестяването на манипулирана информация за данните в одитния доклад бе последван от грозното и пошло „активно мероприятие“ в Съдебната палата, което е дело на същите сценаристи. Целта е да спечелят общественото мнение на своя страна, за да ме отстранят. По метода на натрупване на публиката един след друг се прожектират кадри за „греховете“ на Лозан Панов, за да накарат хората да повярват, че всички са маскари. Тезата на сценаристите, подкрепена със скалъпени от самите тях доказателства, е, че върховният ни съд има председател, който манипулира разпределението на делата и ги лишава от справедливост. Нещо повече! Този човек няма елементарен морал, вижте как е превърнал храма на Темида в „истински бардак“ и час по-скоро трябва да се премахне. Ето в такава държава живеем!

 Съдилищата в цялата страна работят по особени правила по време на извънредното положение. Има ли според вас опасност от недостатъчно прозрачни решения, след като медиите не се допускат до съдебни заседания?

 – Опасността от постановяването на недостатъчно прозрачни съдебни актове съществува дори когато медиите присъстват. Липсата на публичност определено увеличава този риск. Искрено се надявам правораздаването ни скоро да се върне към нормалния ритъм.

 Атакуват ви по всеки повод – очаквате ли нова атака, за да бъдете отстранен от поста? При какви обстоятелства вие бихте се оттеглили?

 – Атаките се сгъстяват, придобиват все по-уродливи размери и в тях не се подбират нито средствата, нито методите. Посяга се дори на човешкото достойнство. Смятам обаче да се оттегля от този пост не когато тази атаки нараняват егото ми, а когато допусна те да наранят съвестта ми.

                                                                                https://www.dnevnik.bg/           https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Ние сме допуснали невежи и прости хора да ни управляват десет години

Следваща статия

Смятам обаче да се оттегля от този пост не когато тази атаки нараняват егото ми, а когато допусна те да наранят съвестта ми

Други интересни