Тонове череши отиват за ракия

Автор: Няма коментари Сподели:

Тонове кюстендилски череши се използват за производство за ракия поради слабия пазар и ниската изкупна цена на плодовете, казаха земеделски производители. Литър черешова ракия се продава по 10 лева.

В села като Раждавица, Стенско, Полска скакавица, където преди седмица падна унищожителна градушка, черешите се берат и се слагат в бидони за ракия, каза кметът на Стенско Огнян Янев пред кореспондента на БНР. 

 Плодовете трябва да отлежат около 25 дни преди да се изварят. Черешовата ракия беше застъпена и на повечето от щандовете на завършилия в неделя по обяд в Кюстендил “Празник на черешата”. Кметът на село Николичевци Спаска Методиева беше аранжирала бутилка, отлежала 15-годишна черешова ракия, а на щанда на село Драговищица черешовата амброзия беше 10-годишна. 

 При изкупна цена на черешите от 60 до 70 стотинки за килограм, много от производителите берат черешите и ги слагат за ракия.  Черешовата ракия ще стане предпочитана напитка за района и ще конкурира успешно гроздовата, прогнозират местни познавачи.  

https://frognews.bg/novini/tonove-chereshi-otivat-rakiia.html

Предишна статия

…КОРУПЦИЯ И ПРИСВОЯВАНЕ НА ДЕСЕТКИ МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ, КОИТО МОЖЕМ ДА ДОКАЖЕМ ПО ВСЯКО ВРЕМЕ!

Следваща статия

ЗАЩО БЕШЕ СВАЛЕН ГАТЬО СУЛТАНОВ?

Други интересни