Откриха столицата на първата тракийска държава в Средна гора

26 Август, 2016
1 коментар

Image title

Image title

След 130 години безуспешно търсене, археолозите откриха столицата на най-древната тракийска държава - тази на одрисите. Градът е локализиран на връх Кози грамади в Средна гора, над Хисар и Старосел. Водач на експедицията е заместник-директорът на НИМ доц. д-р Иван Христов.

 Храмът се намира на няколко километра от Старосел. Видни са огромни крепости, изградени от еднотонни каменни блокове с правилна форма и перфектно обработени. Предположението е, че това са "Замъкът на Одриския владетел" и "Светилището на Зевс", защото в началото на август тук бе открит и голям оброчен релеф на античния бог на боговете Зевс.

 Единият храм е с размери около 50 квадратни метра, вътре има 4 олтара и се намира на 1356 метра надморска височина, информира вестник "Марица". Край олтарите са открити оброчни плочи с изображения на Зевс и Хера. Според археолозите храмът е изграден около VIII век пр. Хр. и е използван до към V век, когато християните го разрушават. "Няма друго такова нещо в България", коментира Божидар Димитров.

 До столицата на одрисите се стига по 7-8 км черен път, само с джипове. Двете древни светилища и тракийската владетелска резиденция над Старосел могат да се сравняват по значение само със свещения град на инките - Мачу Пикчу, коментират археолозите.

 Одрисите са тракийско племе, населяващо териториите, простиращи се до завоя на река Тонзос при Кабиле до долното течение на река Хеброс. Живели са в периода от 5 в. пр. Хр. до 6 в. сл. Хр. Те са първите от всички тракийски племена, които създават своя трайна държава.

 На мястото са открити: керамика, амфори, керемиди с лаково покритие, подобни на тези в големия тракийски обект край с. Васил Левски, Карловско, проучван от археолога Костадин Кисьов, което доказва, че те са изработвани в една и съща работилница.

 Според доц. д-р Иван Христов, откритието е доказателство, че на връх Кози грамади се е намирал най-големият политико-религиозен център в тази част на Тракийската равнина, който контролирал огромна територия - цялото Карловско поле, Хисарското поле и част от Пловдивско.

                                    Арт Виза България

Image title

Image title

Image title

                                                                      http://sh.st/VeRfw

                                                                                                  https://www.bestchange.ru/?p=59129

ЕТИКЕТИ: История.;

Коментари

Анонимен
#1 от Оракула от Делфи
18 Декември, 2016 | 13:46
Напиши отговор
Оценка: 0
Тук липсва съдействието на Община Хисаря за реставрация и консервиране на тези безценни археологически артефакти. Път до мястото липсва...или само с джипове.... Като гласуте бюджета , гласувайте и пари за тази дейност ,при нас това е даденост и пари винаги има..... Къде МИГ ГРУПАТА В ТОЗИ СЛУЧАЙ-?--- ИЛИ ИСКАТЕ ДА СЕ НАРИЧАТЕ миг ГРУПА ДРУГИ ДА ВИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЖИВ РЕЗИЛ.... Общината обръща гръб на мильони приходи , като не инвестира в историческите ценности на територията на Хисарска Община.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.