Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка.

Автор: Няма коментари Сподели:

Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка. Това стана ясно от негово изявление пред държавната телевизия тази вечер. Той изтъкна, че “е изчерпал мандата, който хората са му дали през януари”.

“Сега трябва да решите с вашия вот дали досега сме вземали правилните решения”, каза още Ципрас и потвърди, че страната отива към предсрочни избори на 20 септември.

По-рано днес правителствен източник обяви пред световните медии, че ще има предсрочни избори и Ципрас ще хвърли оставка. В края на юли премиерът заяви, че е готов да свика предсрочни избори, за да си върне мнозинството 6 месеца след вота, който го изведе на власт.

Гръцкият вестник “Етнос” прогнозира преди няколко седмици, че предсрочните избори ще бъдат на 8 ноемрви. Gерманският таблоид “Bild” написа още в средата на юли, че Ципрас ще хвърли оставка до дни.

Припомняме, че Ципрас свика спешна среща на правителството, която започна в 14 часа в присъствието на членове на Сириза и съветници на премиера. Министърът на енергетиката Панос Скурлетис от своя страна коментира, че е “сигурно, че нуждата от избори е нараснала”.

“Тези избори, когато и да бъдат обявени от правителството, ще осигурят решение за стабилно управление. Моите усещания са, че Сириза ще има абсолютно мнозинство”, заяви пред Mega TV Димитрис Пападимулис, евродепутат от партията.

Днес страната получи първия транш от 13 млрд. евро от новата спасителна програма и се разплати с ЕЦБ. Това стана, след като парламентите на Естония, Испания, Германия и Холандия казаха “да” за предоставянето на помощта, съобщи с официално изявление Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ). 3.4 млрд. евро са за погасяване на вноска по дълга към Европейската централна банка (ЕЦБ), включително 200 млн. евро лихви, и те бяха платени веднага след превеждането на транша, тъй като падежът бе в четвъртък. Средствата ще позволят на Гърция да върне 7.16 млрд. евро от мостовият заем, отпуснат й от ЕС през юли, за да може тя да изплати предишно задължение към ЕЦБ и просрочени плащания към друг свой голям кредитор – МВФ.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Борисов: Никой не контролира големите бензиностанции.

Следваща статия

Жълт код за бури в 8 области.

Други интересни