РОЖДЕН ДЕН

02 Декември, 2019
8 коментара

                                                     Ирина Кирилова

    Преди много, много години, на 2 декември мама ме раждала. Гледала през прозореца, а вън валял сняг. Родила съм се по  икиндия – казва брат ми, който тогава бил на 12 години. Фамилията била много радостна, защото се раждали все момчета, та най- после се появило и едно момиче.

    На другия ден отишли при кума да питат какво име да ми сложат.

  • Ирина – казал той.

  • Ама как Ирина? Такова име в нашето село няма – казали пратениците.

  • Сега вече ще има !

Свидетелство за свето кръщение ми е издадено от църквата „Св. Св.Кирил и Методий” в родното ми село Калековец на 24 декември. В това аз откривам знак, че животът ми е трябвало да  мине, използвайки всеки ден буквите, създадени от двамата братя. Училището, в  което учих седем години, също се казва „Св.св. Кирил и Методий”.

    Името ми беше необичайно и за учителите, затова всички ми казваха Иринка. Даже в някои от свидетелствата за преминаване от клас в клас, пълни със  шестици, пише Иринка Атанасова Яланджийска.

    Всички в селото смятаха, че аз ще стана певица. Още преди да тръгна на училище ме извикаха и ми казаха коя песен да пея при откриването на учебната година.

Но... нещата тръгнаха в съвсем друга посока. Когато бях студентка в трети курс, се явих на изпит по съвремнна българска литература. Дръпнах лисче, а на него пишеше”Осъдени души” и любовната лирика на Веселин Ханчев. Започнах с анализа на романа на Димитър Димов и завърших със стихотворението“Пръстен`”на Веселин Ханчев, което знаех наизуст. То завършва така:

„.....на твоя малък пръст наместо пръстен

горещите си устни слагам аз.”

 Доцент Михаил Василев ми писа шест и ме попита кой ми е дал съвет да следвам журналистика.

  • Вие сте родена за литератор – каза доцентът. – Върнете се в първи курс, аз ще говоря с колегите да се явявате на изпити в удобно време, вие трябва да учите българска филология. Журналистиката е еднодневка.

Не го послушах. Завърших факултета по журналистика в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

...Минаха години. Един ден в студиото на радиото влезе художникът Илин Паунов и ме попита мога ли да напиша за него книга. Така започнах и книгите станаха шест. Вечно съм благодарна на доцент Михаил Василев, който тогава ми предрече, че ще пиша не само еднодневки, а и книги.

Но аз обичам всекиденевната си работа. Върша я с любов към  словото, с любов към вас, читателите и се моля да бъда жива и здрава. Внучката ми, която е магистър по право, като идва у дома ме прегръща и казва:

  • Моля те, бабо! Не ме оставяй! Как ще живея без твоите  умни напътствия?

Правнучката ми слуша захласната приказките, които и разказвам, разказва ги след мен и твърди, че не иска никой да отива на небето.

А синът ми просто отсича:”Няма да ти дам да си отидеш!”

     В  деня на моето рождение погребват един голям артист, човек и личност- Стефан Данаилов. Сред стотиците мои снимки е и снимката с него от 28 март 2009 година, когато  той беше  в Хисаря на тридесет и първия конгрес на читалищата като министър на културата.

    Е, хубава е професията ми, която ми даде възможност да срещна много известни българи и да се докосна до духовния им свят. Очаквам да имам още такива срещи, а за това искам здраве, здраве и още здраве! И нямам намерение да се давам, знайте това!

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от инж. В. Макавеев
02 Декември, 2019 | 09:42
Напиши отговор
Оценка: +29
Ирина, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, Бог здраве да ти дава. Ти го знаеш, същноста на живота се измерва не от извървяният път а от следата която остава след нас. Без брой репортажи и полезни беседи, споделени радостни мигове и тревоги от обикновенни твои почитатели, интервюта с творчески личности и политици, литературно наследство, активна гражданска позиция по актуалните проблеми на нашето ежедневие. Майка, баба, правнучка. Една малка част от твоята голяма следа. Желая ти творческо дълголетие.
Анонимен
#2 от Поклон
02 Декември, 2019 | 09:42
Напиши отговор
Оценка: -2  +14
Днес България се прощава с великия Стефан Данаилов! Да го изпратим с аплодисменти!
Анонимен
#3 от БойЯнг
02 Декември, 2019 | 15:55
Напиши отговор
Оценка: +29
Бъди като тревата - изправяй се, когато те газят! Бъди като кокичето - намирай топлина, дори в снега! Бъди като звездите - близка и далечна, даряваща любов и светлина! Честит рожден ден.
Анонимен
#4 от от приятел
02 Декември, 2019 | 20:43
Напиши отговор
Оценка: +21
https://www.youtube.com/watch?v=R4qrKctLjZY Нека тази песен да звучи тази вечер специално за теб Ирина ! Честит рожден ден ! Желая ти и преди всичко да си здрава , щастлива и дълги години творческо дълголетие ! Наздраве Иринко !!!!!!!
Анонимен
#5 от Ана Манавска
02 Декември, 2019 | 21:13
Напиши отговор
Оценка: +21
Г-жо Кирилова , Днес всеки ти пожелава здраве и така трябва да бъде, защото без него не можем, а аз ти пожелавам и да може да се радваш на своето здраве като получаваш всичко, което поискаш! Всичко това, което си постигнала е мечта за повечето хора, защото с любов и старание правиш всичко, не позволяваше на нищо да ти попречи !Пожелавам ти дълголетие до безкрая ,много любов от любимите хора и весел празник!Честит рожден ден!!!!
Анонимен
#6 от Свещеник Тодор Тодоров
02 Декември, 2019 | 22:43
Напиши отговор
Оценка: +31
отговор на #3 »
На многая и благая лета. Честит и благословен да бъде този ден.
Анонимен
#7 от Ненко Костов
03 Декември, 2019 | 03:01
Напиши отговор
Оценка: -1  +42
Ирина, ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! Благодаря за всичко от сърце. Бъди жива и здрава още дълги години!
Анонимен
#8 от Ирина Кирилова
03 Декември, 2019 | 09:33
Напиши отговор
Оценка: +46
Благодаря на всички, които ми позвъниха, благодаря на вас, които сте писали тук, благодаря на тези, които са прочели моята изповед! Да ви се връщат три пъти повече добрите пожелания към мен! Вие напълнихте бъдещите ми дни с доброта и благодат.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.