На свършване ли е зехтинът?

15 Март, 2016
0 коментара

Зехтинът става все по-скъп. Цената на растителното масло е скочила с 20% през миналата година, след като сушата и различни болести унищожиха голяма част от европейската реколта. Експерти прогнозират, че това може да се случи и през 2016 г.

Световното производство на зехтин се е свило с една трета през 2015 г., показват данните на Международния комитет по маслиновото масло (International Olive Council).

Испания, която доставя 40% от зехтина в глобален мащаб, имаше проблеми с необичайно горещото лято на 2014 г. По думите на производителите там тази реколта е била най-лошата от близо 20 години насам.

Така, за да успеят да отговорят на търсенето на пазара те са принудени да продават от резервите си. Подобни са очакванията и за сезона 2015 – 2016 г. заради горещото време.

От Международния комитет по маслиновото масло прогнозират, че Испания ще произведе 1,2 милиона тона тази година, което ще е с повече от предходната. Въпреки това количеството ще остане под това от 1,8 милиона тона, което страната традиционно осигурява на световния пазар, пише CNN Money.

Същото важи и за Италия, която осигурява 20 на сто от производството в глобален мащаб. През миналата година обаче там голяма част от реколтата беше покосена от болести.

Високите цени на маслиновото масло обаче принудиха търговците да предложат на клиентите си други алтернативи, като консумацията на зехтин през миналата година е намаляла със 7 на сто.

https://money.bg

ЕТИКЕТИ: здраве;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.