ОБЩИНА ПРОТИВ ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

15 Декември, 2017
8 коментара

Делото е образувано по повод оспорването на кмета на община Хисаря – инж. Пенка Дойкова, която оспорва на основание чл. 45, ал. 8 от Закона за местното самоуправление и местната власт решение № 375 на Общинския съвет от 5 септември 2017 г. 

 Делото беше разгледано от второ отделение, 12 състав на Административен съд – Пловдив. Оспорваното дело е депозирано в седем дневен срок на 18 октомври 2017 година. 

Кметът на общината, като орган на изпълнителната власт на общината е орган, който не може да има личен, пряк и правен интерес от оспорване, защото няма субективни права и законови интереси – установи съдът. 

 На 5 септември 2017 година Общинският съвет взе оспорваното решение за опростяване на такса битови отпадъци на фирмата на дъщерята на г-н Кощелаков. Дойкова внесе докладна за разсрочване на дълговете. 

Има заявление от 31 август 2017 година, с което едноличният собственик на фирмата иска споразумение с кмета за „преоформяне на такса смет.” Към заявлението е приложена справка за неплатени задължения на фирмата за недвижими имущества и ТБО – 2014 – 2017 година с общ размер 75, 142, 36 лв.

 Кметът връща решението, Общинският съвет не разглежда отново въпроса. Съдът прецени, че Общинският съвет е взел решение в нарушение на нормативно установената компетентност. Законодателят не е определил критерии, при които Общинският съвет може да освободи лицето, което дължи ТБО. ТБО са публични държавни вземания. 

Компетентен да опрощава дъпржавни вземания е само Президентът, като опрощаването винаги е индивидуално, а не по категории лица – смята съдът и намира, че има особено съществени пороци на решението на Общинския съвет. 

                                           Затова СЪДЪТ РЕШИ: 

ОБЯБЯВА ЗА НИЩОЖНО РЕШЕНИЕ № 375, прието на заседанието на Общинския съвет на 5 септември 2017 г, с което окончателно се опрощават задължиенията на Н.Ф.ЕООД , като същото се изчисли на база една пета от отчетната стойност, ведно със законовата лихва. 

 Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14 дневен срок.

                                                                               ТРАКИЙСКИ СВЯТ

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от от сайта
15 Декември, 2017 | 22:51
Напиши отговор
Оценка: +15
Свързахме се с председателя на Общинския съвет - Гатьо Султанов и го попитахме ще обжалва ли решението във Върховния административен съд. Той отговори, че това ще се реши на сесията на Общинския съвет, която ще се проведе на 19 декември 2017 г. Там той ще прочете решението на съда. Очаквал е , че решението на съда ще бъде такова, защото в интервюто, което е дал за този сайт, е подчертал, че БСП, ГЕРб са заедно и той няма да им отстъпи, а ще остане на позицията на гражданите. Ние пък с нетърпение чакаме като се прочете решението, какво ще сторят съветниците. Кой ли с кого ще бъде?
Анонимен
#2 от “pollice verso”
16 Декември, 2017 | 18:13
Напиши отговор
Оценка: +18
Сега Дойкова да обжалва и решението от 2014 година, с което гласуване беше опростено еднократно таксата смет и данъка на Агрокомерс-98 и Натура Фит, и там са близо 30 бона. Наглост на двама алчни бизнесмени.
Анонимен
#3 от Стойно черпака
17 Декември, 2017 | 08:55
Напиши отговор
Оценка: +20
Тия тъпи алчни и нагли момчета калинкките нямат никаква етика и морал
Анонимен
#4 от 8888888
17 Декември, 2017 | 09:18
Напиши отговор
Оценка: +19
Наистина ли има решение за опростяване на таски на Агрокомерс 98? До кога целият ни град ще работи само за калинки?
Анонимен
#5 от Докато стадото продължава да гласува за техните листи общински съветници.
17 Декември, 2017 | 13:02
Напиши отговор
Оценка: +20
отговор на #4 »
Гласувайте за НЕЗАВИСИМИ кандидати или си издигнете свои кандидати. Иначе ще властват до Второто Пришествие.
Анонимен
#6 от фустанела
17 Декември, 2017 | 15:04
Напиши отговор
Оценка: -1  +14
Мъри, Пено, сегъ какво ше гу праим Пенчо, ма? Ми то онова Теменужчето загубило делото и Кощилака Данчо ша трябва да плаща, ма.Ма и тъз Дойковата може ли тъй да им разваля рахата, ма.Аз ти казах,че Пенчо е убаво момче, ма май не си е опекло работата. Сегъ да вземат да го накарат да плати за делото,ма надали.Ей тва момче ептен ше го развали туй Бесепето, също като кака му Курнелия, дето врещи за щяло и нещяло като гламава коза.Пенчо,Пенчо,скоро и на тебе ше ти видят сметката дружките ти. Ша та фърлят на боклука, какиното, без да им мигне окото.
Анонимен
#7 от Пенсионер от ЩАЗИ
17 Декември, 2017 | 15:15
Напиши отговор
Оценка: +21
Задава се изненадаа!! От известно време,писмените показания/дадени пред съдия/ на проф.д-р арх.Стефан Димитров са в Германия.Ще се задействат международни съдилища.Зашо? Ами защото хотел “ Централ“ е напълно незаконен!! Кой е въпросния архитект? Ами това е главния проектант на ПУП-а на въпросния хотел.С две думи! Издават се документи от на община Хисар за застрояване върху съществуваща сграда/бившата къща на Куманови/.Само толкова!! Измамата се задейства,старата къща се бута и се строи Хотел!? Във далаверата са тогавашния кмет Вълко Макавеев,Пенка Дойкова и тогавашния главен архитект!! Арх. Стефан Димитров също е измамен!И още няколко души се правят на ощипани! НО....ВИНАГИ ИДВА ВИДОВДЕН!!! Жокер за размисъл..Кой,аджеба,предаде четата???? Очаквайте скоро още новини ....Германски...И не само!
Анонимен
#8 от Пенсионере, ами къщата на Б. Ц. Г. ?
20 Декември, 2017 | 09:11
Напиши отговор
Оценка: +7
отговор на #7 »
Всички говорят за хотела на калинките, а за това, как Бойко се сдоби с бившия Държавен родилен дом - нито гък !!!
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.