Знаете ли кой е композитор на „Тих бял Дунав се вълнува“?

Автор: Няма коментари Сподели:

Малцина в България знаят, кой е авторът на музиката на безсмъртния химн “Тих бял Дунав се вълнува”? Даже в Благоевград името Иван Караджов, е почти неизвестно.

Да, той е авторът на музиката на химна по текст на Иван Вазов, с който поколения българи от Вардар, Егея та чак до Дунав и Черно море са закърмени в класните стаи. Иван Христов Караджов е роден на 8 декември 1875 година в горноджумайското село Лешко. Със стипендия на Българската екзархия е изпратен да учи в българското класно училище в Цариград. После завършва Солунската българска гимназия, където се присъединява към ВМРО. Става учител в Горна Джумая по нотно пеене, а после учителства в Скопското българско педагогическо училище(1895г. – 1898г.).

Образованието си завършва в 1902 година в Императорската певческа школа в Санкт Петербург, където в 1900 г., заедно с Кръсте Мисирков и други студенти създават българска студентска група. След завръщането си от Русия. Иван Караджов е назначен за учител по пеене в Солунската българска мъжка гимназия “Св. св. Кирил и Методий”, която понастоящем е в Благоевград.

По време на Илинденско-Преображенското въстание турската власт го праща в затвора. След освобождаването му в 1904 година в периода 1905г.-1907г. учителства в Серското българско педагогическо училище и същевременно е окръжен ръководител на ВМРО. Заподозрян от властите, бяга в България и учителства в Пазарджик и Дупница.

След Младотурската революция в 1908г. отново става български учител в Солун. Караджов е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове. В 1909г. именно в Солун, градът на братята Кирил и Методий, той композира музиката на песента. „Тих бял Дунав се вълнува“, заради което е преследван от властите, наказан и преместен да преподава в Солунската българска девическа гимназия.

За първи път песента “Тих бял Дунав се вълнува” се пее от учениците в двете български гимназии в Солун.

През октомври 1910г. по време на обезоръжителната акция е тормозен отново от властите. През Балканската освободителна война Иван Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия. Преследван е от правителството на Александър Стамболийски, което прави опит да го убие заедно с Михаил Монев и Иван Попевтимов.

Иван Караджов умира на 24 май 1934г. в Горна Джумая, където е погребан в старите гробища. Тези интересни исторически факти и снимки от поредица „От българската история“ са предоставени на вниманието Ви от самодейците и членове на Народно читалище „Иван Вазов 1908“ село Здравец, село Росина и село Кошничари, от Клуба по “ Родолюбие и Краезнание“ под ръководството на Дилян Диянов Хараламбиев-член на читалището.

Източник: dolap.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Учителя: “Разтърси ли се земята веднъж само както трябва, моментално ще престанат вoйните, моментално ще спрат избиванията на хората”

Следваща статия

Разказът на Коко Тайсъна: “ФБР ме поиска за ШПИОНИН”

Други интересни