Цацаров за смъртта в Кючука: В МВР Пловдив има нещо гнило!

Автор: Няма коментари Сподели:

Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати писмо до вътрешния министър Румяна Бъчварова. Поводът е действията на полицейските служители от ОД на МВР – Пловдив при възникнало на 12 август пътнотранспортно произшествие, завършило със смъртта на пешеходец, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Уведомяването на прокуратурата за настъпилото произшествие не е извършено от органите на МВР, а от репортаж на национална телевизия. За случая не е бил уведомен нито дежурният прокурор, нито административният ръководител на Окръжна прокуратура – Пловдив.

Извършителят на ПТП – 24-годишният Милан Дивеков – не е задържан за 24 часа по реда на ЗМВР, въпреки че самоличността му е била установена. Алкохолната проба от дрегер е била отрицателна, но Дивеков не е тестван на място, нито му е направен тест за наличие на упойващи вещества в кръвта. 

Той е призован устно от разследващия полицай за свидетел на следващия ден. На 13.08.2015 г. Милан Дивеков е разпитан като свидетел, въпреки дадените указания от прокурор. Последвало е повдигане на обвинение и задържането му до 72 часа по прокурорско постановление по реда на НПК. 

Прокуратурата е установила, че Милан Дивеков е санкциониран общо 8 пъти по Закона за движение по пътищата и има 5 влезли в сила наказателни постановления и 3 наложени глоби с фиш. Установено е, че последното нарушение от Дивеков е от 10.05.2015 г., като всички наложени му глоби са неизплатени, но въпреки това не са му отнети контролни точки, нито талона за управление на МПС.

Служителите на МВР не са предприели никакви действия за установяване на самоличността на гражданите – очевидци на пътно-транспортното произшествие.

Не е била назначена автотехническа експертиза, въпреки че началникът на сектор “Пътна полиция” към ОД на МВР – Пловдив е заявил обратното пред Нова телевизия.

Посочените действия са довели до отстраняването на разследващия полицай от случая по искане на наблюдаващия прокурор.

На 14.08.2015 г. новият разследващ полицай е разпитал само един свидетел – очевидец на пътно-транспортното произшествие, който доброволно е предоставил имената си на полицейските органи. Разследващият полицай е заявил, че не разполага с възможност да установи други очевидци, ако те сами “не се появят на разпит”.

Поради тези факти, главният прокурор Сотир Цацаров предлага на министър Румяна Бъчварова да упражни правомощията си по Закона за МВР и да предприеме необходимите действия.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Дизелът в България е най-скъпият в ЕС. Цените на петрола – рекордно ниски

Следваща статия

В Пловдив зрее недоволство заради твърдения за имитация на екодейност

Други интересни