РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВАЛЯ АХЧИЕВА: БЕЗСТРАШНИЯТ СТРОИТЕЛ – КМЕТ

Автор: Няма коментари Сподели:

Кметът на Гурково Мариан Цонев е сключил два договора за строителство на обща стойност 1.7 милиона лева с дружество, ръководено от родителите на бившия му съдружник. 

Историята с моста в Гурково води до въпроса: Има ли двоен стандарт при прилагането на  Закона за противодействието на корупцията?

Мариан Цонев е избран за кмет на Гурково през миналата година, а преди това е бил управител на  строителната фирма “Инвестмънт груп строй Цоневи”. По-важното в този случай е, че е бил съдружник във фирмата “Асфа” заедно с младия предприемач Димо Тончев.

На 27 октомври 2019 г. Мариан Цонев печели изборите за кмет на Гурково и точно месец по-късно подава документи в съда за прекратяване на участието си в двете си строителни дружества. Дяловете в “Асфа” са продадени.

Антикорупционната комисия е направила проверка на кмета, но не е установила нередности. Той е проверен и от Специализираната прокуратура, която също не е открила нищо нередно. С едно малко изключение. Кметът не е изпълнил задължението си да информира Общинската избирателна комисия за излизането от двете дружества.  ОИК обаче отхвърля предложението за предсрочно прекратяване на мандата на Цонев.

При проверката на място се вижда, че основите на новия мост над реката край Гурково вече са положени. Преди четири години придошлата река Гарвашница отнася и двата моста край Гурково.  Тогавашният кмет Иван Иванов успява да намери финансиране за строителството на единия мост. Три години по-късно сключва  два договора за изграждане на мост над река Гарвашница и защитни съоръжения на река Лазова.

Няколко месеца по-късно в кметския стол седя друг кмет. В деня, в който новият кмет Мариан Цонев продава дела си във фирма “Асфа”,  той прекратява единия от договорите на стария кмет с “Хидрострой груп” – този за моста. Мотивът е, че дружеството е спряло да работи за повече от 10 дни.

Атанас Хаинов от “Хидрострой груп” отрича. Той твърди, че са започнали почистването на реката, направили обходен път за автомобилите и канавки. Неочаквано от общината се обадили, че трябва да прекратят изпълнението на договора. Дружеството на няколко пъти искало строителния проект от общината, но от там все им казвали, че в момента го нямало, защото го били копирали в Стара Загора. Дружеството решило, че прекратяването на договора им  е направено умишлено. На една от техните срещи с кмета на Гурково, той им бил казал, че идвал от строителния  сектор и нямал намерение да пуска други фирми.

Две седмици по-късно кметът на Гурково прекратява и другия договор за изграждане на инфраструктура за предотвратяване на наводнения. Той е за 1.2 милиона лв. Това са два прекратени договора с финансиране от  2 милиона лева от държавния бюджет.

На 13 август т.г., Апелативната специализирана прокуратура потвърждава на втора инстанция, че кметът на Гурково – Мариан Цонев е чист пред закона. Още на следващия ден той сключва договор с обединението “Подпорна стена 2020” на стойност 1.2 милиона лева за укрепване и почистване на коритото на река Лазова.

                                           Бащата на бившия ортак

Водещият дял в това обединение има фирмата “Елми”, представлявана  от Антон Тончев. Това е бащата на Димо Тончев – бившият съдружник на кмета на Гурково Мариан Цонев в фирма „Асфа” и сегашен неин управител. Преди сделката Димо Тончев е бил съдружник и управител във фирмата “Елми” заедно със своя баща. През октомври 2019 г. той е продал своя дял на майка си – Бойка Тончева.

След като фирма „Елми“ контролира дружественото обединение “Подпорна стена 2020”, то въпросът е:  Има ли конфликт на интереси за кмета Мариан Цонев, след като той е сключил договор с бащата и майката на своя бивш съдружник?

Явно кметът не се е страхувал от този въпрос след прокурорското постановление, което казва, че няма престъпление и конфликт на интереси. Два месеца след  постановлението „Подпорна стена 2020” получава от кмета и договора за мост над река Гарвашница за още  400 хиляди лева.

Потърсихме кмета Мариан Цонев. Охраната ни информира, че кметът е там, но няма да ни приеме. Причината била Covid-19.

                                               Клатещият се лост

Строителната фирма „Елми” е спомената в прокурорското постановление с едно изречение. Фирмата има два договора за изграждане на спортни съоръжения в село Паничерево и село Конаре в община Гурково.  Те са изградени с финансиране по програмата за  развитие на селските райони, а цената им е близо 100 000 лева. Това е съобщил самият Мариан Цонев в едно интервю пред БНР.

Кметът на Конаре Радостина Добрева показа едната спортната площадка. По европейския  проект тя би трябвало  да бъде върху площ от 500 кв. м., но е доста по-малка. Елементарното измерване с крачки показва, че е около три пъти по-малка. Площадката разполага със следните уреди – голям и малък лост, колело и успоредка. Лостът се клати. Според кмета на селото, площадката не била приета от комисията.

По документи младият предприемач Димо Тончев е регистриран по настоящ адрес в Конаре. Кметът Добрева твърди, че такъв човек не живее в селото. Причината кметът на селото да не знае за Тончев е, че той наистина никога не е живял там.

Предприемачът се е регистрирал на 19 април миналата година в дома на бившия кмет на село Конаре Стефан Азманов. Той признава:

„Ами, те…имаше една такава кампания. Водят ги едни сериозни хора за изборите, по настоящ адрес. Да се регистрират и да могат да гласуват тук. Аз се изненадах малко, нали,… ама викат, ние ще идваме тук, в Балкана ще работим, ще сечем дърва. Това беше идеята. Аз само дадох съгласието си. Защото, не ме бърка мене. Нали ще работят в селото? Но, този Димо не е спал в къщи нито една нощ! Само се видяхме!”, казва Азманов.

                                          Колко много съвпадения

Димо Тончев се е регистрирал в Конаре точно шест месеца преди местните избори, за да придобие уседналост в община Гурково. Два дни преди изборите, на 25 октомври, той прекратява участието си във фирмата “Елми”, като продава своя дял на майка си. В същия ден той става съдружник в строителната фирма „Асфа”. На същата дата, съдружник в нея става и кандидатът за кмет на Община Гурково – строителят Мариан Цонев. След два дни, на местните избори на 27 октомври, съдружникът Димо Тончев вече има право да гласува за кмет на Гурково, защото има уседналост като живеещ в къщата на тогавашния кмет на Конаре.

Неговият съдружник Мариан Цонев е избран за кмет на Гурково. След малко повече от месец, по закон, кметът прекратява участието си в строителната фирма “Асфа”. А съдружникът му Димо Тончев става вече неин управител. След няколко месеца кметът сключва договори за строително-монтажни дейности, на стойност около 1 милион 700 хиляди лева с дружество, което се контролира от майката и бащата на неговия бивш съдружник Димо Тончев.

Бащата на Димо Тончев – Антон Тончев не може да отрече, че има връзка със сина си. В отговор на въпроса защо се клати лоста на спортната площадка в Конаре, той се кара, че го занимават с такива дребни неща. Те били големи строители, първа категория, имали големи обекти, а го питали за някакви площадки за по 10-20 лв.

В отговор на въпрос дали е свързан със сина си, той казва: „Е, как да не съм свързан, щом ми е син?!” Фирмите „Асфа” и „Елми” също били свързани. „В търговската дейност са свързани, да. По Търговския закон са свързани. Ние се познаваме. Не е забранено. Общуваме с търговия и с услуги, с каквото и да е”, казва бащата на бившия съдружник на кмета.

Докато в България 100 хиляди лева обществени пари на някого му се струват 10-20 лева, въпросите ще са все неприятни.

Цялото разследване може да гледате тук:

                   https://euractiv.bg/                         https://afera.bg/

Предишна статия

Директора на ЦРУ във Фрнкфурт на Майн – версията на професор Панарин! Защо уволниха Хенри Кисинджър?

Следваща статия

Личнo aз cчитaм, a и ниe кaтo пaртия AБВ cчитaмe, чe eврoпeйcкитe инcтитуции, миниcтър-прeдceдaтeлитe нa Eврoпa трябвa дa кaжaт яcнo oцeнкaтa cи зa тoвa, кoeтo ce cлучвa…

Други интересни