ЗАЩО БЕШЕ СВАЛЕН ГАТЬО СУЛТАНОВ?

24 Юни, 2018
19 коментара

Когато трябва да свалиш някой от власт, трябва да имаш знания и умения в политическия живот и да го направиш интелигентно и елегантно, така че сваленият да не бъде унижен, да бъде пощадено достойнството му и честта му. Но за да направиш това, трябва да имаш богата култура и душевност, която не се измерва с броя на развятите червени знамена, а с ценностна система, която се  гради през целия живот и насажда качества, които те отличават от другите.

   Да погледнем кои поискаха свалянето на Султанов!  Три жени и един мъж - Мария Мустакова, Ива Вълчева, Пенка Рахова, Пенчо Шапков. Нито един от тях не е юрист, което пък означава, че не всяка формулировка в искането им е  написана ясно и точно. Като поогледаме семействата на четиримата, виждаме, че в едното има юрист. Тя би могла да им помогне да не използат изрази, допустими за събрание на БСП, но не и за отворен форум, каквито са сесиите на Общинския съвет.

„ Гатьо Султанов през последната година системно нарушава Правилника за организацията  и дейността на Общинския съвет – Хисаря, неговите комисии и взаимодействието  му с общинската администрация като превишава дадените от закона и правилника компетенции” – пишат четиримата.

Давал материалите в последния момент.  Материалите се дават от общинската администрация. Тя ги бави, бави ги  и председателят. Не включвал в дневния ред на следващата сесия питания, на които кметът на общината не е отговорил. Демонстрирал недопустимо поведение като коментирал изказванията на съветниците. Ами другаря Гиньо Ганев като председател на Народното събрание какво правеше? Цяла книга издаде с негови  цветисти отговори и коментари.

Не свиквал председателите на постоянните комисии за консултации по дневния ред.  Султанов не осигурявал на общинските съветници достъп до протокола от заседанията на Общинския съвет и взетите в него решения.  Нали  като избрани от народа  имате достъп до всякава информация, уважаеми съветници? Не се изготвял анализ на неприетите решения и не се осъществявал контрол върху кмета на общината – пишат още четиримата от БСП.  Не председателят на Общинския съвет, а самият Общински съвет упражнява този контрол. Пита се има ли 17 съветници?  Всеки  ли може да предлага в дневния ред да влезе даден въпрос. 

                 Е, тогава?

    Не стига , че написали мотивите, ами предварително написали решението на съветниците, написали и предложение  инж. Пирянков да ръководи това заседание, написали и комисия по избор на нов председател: инж. Макавеев и двамата доктори – Александров и Недевски  и  оставили празно едно редче с точки, точки, за да пишат  името   на новия председател. И така всички да останат с убеждение, че не са се срещали със съветниците от  ГЕРБ и Коалиция за Хисар никога, по никакъв повод, нито  през деня, нито  през нощта, за да умуват с кого да заменят Султанов. Та затова инж. Макавеев  определи поведението им като на пленум на БСП и всичко предложено като опит за гавра.

    А сега да погледнем как се е защитил Гатьо Султанов!

Според него в последната година и половина материалите за сесията се раздават  седем дни преди заседанието.

 Ако кметът не отговори на отправеното му питане, то автоматично се включва в дневния ред на следващото заседание.

Не е съгласен, че поведението му е недопустимо, защото няма нито един протокол, в който да е отразено  подобно нещо.

Защо не се свиквали председателите на постоянните комисии? Председателят може да ги свиква, но тази възможност според Султанов не е задължителна и належаща. Правени са такива заседания за концесията, за Медицинския център, за детската градина в Старо Железаре и др.

Отчети за работата на Общинския съвет са давани през декември 2015, юни 2016, декември 2017 и юни 2018 г.и никой от съветниците не е реагирал за нещо нередно в тези отчети.

За твърдението на съветниците  от БСП, че не се използвала възможността за сближаване на позициите по важни и сложни въпроси, Султанов посочва, че няма нито едно постъпило устно или писмено  искане за промяна на протокола.

А ето и точният отговор за това, че имало върнати решения от Областната управа: От 542 решения има върнати 17.  

”Всички дела са образувани поради нарушения в наредби, приети в предишни мандати. Има текущи проверки от  Върховна административна прокуратура, които продължават да установяват нарушения на наредби в цялата страна. По делата, особено новите, са подготвени докладни за изменение на незаконните наредби, още преди делото да е влязло в същинска съдебна фаза. Защо не се коментира невърнатото решение от Областна администрация и заведеното и загубено дело в Административния съд за опрощаването на задълженията на един ваш другар? Там кой ще поеме отговорността и по какъв начин?” – пита Гатьо Султанов.

    Разбрахте мотивите на БСП за свалянето на председателя на Общинския съвет в Хисаря. Разбрахте и как се защитава Гатьо Султанов. Само не разбрахме с този жест на БСП кой ще спечели повече точки.  Партията БСП, или сваленият председател?

    Някой съветници казват, че това е грешка на Българската социалистическа партия  в община Хисаря, допусната в неподходящо време. Други казват, че новият председател ще ги отсрами за тази грешка. Къде  е истината? Ще я разбират тези, които разбират от политика, които могат да правят политически анализи, които наистина  усещат кой дърпа конците и накъде  вървят куклите. 

Едно не бива да пропускаме – прегръдката носи успокоение и дава чувство за сигурност. Дава ли  подобни изживявания прегръдката между  БСП, ГЕРБ и СДС, които свалиха Гатьо Султанов, и за кого от трите партии? Защото не е достатъчно да постигнеш успех, другите трябва да се провалят.

И още нещо! Атанас Буров, завършил право и икономика в Сорбоната – Париж, който е идвал с дъщеря си на почивка във вилата на генерал Тодор Марков в Хисаря,  има една мисъл:

 „ Недейте чака хората да станат светци. Хората не стават из един път светци, но премахнете изкушенията, на които са подложени.”

 А знае се от римски времена, че най- голямото изкушение е властта.

                                                                            Ирина Кирилова

                                                                                    ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Ненко Костов
24 Юни, 2018 | 11:20
Напиши отговор
Оценка: -8  +26
Тази коалиция ГЕРБ+БСП+СДС в Община Хисаря създава условия на неравнопоставеност, липса от възможност на дебати, взимане на грешни решения.Понякога престъпни и НЕ в полза на гражданите. Всичко това, с цел облагодетелстване на отделни личности и "ФАБРИКАНТИ", натриване носа на непослушните и контролиране на администрацията.Скъпи съграждани , ако не иската да се превърнете в мълчаливи данъкоплатци и послушковци , в следващите избори бъдете внимателни.
Анонимен
#2 от Галя
24 Юни, 2018 | 12:59
Напиши отговор
Оценка: -6  +20
Султанов, не забравяй, че има Местна инициативна група! Предполагам, че знаеш важни неща за нея, пиши, де! И тя май е под контрола на коалицийката!?
Анонимен
#3 от Юри Келешов
24 Юни, 2018 | 13:33
Напиши отговор
Оценка: -20  +22
Гатьо е вьздух под налягане какво е работило това мекере до сега какво е управлявало от поколението на най некачественото образование един приятел има ли този ренегат пьлен плужек
Анонимен
#4 от Вьлко Паунски
24 Юни, 2018 | 13:44
Напиши отговор
Оценка: -15  +21
Ходих при Гатьо за проблем никакво внимание не ми обьрна няма хляб за народа
Анонимен
#5 от Местен Кадър
25 Юни, 2018 | 09:20
Напиши отговор
Оценка: +14
Мммда ,остана и попадията да смени дядо поп в храма и сме пълен матриархат!
Анонимен
#6 от jjoo
25 Юни, 2018 | 12:32
Напиши отговор
Оценка: +10
Е, сега може пък двете жени да се разбират по- добре.Председателката е учителка, иде есен, паралелки, бройки, недостигащи ученици, сляти класове - предвиждам дискусии. По- точно кавги. Идат избори, всеки ще дърпа към неговата черга, мале, мале
Анонимен
#7 от КГБ
26 Юни, 2018 | 11:11
Напиши отговор
Оценка: +12
Неофициално чрез оперативни действия да се установят всички незаконни постройки и да се установят всички сгради,чийто цвят на боята съвпада с цвета на боята на детския санаториум.Срок за изпълнение 1 седмица.
Анонимен
#8 от масажист
27 Юни, 2018 | 20:50
Напиши отговор
Оценка: -8  +13
отговор на #7 »
Това за масажния стол на нивата в Мътеница ли е?
Анонимен
#9 от МИ6
27 Юни, 2018 | 21:07
Напиши отговор
Оценка: -2  +13
Не,за изпълняващия в момента шеф на РУП Исаря.
Анонимен
#10 от До Паунски
28 Юни, 2018 | 16:24
Напиши отговор
Оценка: -9  +3
отговор на #4 »
Я ни запознайте с проблема, който не ви е бил решен, за да го споделим с новия Председател? Или просто трябва да си плюем ей така??????
Анонимен
#11 от До Келеша
28 Юни, 2018 | 16:30
Напиши отговор
Оценка: -8  +8
За разлика от разни тролове, които освен да стоят и пишат глупости от компа има и други, които се опитват да работят. Щом идват в Хисар български и чужди делегации и търсят Председателя, а не кмета-това е показателно , кой какво е свършил и какъв авторитет има. Видях на откриването на празниците на града как му се радваха сърбите и гърците и го прегръщаха. Това ми е достатъчно, за да осъзная какво богатство се опитваме да прогоним от нашия иначе толкова хубав град.
Анонимен
#12 от Властелина
28 Юни, 2018 | 18:44
Напиши отговор
Оценка: -15  +19
ЗАВЕРАТА ЗА РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ОБЩОТО БЛАГО /по мотиви от Стивън Толкин/ Живяли някога нещастно заедно джуджета,елфи,тролове и хора от Подбалкана. Измъчени от задкулисното управление, с голяма надежда погледнали на новите обществени деятели. Загубилите изчакали търпеливо своя час и започнали да нанасят удари, но с всеки удар все повече лъсвала тяхната некадърност и злоба. Завидeли на Белия магьосник, защото той се отнасял с хората правдиво, а и много бързо при него започнали да прииждат от близо и далече пратеници от други господари. Пазел се от нечисти сделки и хора. Мислел как да направи така, че всички да добруват и да живеят в благоденствие. Мислил как да пази народното богатство, които всички искали да откраднат. Кой имот искал, кой улица, кой данъци не искал да плаща, кой в западната хазна искал да бърка..... Събрали се една вечер червени, светло сини и тъмно сини джуджета около ЦЕНТРАЛ – ното огнище и взели едно решение-недоносче. Синьото джудже, което системно сменяло цветовете, но най си обичало тениската с Калинката, колкото било дребно, толкова и злобно. Другото синьо разорено джудже – Пияното му викали, също било там. Некадърното синьо джудже – Лечителя и то сумтяло, а синята Кралица със сиво-русата глава не знаела къде се намира, което било нормалното и състояние през последните 6-7 години. Червеното джудже – Лихваря, нямало собствено мнение и затова било съпровождано от червените шамани – Бедното и Зъбатото джуджета. Мислили, мислили и решили да сменят Белия магьосник с червената Кралица. Тя горката нищо си нямала, даже и акъл.Червената вещица се заела с тази задача, като знаела, че е толкова тъпа, че дори и да се изложи няма да и личи. Червеният господар бил на седмото небе, защото неговите кукли и без него сред тях, все още неизменно го следвали и изпълнявали всяка негова заповед. Околийското червено джудже също знаело, но било толкова раздразнено от чуждоземните посещения на хората от североизток при Белия магьосник , че с охота приело заверата. Та джуджетата сторили каквото сторили, но не очаквали, че осталите жители на Подбалкана, на Околията, а и извън нея, ще се възпротивят. Затова и пуснали своите тролчета – тролчето от Помаклъка, Католишкото тролче от съседното село, Морското тролче, Простото тролче – Тачката и разни и разнообразни нечестиви тролчета и джуджета да петнят Белия магьосник, но така и не успели. Уморени от цялата тая лайняна работа спотаили дъх, снижили се и изчакали всичко да отмине. Миризмата се разнесла чак до пределите на столицата, даже и отвъд пределите на родината. Но дали Белият магьосник ще позволи да им се размине, ще разберем във втора глава. А зелените джуджета къде са в цялата схема – ще разберете на по-късен етап. Очаквайте продължение ......
Анонимен
#13 от жж
28 Юни, 2018 | 18:50
Напиши отговор
Оценка: -9  +6
Масажисте, столът изгоря, но дали няма да изгори този, който написа, че собственикът на имота е бил там?
Анонимен
#14 от Драматично
28 Юни, 2018 | 19:55
Напиши отговор
Оценка: -2  +9
Гатьо президент! Всичко е ясно,бе хора, Пенчо отвръща на удара
Анонимен
#15 от Спомен
28 Юни, 2018 | 20:02
Напиши отговор
Оценка: +13
Едно време имаше един филм Хотел Централ,който беше бардак. Чудно нещо е аналогията.
Анонимен
#16 от Минчо Лаловски
28 Юни, 2018 | 22:07
Напиши отговор
Оценка: -8  +11
Гатьо не беше за таз работа
Анонимен
#17 от Псевдобасня копи пейст
29 Юни, 2018 | 08:53
Напиши отговор
Оценка: +12
отговор на #12 »
Онова с делфина, калинката, мечката беше оригинално. А ти си един обикновен преписвач.
Анонимен
#18 от 1234
29 Юни, 2018 | 09:45
Напиши отговор
Оценка: +14
Вярно е, баснята на Кирилова е истинската. И езика и е по културен. Ам гъл загуби безценното и се разсърди на партията майка. Злобничко. Първо я напусна,, сега пък сърдит.
Анонимен
#19 от Ирина
29 Юни, 2018 | 09:52
Напиши отговор
Оценка: +15
Някога ви написах "Имало едно време" и до днес знаете героите. Една ми открадна идеята тогава, сега пък друг . То лесно се гради като имаш основа.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.