Човечеството вече е изразходило ресурсите за 2015 година.

Автор: Няма коментари Сподели:

Ресурсите, които може да осигури планетата за 2015 година вече са изразходени от човечеството, което значи, че от днес планетата вече ще бъде “в преразход”, т.е. ще започне изтощаване на ресурсите й, пише “Гардиън”.

Този момент на преразход тази година настъпва шест дни по-рано, отколкото миналата. Иначе казано, световното население консумира равностойността на 1,6 планети годишно, или човечеството съществува на “екологичен” кредит, и то огромен. Това рязко изтощава ресурсите на Земята и възможността им да се регенерират, посочва “Гардиън”, цитирайки анализ на мозъчния тръст Global footprint network. (GFN)

Той се базира на сравнение на потребностите и резултатите от човешката дейност, като се вземат предвид въглеродните емисии, обработваемата земя, рибните запаси, използването на дървен материал от горите – и възможността на планетата да регенерира тези ресурси и естествено да абсорбира отделяния въглерод. Това означава, че свръхнатоварването на природните системи нанася трайни увреждания, които не могат лесно да бъдат компенсирани или поправени, сочи анализът.

GFN прави преценка, че консумацията на човечеството е започнала да надхвърля капацитета на нашата планета някъде в началото на 1970-те години и “денят на надхвърлянето” всяка година идва все по-рано поради прираста на световното население заедно с постоянно растящата консумация.

“Големият проблем не е, че дефицитът, в който изпадаме, е все по-голям, а че той не може да бъде поддържан в дългосрочна перспектива. И макар че сме в уравнение с дефицит, ние не вземаме мерки да се движим в правилна посока. Проблемът е и психологически – просто проспиваме основния физически закон. Макар това да е очевидно дори за децата, за 98 на сто от икономическите плановици рискът изглежда малък и не си струва да му обръщаме внимание. Въпросът в крайна сметка е: има ли това значение за правителствата?”, заявява пред “Гардиън” президентът на ГФН Матис Вакернагел.

Последиците от този “екологичен дефицит” са видими в обезлесяването, ерозията на почвите, изчерпването на водните ресурси и натрупването на парникови газове в атмосферата. Вакернагел все пак изразява известна надежда, че международната конференция за климатичните промени в Париж през декември и глобалните дипломатически усилия в тази насока ще дадат перспектива за промяна на сегашната пагубна тенденция.

“Двата най-големи замърсителя (САЩ и Китай) започват да сътрудничат, а лидерите на Г-20 – да признават, че ние трябва да изоставим фосилните горива до края на този век, макар че движението в тази посока все още е недостатъчно бързо”, казва Вакернагел

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Трябва да разплащаме по Е30 млн. всяка седмица.

Следваща статия

Шоу върху воден екран за деня на Варна.

Други интересни