ГОЛЯМ ПОЖАР В СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ

26 Октомври, 2018
15 коментара

                              ГОЛЯМ ПОЖАР В СТАРО ЖЕЛЕЗАРЕ

    Димитровден се оказа тъжен за старожелезарци. Всички жители тичешком се  събраха, защото избухна пожар, но никой не можа да помогне и пожарът погълна гараж  и две къщи на улица двадесет и втора. Тази тясна уличка се намира  по пътя Старо Железаре – Ново Железаре в ляво.

      В 19 часа и 20 минути жител на селото подава сигнал на номер 112, но докато пожарникарите пристигнат, минава един час, защото през това време те са гасили друг пожар. Гаражът изгаря и огънят обхваща съседните две къщи. Оказва се, че улицата е тясна и трите пожарни коли от Хисаря, Карлово и Пловдив не могат да влязат, та се налага по маркучи да се подава вода. Очевидци се обадиха на нас, че къщите са напълно изгорели. Стопаните на гаража в това време ги няма, защото са заминали в Хисаря .  От едната горяща къща са изведени навреме  болна жена с двете си малки внучета, а  от другата – възрастна и болна жена. Тежкото преживяване е влошило рязко здравето им  и  се е наложило да се повика „Бърза помощ”. Това е сторил началникът на полицията – Камен Радев.

     На мястото на пожара   са кмета на общината – инж. Пенка Дойкова, кметът на Старо Железаре – Илия Тонов, началникът на Районното полицейско управление – Камен Радев  и шефа на пожарната. Тепърва ще се установява как е започнал пожарът и от какво е причинен.

    Разтоварях с една от потърпевшите, която каза, че не знаят какви са всички щети, защото няма ток, но освен къщата и  дървата, приготвени за зимата  са изгорели. Стопаните на изгорелите къщи са доволни, че жителите на селото са проявили съпричастност, но това не може да помогне на пострадалите, които тази нощ ще се приютят  в роднини.

 Ирина Кирилова

  23 часа и 22 минути                                                 Тракийски Cвят

ЕТИКЕТИ: Хисаря;

Коментари

Анонимен
#1 от Ирина
26 Октомври, 2018 | 23:53
Напиши отговор
Оценка: +12
Накрая в думата ПРИЮТЯТ съм сгрешила една буква. Извинете ме, но мисълта, че хората вече са без къщи ме развълнува доста.
Анонимен
#2 от Лошо нещо
27 Октомври, 2018 | 10:13
Напиши отговор
Оценка: +12
Боже, колко страшно да останеш без къща преди зимата! Да помогнем на хората!
Анонимен
#3 от Видях
27 Октомври, 2018 | 10:53
Напиши отговор
Оценка: +13
Уличката не е толкова тясна, както я описвате. Пожарните бяха току пред горящите къщи, друг е въпроса, че хисарската пожарна угасна и нямаше мърдане повече от час, с което запуши достъпа на другите от едната страна на уличката, и за това се наложи да се подава вода по дълги маркучи. Въртенето на манивела, с което трябваше да възкресят издъхналото возило, не даде резултат, и се наложи да прехвърлят акумулатори от друг служебен автомобил, след което, към 23.30 ч., "ЗИЛ"-а си тръгна безславно към гаража в Хисаря, и то без светлини. Добре, че все пак бе придружен от друг автомобил. Както се казва в такива случаи, щеше да е комично, ако не бе трагично! Но да се надяваме, че инж. П. Дойкова, в качеството си на кмет на община Хисар, и с помощта на началника на полицията г-н К. Радев, които видяха с очите си този "резил", ще направят нещо по въпроса, та дано най-после хисарските огнеборци се сдобият със по-съвременен автомобил. Не мога да премълча и факта, че пожарните ходеха да пълнят в село Ново Железаре, тъй като в Старо нямаше вода, което допълнително утежни положението... Това пък е резил за ВиК - Хисар! п.с. На мястото на пожара бе забелязан и бившия кмет на община Хисаря - инж. П. Ганева... п.с.2 уличката се намира в дясно, посока от центъра на Старо Железаре към Ново....
Анонимен
#4 от Видях
27 Октомври, 2018 | 11:23
Напиши отговор
Оценка: +16
Безценна помощ на огнеборците оказаха началника на служба КОС към полицията в Хисаря - Стефан Матеев, както и кмета на Старо Железаре - Илия Тонов! Поздравления за тях! От местното население, да държат шланга със струйника, и да гасят, бяха забелязани Иван Пейчинов и бившия кандидат-кмет на селото -Мария Карамфилова.
Анонимен
#5 от Ирина Кирилова
27 Октомври, 2018 | 13:41
Напиши отговор
Оценка: +13
Благодаря за допълнението, което е много важно. Днес очевидци ми потвърдиха, че уличката е в ляво и че не са видели на пожара Ганева. Тъмно беше, кой кого е видял, не е важно. Важното е, че днес - събота инж. Дойкова продължи да е в селото и обеща на семейството с децата, че ще бъдат настанени в жилище в Момина баня, което е за такива случаи. Още по- хубаво е, че хората помагат. Току- що ми съобщиха, че Мария Карамфилова е дала на хората 50 лв. Нека нейният жест бъде начало на добро дело и за други хора от общината! А колкото до нова пожарна кола, време е да се напише едно официално искане до министър- председателя, нали е бил пожарникар, може пък да влезе в положение.
Анонимен
#6 от Питай
27 Октомври, 2018 | 18:35
Напиши отговор
Оценка: +1
Секретарката на Дойкова и Илия говориха с Ганева бъди обективна
Анонимен
#7 от Видях
27 Октомври, 2018 | 21:59
Напиши отговор
Оценка: +2
Като казвам, че улицата е в дясно, значи е в дясно! От центъра, посока Н. Ж., първата в дясно, и след около стотина метра тогава в ляво! Тия очевидци да си оправят коя ръка им е лявата...! Също така, като казвам, че г-жа Ганева бе там, значи е била! Пиша това, което са видели очите ми, а не "една баба ми каза..."! На министър-председателя му е ... да не казвам през кое, за Хисаря, за огнеборците, и за населението - доказал го е през последните 9 години. Но пък кмета е длъжен да напише такова писмо! Че Старожелезарци ще съберат някой лев - ще съберат, но не очаквайте да са кой знае колко много! Все пак са прословути скъперници! Пък и повечето са пенсионери, с по 200-250 лева, как да заделят пари, на прага на зимата? Но надежда има, и тя е в богатите старожелезарци, живеещи кой в Хисаря, кой в Пловдив и т.н. Също така има и солидни фирми, собственост на старожелезарци или не, които обработват големи площи старожелезарска земеделска земя, и които собственици спокойно могат да заделят по едни там 5-10 хил. лв. Добра сума, при желание, може да дари и сушилнята за плодове, която също се намира край селото, както и цеха за бутилиране на минерална вода, където впрочем работи жената, майка на две невръстни деца, останала без дом при пожара... Ако собствениците на тези фирми проявят човечност, тези две малки деца ще могат да посрещнат новата година в собствен топъл дом, вместо в чужд... И най-важното: след пожара хората са останали само с дрехите на гърба си, всичко друго е изгоряло. Така че, време за губене няма!
Анонимен
#8 от жител на Старо Железаре
28 Октомври, 2018 | 08:20
Напиши отговор
Оценка: +12
Е, на теб в къщи трябва да ти стоят прави като говориш. Голям проблем в ляво ,или в дясно е улицата. И остана Иванов да беше дошъл, та предизборната агитация да е в пълен ход. И какво направи Ганева като беше там? Даде си част от скъпите дрехи ли? Айде, де! Много важно, че бивш кмет бил там, все пак е на три километра от пожара, чула, дошла. По- важно е, че Мария Каранфилова от нашето село и гаси и пари даде. Сега е време Червеният кръст да се организира да съберем дрехи на хората. Имаме достатъчно, които са нови и не ги носим. От богатите ще чакаме. Нали пожарът стана на връх Димитровден, когато чорбаджиите се разплащат с ратаите.
Анонимен
#9 от Друг старожелезарец
28 Октомври, 2018 | 08:42
Напиши отговор
Оценка: +12
Г-жа Кирилова говори с нас посред нощ, а една друга дебелка написала на друго място, че пожарът лумнал след 20 часа и изгорели четири къщи. Сигналът подаден в 19. 20, а пожарът лумнал след 20 часа. Глупости на квадрати. Питайте онази защо дава грешна информация.
Анонимен
#10 от Жалко за пострадалите хора
28 Октомври, 2018 | 09:34
Напиши отговор
Оценка: +10
Айде сега инж.Дойкова да благодари на съветниците, че не й разрешават да продава общинско имущество, защото, ако не беше така, къде щеше да настани останалите без дом хора?! Слушахме я на сесията как реве, че няма пари, щото не й разрешавали да продава. Алоооу, това ли е работата на кмета - да продава каквото има, ами като свършат имотите, какво ще прави?
Анонимен
#11 от Драганов от селото
28 Октомври, 2018 | 17:00
Напиши отговор
Оценка: +12
У, а кой съветник дойде на пожара? А кой съветник повдигна въпрос за нова пожарна? А имаме съветник от Старо Железаре. Казаха ни зачертавайте номер четири и ние зачертаваме на изборите и Марийка - съветник. Давайте да помагаме на хората и стига се яжте с Дойкова, която два дена е при нас.
Анонимен
#12 от 12
28 Октомври, 2018 | 17:32
Напиши отговор
Оценка: +6
Мъката на хората, които са останали без дом е огромна, а ние продължаваме да сме си същите. Всеки сам може да си направи изводи от изминалите три години и следващия октомври да прецени къде и за кого да отиде гласа му, без някой да му казва" гласувай за еди кой си, защото е от нашето село". Нека бъдем разумни и помогнем на хората с каквото можем!
Анонимен
#13 от 13
29 Октомври, 2018 | 11:17
Напиши отговор
Оценка: +13
Нека помогнем, кой с каквото може, а другото е чесане на езици!Да не си правим дъвки от трагедията на хората. А ако става въпрос за истината, тя не е много сложна.Пенка Дойкова е добър човек,добър специалист,но не става за управленец на нивото,на което се намира.Добротата и пречи да управлява.Ганева е присъствала само за PR,защото идат избори,кака Мария Карамфилова може да я мислят за куха лейка и да приказва повечко,но има добра душа.Дала е 50 лева,които сигурно на нея също и трябват,но тя си е такава,ако може помага.
Анонимен
#14 от Съобщение
30 Октомври, 2018 | 09:45
Напиши отговор
Оценка: +9
В Старо Железаре в магазина за хранителни стоки при Любо и Дима е оставена тетрадка, в която се записват имената на всички, които искат да помогнат на семействата, пострадали от пожара. Време е да покажем, че сме хора. Това са наши съселяни и никой от нас не знае какво може да се случи с него, затова да се обединим, да забравим лошото и да помогнем.
Анонимен
#15 от Ден на народния будител
01 Ноември, 2018 | 13:04
Напиши отговор
Оценка: +8
Няма народ в света, който да има определен ден, за да тачи своите будители. И в този ден е редно да поздравим всички, които са работили за съхраняване на историята, които са писали, рисували, пели и танцували, за да разнасят изкуството на българина по света, които всеки ден будят хората със знания и слова, за да има повече светлина и биографията ни да става по- пълна. В ден като днешния ние трябва да намерим упование за себе си. Защото липсата на упование убива цивилизацията. Ние можем да се самоунищожим не само с бомби, а с цинизъм и безверие. Да отгръщаме по- често българската книга на делата, книгата на словата и книгата на изкуството ни, за да ставаме по- добри! Защото добрите хора имат убеждения, а убежденията могат да ни превърнат в будители. Честит празник! ИРИНА КИРИЛОВА
Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.