Годишната винетка става 100 лева?! Да ви е честито братя българи!!!

03 Ноември, 2015
5 коментара

Увеличение на цените на винетките за ползване на пътищата от следващата година обсъжда правителството. Предложени са три варианта за вдигане на цената, като в момента те се съгласуват от министрите, съобщава 24 часа”.Годишната винетка да бъде вдигната от 67 на 100 лв., предвижда най-вероятният от обсъжданите сценарии. В същия порядък ще бъдат увеличени и стикерите за седмица и месец, които в момента са съответно 10 и 25 лв.

При този вариант приходите от винетки от леките автомобили би трябвало да се удвоят спрямо сегашните 200 млн. лв. на година, показват разчетите на правителството. Именно събирането на повече средства, които да бъдат насочени към ремонт на пътища или строежи по трасета, за които няма еврофинансиране, е целта на увеличението. В документа се припомня, че през тази година бюджетът отдели 100 млн. лв. за ремонти по старите участъци на “Тракия” и “Хемус”.

Алтернативи са поскъпване на годишната винетка до 97 лв. или среден вариант 120 лв., става ясно от предложението, което обсъждат министрите. Цената на винетките за леки автомобили в България не е променяна от 8 години и е в пъти по-ниска от таксите в другите държави в ЕС. В Словения например годишният стикер струва 110 евро, в Австрия е почти 85 евро, а в Унгария е 136 евро.


Поскъпване да има и за винетките за тежкотоварните автомобили, 
предвижда още докладът, който е пуснат за обсъждане в правителството. Така например за старите камиони с тегло над 12 тона е предвидено цената от сегашните 1300 лв. на година да стигне 1700 лв. За бусовете и малките камиони пък се предвижда цената да стане между 800 и 1000 лв. за годишна винетка. В момента превозните средства от Категория 2 плащат по 684 лв., ако са с екостандарт на двигателя под ЕВРО 5, и 586 лв., ако са по-нови.

Винетките за тежкотоварните автомобили ще поскъпнат с по-малко от тези за леките, защото за тях е имало увеличение на цените с 30% през 2013 г., пише в правителствения доклад.

Освен това тежкотоварните автомобили ще бъдат обхванати и от бъдещата толтакса, за която в момента регионалното министерство очаква анализ от Световната банка. Предвижданията са, че тогава чуждите тирове ще плащат 10 пъти по-висока такса за преминаване. В момента те давали по 10 евро, а при въвеждането на толтакси цената им щяла да достигне 100 евро и да е сравнима с цените в съседните страни.

 БЛИЦ

http://www.blitz.bg/

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Анонимен
#1 от Йоан
04 Ноември, 2015 | 12:42
Напиши отговор
Оценка: +4
Горивото е на европейска цена...само работа няма и минималната заплата 184 евро месечно е жалка илюзия! Люксембург с минимални заплати от близо 4 000 лева (1923 Евро) месечнот е водеща в Европа. Как ще ги стигнем американците...
Анонимен
#2 от Спокойно !
04 Ноември, 2015 | 14:24
Напиши отговор
Оценка: -3  +1
Щедрият Консул, дето дава хилядарки за да бута кметици, сега ще увеличи двойно заплатите във водоналивния - от благодарност към матряла който гласува за Дойкова.
Анонимен
#3 от Ян Дзъ
06 Ноември, 2015 | 23:16
Напиши отговор
Оценка: 0
Какво само този Консула го пишете бе хора?! От каде знаете какво е дал? Пред Вас ли ги даде тези хилядарки или на брат Ви? Познавате ли го? Знаете ли как изглежда? Какво ли го интересува жалкия ни град, та и кметица да ни плаща?! Дайте с факти и ни запознайте нас неиформираните, та и ние да го намразим белким
Анонимен
#4 от аташе
07 Ноември, 2015 | 07:54
Напиши отговор
Оценка: 0
Консулов когато каза пред медиите за комисионните, защо местната власт са направи на глуха и не го осъди? Явно защото е бил прав. Голям залък за малките клюкарски усти е този човек. Местните кокошкари не искат в общината да има бизнесмени от такъв мащаб, защото се вижда колко са дребни те. Консулов не ползва общински имоти за 5 лева годишен наем, а тези дето го плюят правят точно това. Кокошкари!
Анонимен
#5 от ненко костов
08 Ноември, 2015 | 06:02
Напиши отговор
Оценка: 0
Редовно трябва да пръскаме с инсектицид.
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.

Актуално