ПЕНЧО ШАПКОВ ПРЕД „ТРАКИЙСКИ СВЯТ“

18 Септември, 2020
23 коментара
 • Г-н Шапков, от 53 хил. действителни бюлетини на изборите на 12 септември 43222 са за Корненлия Нинова. Това започва да ми напомня за тоталитарното време. Натам ли се връщаме, или Нинова наистина е незаменима?

 • – Г-жо Кирилова, няма незаменими хора. В БСП има въведена мандатност, което означава, че това е втори и последен мандат като председател на БСП на Корнелия Нинова. Големия процент от действителните гласове, която тя спечели , показва, че членовете на БСП са доволни от водената  от партията политика през последните четири години.

 • Ако не беше Бойко Борисов как щеше да спечели изборите за председател? Нейното основно говорене беше против него. Това ли мобилизира хората да гласуват?

 • БСП е единствената парламентарна опозиционна партия на управлението в момента. Така че, имайки предвид, че Борисов все пак е и политически лидер на ГЕРБ,  е съвсем нормално председателят на БСП да критикува постоянно управляващите и политиката, която провеждат. Защото  това управление на държавата в момента е пагубно за всички. Относно гласуването членовете на БСП са доказали през годините, че независимо какви са изборите, те излизат и гласуват, за това и не ме учудва високия процент на активност. Още  повече, че това  се случва за първи път в БСП. Помните, че такъв опит имаха в СДС, но за нас е първи, така че  социалистите счетоха това за  своя отговорност.

 • Няма ли нейното избиране да доведе до авторитарно управление на БСП? Ще станете ли лидерска партия?

 • – БСП  не е била  и няма как да стане лидерска партия и се надявам, че ръководството осъзнава това.  БСП се крепи на колективните си органи, няма как да се вземат еднолични решения. Органът, който взема важните решения в партията е Националният съвет, съставен от членове от цялата страна, хора, които познават проблемите по места.

 • В община Хисаря има малко над 280 социалисти. Много беше тъжно, когато в една телевизия показаха гласуване в София и заснеха ръката на една стара, стара жена. По сбръчканата и длан и изпъкналите вени се разбра, че е над 90 годишна. Тогава си помислих за онази БСП, която възторжено пееше „Ален мак“, когато Златьо Гаръбски спечели изборите за кмет на община Хисаря. То това и беше  управлението на БСП. Имам предвид пропуснатия шанс на миналите избори, когато ги изгубихте, както казват хората, заради вашия инат да се срещнете с Гатьо Султанов. Сега кмет щеше да е Ива Вълчева. Но... едва ли вече ще имате подобен късмет, да не ви достигнат само 161 гласа. Защо говоря всичко това? Защото БСП остарява, а методите и на говорене, на поведение, на политическа дискусия остават все същите в годините. Какво ново казахте на тези избори? Стига ли ви „Визия за България“ Нима обикновените хора разбраха нещо от нея?

 • – Независимо, че в БСП има голяма членска маса от хора над средна възраст не смятам, че партията е застаряваща, защото както виждате има и депутати, и председатели на партийни съвети в страната, които са  млади хора. „Визия за България“ е отворен документ, който ще бъде допълван и разработван постоянно, защото целта му е да бъде от полза на държавата и обикновените хора.  Относно изборите- загубихме не защото не съм се срещал с определен човек, а защото хората – избирателите решиха така. Смешно е да се говори, че една такава среща е щяла да промени резултатите. Хората, подкрепящи определени партии или представителите им, не са като течност в чаша вода. Няма как да се прелеят от една в друга. Нашите решения не бяха на инат.  БСП, членовете на  ръководство на партията в общината взехме решение, че излизаме пред хората сами, както бяхме цяла кампания. Воля на избирателите бе да  преценят и решат кого да предпочетат.  Това, че  БСП спечелихме най-много общински съветници, а  Ива Вълчева  не само стигна до балотаж, а както казахте, от избора я деляха не повече от 161 гласа показва, че говорим по разбираем начин с обществото.

 • Има ли село, в което да нямате член на БСП?

 • – Макар и по един човек, няма село в общината, в което да нямаме членове.

 • Време е за резултатите в общината. Има ли такива, които не предпочетоха Корнелия Нинова? Може би са харесали хубавия Красимир Янков, или Валери Жаблянов, който малко преди изборите говореше за грешките на Нинова, или Кирил Добрев, който толкова малко прилича по мъдрост на баща си?

 • – При 76% избирателна активност, Корнелия Нинова спечели 176 гласа, Кирил Добрев 19 гласа, а Красимир Янков имаше два. Съвсем нормално е за г-н Янков и Жаблянов да няма високи резултати, не само при нас, но и в цялата страна, след като няколко дни преди избора те се отдръпнаха от тази битка. Тези избори показаха, че БСП е демократична партия и всеки редови член може да избере своя председател, на база на неговите качества, способности и идеи за управление не само на партията, но и на страната.

 • Г-н Шапков, казват, че може да вземете решение да се откажете от лидер на БСП в общината. Това вярно ли е? И ако е така, причината в бъдещето на БСП ли е, или лична?

 •  – От вас разбирам, че имам такива намерения. Съвсем скоро, в началото на месец август аз бях преизбран с пълно мнозинство за председател на организацията в Хисаря за нов четири годишен мандат. Смятате ли, че ако съм имал такива намерения, нямаше да ги кажа тогава? Добре ще е когато се говори,  да се казва истината.  

 •  Вашата председателка иска предсрочни избори. Как ще ги направите като БСП е затънала финансово? Ще я попитате ли на конгреса в края на месеца колко са дълговоте и защо не иска да покаже финансовия отчет на никого?

 •  – Не само г-жа Нинова иска предсрочни избори. Дори последните социологически проучвания показват високо одобрение за протестите и техните искания. Оставки и избори искат хората  в държавата. Що се отнася до финансите, то нашите членове и симпатизанти много пъти са работили, без да получат нищо насреща, така че не виждам проблем с финансовото състояние на партията специално за това. До конгреса има не малко време, много въпроси ще бъдат зададени там, а се надявам да получим и верните отговори.

 • Може ли конгресът да даде сила на някои социалисти да проговорят искрено? Защото сега всичко е демагогия!

 • – Смятам, че много от нашите представители говорят искрено. Проблемът е, че народът все по-малко вярва на политиците. Трябват дела, а не думи, но делата, които виждаме през последните години, са пагубни за нашата държава.

 • Благодаря ви г-н  Шапков! Ще ви пожелая социалистите да работят за доброто на хората в община Хисаря!

                                Въпросите зададе Ирина Кирилова                 TRAKIA WORLD

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от От щаба
18 Септември, 2020 | 13:58
Напиши отговор
Оценка: -5  +15
След един месец става една година от изборите и Пенчо не иска да си признае, че БСП трябваше да се уговори с Български път между двата тура. Жалко.
Анонимен
#2 от До щаба
19 Септември, 2020 | 06:43
Напиши отговор
Оценка: -1  +10
Дано да е осъзнал грешката си!Но всичко вече е загубено! Личните ежби и егото много вредят!
Анонимен
#3 от помнещ
19 Септември, 2020 | 09:14
Напиши отговор
Оценка: +13
За 31 години една победа, когато БСП победи след Денков. И то Рахова е още във властта- общински съветник. Я да си спомни какво направиха тогава - нищо и половина. Прогониха всички инвеститори.
Анонимен
#4 от Миромир
19 Септември, 2020 | 11:25
Напиши отговор
Оценка: +8
Що го не попитахте как гласува за Банчето? Направиха едно събрание да ни гърми Ганева, като че ли тя е строила банята.
Анонимен
#5 от До Щаба
19 Септември, 2020 | 14:34
Напиши отговор
Оценка: +16
Ганева със двата крака е в затвора въпрос на време е!Заедно със Слугите които е издигнаха те се знаят кои са
Анонимен
#6 от за Ганева и калинката
19 Септември, 2020 | 19:27
Напиши отговор
Оценка: +13
Колкото пъти видя Иван Паспала крив и сакат след инсулта, толково пъти се сещам за Пена Ганева и Калинката,които му отчуждиха 2 декара за да направят път до славеев дол. Калинката и Ганева да не забравят никога, какво са сътворили и причинили на много хора!!!!
Анонимен
#7 от Споко
19 Септември, 2020 | 21:37
Напиши отговор
Оценка: +11
На този свят всичко се връща. Ако направиш добро, връща ти се три пъти по- добро, ако направиш зло- господ от горе си знае работата.
Анонимен
#8 от Помним не забравяме,но не избирателно.....
21 Септември, 2020 | 14:35
Напиши отговор
Оценка: -1  +2
Мандата на БСП -кмет Златьо Гаръбски,зам.кмет Пенка Рахова,секратар Коста Барбов. Това беше един от трудните мандати за Общината . Средства нямаше . Проекти също -започнати но недовършени. Денков направи единствено моста на Миромир -проект направен от Рахова. Какво беше направено през мандата на БСП: Разработени бяха документи по всички нови закони,част от наредбите се ползват и до днес непроменени. За първи път бе направена в Общината приватизация за 380 хил.лв.-това няма как да се забрави-обектите на Крепост и покрития пазар са факт.В Общината през този мандат работиха две общински предприятия БКС и Крепост /плажа беше ремонтиран ,закупена беше техника за БКС,направена бе Общинска аптека /.Сега след многото успешни мантади-фактите говорят вместо нас.За първи път беше заведено дело и определена Общинска гора-от която днес губим.Регистрирани бяха първите таксита в града ни,първите частни сладкарници,ресторанти и т.н. Частните фурни-работещи с купони, за брашно-за всички . Държавата постави " умтиматум" -или си вземате Поликлиника или я затваряме.От парите за приватизация вместо да се направи "НОВ"общински пазар "или "НОВО" общинско предприятие за стопанисване на общинските обекти ,каквито бяха намеренията -Общината "ПЛАТИ " преобразуването на Курортната поликлиника в "Общинска"-която днес носи загуби.Направена бе новата общинска структура на СЗС по селата ,отдел "Здравеопазване" За първи път се проведе сесия и среща на всички Общини с минерални извори с държавната власт в ХИСАРЯ. Извоювани бяха 30% квота за Общината от концесията на минерална вода в града ,която се получават и до днес -но това се приема за даденост и никой не го споменава.Проучени бяха и направени доклади за всички извори в нашия град и Красново по искане на Общината.Обособен беше и първият общински извор в с.Старо Железаре . Общината наследи много неплатени задължения от хотели,предприятия ,,наложи се да спре уличното осветление,но въпреки това намираше средства и имаше Културна програма"-съвет по Култура ,регистриран за първи път и обособен "Съюз на Читалищата" и заделени средства.Може би пони Ирина Кирилова ,ще си спомни успехите в това направление.Идеята и осъществяването на вестник "Славей",рисунката на Илин Паунов,срещата с него Златьо Гаръбски,Пенка Рахова ,Митко Маджаров и Ирина Кирилова ,кабелното радио, първата й баснята -това започна тогава- беше дело на този екип. Срещите и побратимяването с Гърция и по-късно Сърбия -триъглника ги започна Рахова с Маджаров от1991 г- радваме се ,че това продължава и до днес.Помощите с брашно и компютри за СОУ "Христо Смирненски".Поне децата видели, другата куртура и представили нашата , надяваме се да са доволни. Подписаните договори за побратимяване са факт, които никои не може да си присвои. Паметника направен на Лейди Странфорт беше идея на Гаръбски и беше осъществена с хора радедели за това/проектанти ,строители и дарители./Много хора помогнаха с дарения за мероприятията и го правеха с чисто сърце и без специални "уговорки за услуги". Строителство-телефонизация на новия квартал ,водохващане в с.Старосел и с.Кръстевич,водопровод в с.Паничери-малки улици в града и кв.Миромир,отводнителе канал в квартал Момина баня и др. Допълнително водохващане за Хисар и с.Старо железаре. Преместване и обособяване на нови кметства в селата Мало Крушево и Кръстевич,Михилци. Проектна готовност:План на гр.Хисаря -Централна градска част ,замразена от 1990г.-възлагане за довършване ,квартали . Нов кадастър за града и селата -стария беше от 1942г.Хората искаха да получат земята си и възтановят имотите си.Субсидията беше в рамките на 1,800хил.лв.,утвърдени и инвестирани от бюджета ,2500хил.лв. Може и още да се изброява ,но видимото остава....Благодарим на Общинска администрация ,която изнесе най-трудната задача ,приватизацията -без един лев доп.доплащане в "пликове" и подготви разделянето на Общинската и държавната собственост -началото беше тогава ,трудносттите бяхо много ,но нашият град си остана ведомствен ,с много пустеещи сгради ...А началото беше трудно ,затваряне на всички ведомствени сгради,реститутски искания,връщане на голяма част от сградния фон на собственици ,които нищо не правят,нека си спомним ,че Хисаря се оказа и без сграда за Общината ,то беше реституирано,останахме без кино зимно и лятно и т.н. Инвеститорите трябваше да избират от общинската собственост на Крепост и по селата или частни имоти-Това е истината на другата страна,а и големите инвеститори дойдоха години по-късно. Срествата на Общината никога не стигат ,всеки седнал на кметския стол иска най-доброто и прави това според възможностите на мандата му.
Анонимен
#9 от Ирина Кирилова
21 Септември, 2020 | 19:02
Напиши отговор
Оценка: +10
Ето затова като видях книгата на Макавеев си казах, че и всички други кметове трябва да пишат книги за своето управление. Вижте колко неща си припомнихме! А затова, че кабелно радио Хисар бе регистриано още по времето на Гаръбски и че тичах до София, е вярно. П- късно, по времето на Пирянков промениха изискванията, трябваше вече да правя програмна концепция, програмен проект, програмна схема и т. н. Тичането беше и до Патентно ведомство, и до музикална къща за договор за излъчваната музика, и до СЕМ, за да особрят десетките ми страници труд, но сега говорим за управлението на БСП.Че тогава започнахме с Маджгаров да правим вестник "Славей" е вярно. Че неговата емблема е рисувана от Илин Паунов, също е вярно. Че тогава започнах баснята "Имало едно време" за животните в общинската гора и това е вярно. И е вярно, че нито Гаръбски, нито Рахова са ме викали, за да спрат баснята. Сега вестник "Славей" се съхранява в библиотеката на читалище "Иван Вазов - Хисар, в библиотека "Иван Вазов" -Пловдив, в Държавен архив Пловдив. Това наравих, за да остане за вечонстта, че една малка община е издавала вестник, който се четеше с интерес и в Парламента, защото като бях акредитирана там, носих 50 броя на народните представитгели. Тогава животът в общината беше интересен. И Гаръбски беше кметът, който ме извика и каза, че ще се побратимяваме с Гърция - Еани и аз трябва да пътувам с групата, за да научат хората после всичко от радиото и от вестника. Тогава ме включваха всеки ден във радио "Веселина" и нямаше новина, която слушателите на това толкова слушано радио да не научаваха. Не знам кой е писал коментара преди мен, но припомнете ми тогава ли продадоха на известни хора общинските апартаменти и първия етаж на блока срещу Колю Богданов?
Анонимен
#10 от Боцмана
21 Септември, 2020 | 19:27
Напиши отговор
Оценка: +5
Важно е Химикалката Писеца, Мастилото Синьо или Черно
Анонимен
#11 от останал
24 Септември, 2020 | 13:28
Напиши отговор
Оценка: +8
Хисарсаката администрация е на море.
Анонимен
#12 от обучават се
24 Септември, 2020 | 16:46
Напиши отговор
Оценка: +4
Как не се обучи тая администрация най сетне? Обмяна на опит....
Анонимен
#13 от Ванката
24 Септември, 2020 | 17:56
Напиши отговор
Оценка: +6
Йордан Бакалов е Спонсор на Общината ! Навярно той е поел разноските ?
Анонимен
#14 от Мария Карамфилова
25 Септември, 2020 | 15:47
Напиши отговор
Оценка: +6
Много хубаво на туй море яко яко
Анонимен
#15 от ...
25 Септември, 2020 | 18:59
Напиши отговор
Оценка: +4
А защо не са на море в почивни дни?
Анонимен
#16 от Генчо Калпаков е само един мекушав, безличен ,безхарактерен безхаберник.....
26 Септември, 2020 | 10:12
Напиши отговор
Оценка: +6
------
Анонимен
#17 от Боцмана
26 Септември, 2020 | 13:15
Напиши отговор
Оценка: +8
Муравеи Радев ги разпускал преждевременно
Анонимен
#18 от Ирина Кирилова
27 Септември, 2020 | 23:37
Напиши отговор
Оценка: +8
Ще ви отклоня за малко от мисълта за Пенчо и за морката разходка на администрацията. Тази вечер два часа бях в друг свят, някъде в седемнадесети век, когато се развива събитието във филма "Козият рог". За кой ли път го гледам и за кой ли път плача, няма да правя сметка. Важното е изживяването, а то беше емоционално, което те кара за нищо друго да не мислищ. Няма такъв оператор като Димо Коларов днес. Няма артисти като Катя Паскалева и Антон Горчев. Когато изтрих сълзите си в края на филма, помислих колко сме издребняли, колко се занимаваме с просташки работи, колко ниски са страстите ни. Страхувам се да не забравим XVII век, когато се развива действието на този филм - филм за турското робство, филм за силата на отмъщението, филм за любовта... Всичко сме издържали, затова ми се струва, че трябва да вдигнем глави, да си спомним кои сме и да се издигнем над всекидневието, да мислим за авторите като Николай Хайтов, да отворим книга, а не турски сериал да приковава вниманието ни, да слушаме музика, която ни облагородява, да водим децата си на кино, на театър, на концерт.. Или просто да ги накараме в интернет да погледнат старите български филми, за да разберат, че има такива, които никога не се забравят, не като днешните, за които не помниш нищо след два дни. Да, голям филм е "Козиат рог", който ни показва не само как се прави филм, а ни припомня и за артисти, които вече ги няма на този свят. А любовта не изгоря в пепелта, защото остана от нея песента на Мария Нейкова и тя звучи и до днес. Благодаря ви, че приемате чувствата, които споделих с вас! Лека нощ!
Анонимен
#19 от Един социалист
29 Септември, 2020 | 21:50
Напиши отговор
Оценка: +8
Пенчо, ами сега накъде да я хванем - нашите си отиват, напускат любимата ни партия. Язък, че плюехме Костов, че ги люспил, а сега ние сами се люспим. НЕЗАВИСИМИ в народното събрание станаха шест, а страхливите мълчат. Ей, Пенчо, трябваше да си по- смел, да ни кажеш, че няма единна партия БСП, има единни интереси и който ги настъпи , айде, навън. Ма те и Янков и Жаблянов защо не си казаха след изборите, че като не спечелиха, ще се отделят от Корнелия? Корни, остана ти само Радев, нали ти се срещна с ген. Решетников, та решихте от самолета да го вкарате в президенството. Той какво ще остави след себе си , освен безумна омраза към Бойко. Намаляваме с 30 процента, губим избори, перим се напразно, нямаме достойнство да си признаем, че сме слаби. Почвам да си мисля трябва ли изобщо да има БСП. Никога няма да спечелим избори, то кой ли ще ги спечели, ама ние с кого ще се обедсиним като никой не ни иска? Пенчо, казваш в интервюто, че единодушно те избрали за нови четири години. А покажи нещо ново, де! Не ставай безличен, Бойновски ходеше по София с кметовете, уреждаше разбирателство в общинския съвет, а ти що правиш?Знаеш ли какво става в общината, Пенчо? Айде чао, честити независкими социалисти и се размърдай!
Анонимен
#20 от Такса смет
30 Септември, 2020 | 14:40
Напиши отговор
Оценка: +10
Искам да попитам как да кандидатствам и аз за опрощаване на такса смет, като на Кощилаков. Първо да стана член на партията и после да пусна молба до другарката неспечелила кметица или има друг ред?
Анонимен
#21 от
30 Септември, 2020 | 22:31
Напиши отговор
Оценка: +10
Дайте всички да пуснем молби до Ганева и до Павлов. Щом може за член на БСП и за калинки, да може и за всички нас. Да ни освободят от такса смет. Иначе не ставай член на БСП, те бавно, но сигурно ще загинат.
Анонимен
#22 от калинката и кощилаков
01 Октомври, 2020 | 19:48
Напиши отговор
Оценка: -12  +9
Духайте го! Защо да плащаме? Ако не сме ние да ви даваме работа ще умрете от глад.
Анонимен
#23 от Darrel
24 Октомври, 2020 | 15:38
Напиши отговор
Оценка: 0
Hey there! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does running a well-established website such as yours require a lot of work? I am brand new to blogging but I do write in my journal on a daily basis. I'd like to start a blog so I can easily share my own experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring blog owners. Thankyou! Maglia Napoli
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.