„МИСЛИТЕ НА НЯКОИ ХОРА СА ТОЛКОВА ПЛИТКИ, ЧЕ НЕ СТИГАТ ДАЖЕ И ДО СОБСТВЕНИТЕ ИМ ГЛАВИ“

14 Март, 2020
0 коментара

„ЛИПСАТА НА МИСЪЛ УБИВА... ДРУГИТЕ“ – Станислав Йежи Лец
„МИСЛИТЕ НА НЯКОИ ХОРА СА ТОЛКОВА ПЛИТКИ, ЧЕ НЕ СТИГАТ ДАЖЕ И ДО СОБСТВЕНИТЕ ИМ ГЛАВИ“ – Станислав Йежи Лец
„НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН С МАТЕМАТИКАТА... СУМАТА ОТ НУЛИ Е СТРАШНА ВЕЛИЧИНА“ – Станислав Йежи Лец

Петък 13-ти, месец март 2020 г. парламента гласува в страната да бъде въведено извънредно положение за един месец във връзка с разрастващото се разпространение на коронавируса в страната.

Както се очакваше, премиерът лично посочи основанието за него: „Искаме за един месец това извънредно положение, то ни е нужно главно за недисциплинирани хора“.

Предполагам, чувайки тези мъдри слова г-н Каракачанов ентусиазирано е потъркал ръчички, защото има ли друго по-дисциплиниращо средство от казармата? На път е да се сбъдне отколешната му мечта за възстановяване на военната повинност, но изниква един основателен въпрос – какво да правим с жените (Израел може да ни услужи с отговор) и децата (всъщност, тази възможност ще прозвучи напълно приемливо за родители на малки палави хулиганчета и необуздаеми тинейджъри).

Прави впечатление, че ключовата дума е дисциплина, а не се споменава нищо за личната отговорност, информираността и организацията (координацията) на институциите, имащи отношение към този проблем!

И понеже изразът „пруска дисциплина“ е нарицателен, няма как да не цитирам човека, с когото е тясно свързан – Ото фон Бисмарк. Според него „С лоши закони и добри чиновници е напълно възможно да се управлява държава. Но, ако чиновниците са лоши, няма да помогнат и най-добрите закони“. Всеки сам ще си отговори кое е добро и лошо у нас (знам, че привържениците на премиера ще кажат „лошо няма“), но това не ще помогне на уни(що)жените от некадърност, тъпотия и безхаберие институции да (за)работят в тази усложнена обстановка!

Навярно, ако властта и нейните сподвижници не бяха съсипали свободата на словото, покорявайки, подчинявайки и поробвайки медии и журналисти, г-н Борисов щеше по-навреме да схване наближаващата и към България опасност и да се вземат конкретни, а не абстрактни и твърде закъснели мерки. Джон Ф. Кенеди го е казал чудесно „Не мисля, че докладите на разузнаването са чак толкова невероятни. Понякога научавам повече от „Ню Йорк Таймс“.

Болшинството медии (с малки радващи изключения) дори в тази криза са неадекватни, поради желанието и напъните си да угодят на опитите за симулиране на дейност от страна на правителството и парламента! Джордж Бърнард Шоу, макар живял в технологично по-различна медийна среда ги е описал перфектно: „Вестниците изглежда са неспособни да направят разлика между велосипедна злополука и цивилизационен колапс.“

И до какво се свежда въведеното извънредно положение – да останат отворени единствено магазини за хранителни стоки и аптеките? И там, където е възможно, хората да работят от вкъщи – оригинална идея на премиера!

Е, тук е мястото да задам въпроса какво се случи/случва с електронното правителство? За него са изразходени повече от милиард лева и то отдавна трябваше да ни даде шанс от дистанция (неприсъствено) да получаваме услуги от държавната администрация без да губим време, нерви, средства и да ни разкарват по няколко пъти за елементарни документи!!! Проблемът с неговата липса е особено актуален в настоящите кризисни условия, налагащи избягването на контакти между хората (и чиновниците)!

Невъзможно е да не спомена и думите на вицето Томислав Дончев във връзка с хрумването на министър-председателя (по-скоро на някого до/около него) да „направим национален щаб, както за коронавируса, така и за последствията“. Та г-н Дончев казва „Не ме карайте в аванс да коментирам мерки. Проблемът не е само фискален, той е и морален. Държавата няма собствени пари. За да даде за едно, трябва да вземе от друго.“

Изявлението му подсказва, че мерки все още няма (тепърва ще се умуват) и разбива с умозаключението, че държавата няма собствени пари – безспорно (само)признание и безусловно потвърждение, че парите на данъкоплатците са лична собственост на г-н Бойко Борисов, който еднолично и съвсем демонстративно решава за какво да (не) плати, къде и при кого да отидат средствата от бюджета!!! Евала на Майстора…и Маргарита!

От какво ще ни предпази и защити (извън)редното положение? Нямам отговор с положително значение и звучене, но негативната страна вече е факт – създадена е психоза! Днес следобед имаше големи опашки в и пред аптеки в центъра на София! Върви и някакъв малоумен клип по една (засега) телевизия, който дава безсмислени разяснения.

Дали някой в тази държава, пардон страна, най-сетне ще излезе и ще обясни какъв е проблемът с този вирус? Какво го прави толкова опасен, да се сравнят леталните случаи, причинени от него с тези на преходни грипни вълни или другите епидемии, предизвикани от корона щамове досега, какво в начина му на предаване го прави толкова силно и лесно заразен, че се предизвика световна пандемия.

В началото говориха (не у нас) за откриване на ваксина до края на април, днес чета мнения, че ще трябва година за това. Колкото и конспиративно да изглежда, но точно когато цялата планета е парализирана от паника (глобалната икономика вече е в затруднение и фондовите борси на няколко пъти бяха поставени на колене) и не в по-малка степен от самите мерките за борба с вируса, ще се появи панацеята, която ще сложи край на кризата. Край на кризата „да“, но не и на последствията от нея!

Ние подобно на останалите хора от различните земни краища вече сме въвлечени в нечия чужда авантюра и тепърва ще узнаем (от части) какви са нейните измерения, мащаби и цена (определена в брой загубени човешки животи и икономически показатели)!

Като за начало, освен предпазливи е нужно да сме смислени в действията си и да се замисляме над смисъла на информацията, която ни поднасят медиите и политиците!!!

                                            Емил Захариев                             https://afera.bg

ЕТИКЕТИ: България.;

Коментари

Все още няма коментари. Бъди първи!

Добави коментар


Тракийски свят не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани.