Как хората бавно и постепенно деградират в съвременния свят на илюзии

Автор: Няма коментари Сподели:

Здравейте, скъпи мои любими деца!

Днес искам да ви говоря за още един феномен на съвременното общество, който носи в себе си невидима на пръв поглед опасност.

И ще говорим за радикална промяна на образователната система, която води до общо духовна нищета.

Със сигурност сте забелязали каква дълбока пропаст съществува между по-старото поколение, получило класическо образование, и младите хора, които са лишени от него.

Под израза „класическо образование“ имам предвид нещо, което е лишено от всякакъв вид дигитализация.

Така при липсата на компютри, мобилни телефони и други електронни устройства децата и младежите получаваха информация от книгите и от своите учители.

И само това ги научи да мислят, тъй като човекът, който взе книгата, беше напълно потопен в нови за него знания, неволно ги систематизира и извърши сравнителен анализ.

Ето как работи човешкият мозък: той внимателно „смила“ информацията, особено ако е представена в литературна форма – красиво и ярко, която след това се отлага в неговото съзнание и подсъзнание в обработен вид.

След това, обсъждайки прочетеното в клас, учениците обмениха мнения, впечатления и изводи.

В резултат на това се роди оживена дискусия, която допълнително обогати участниците в нея, като същевременно научи децата да се вслушват в чуждото мнение и да умеят да аргументират своето.

Задължителното четене на литература допринесе за развитието на езиковите умения, обогатяване на речника и грамотността на хората.

Преподавателският състав от онези времена беше доста силен, тъй като професията на училищен учител или университетски професор беше уважавана и престижна.

Но какво се случва сега, когато живото общуване е заменено от бездушни електронни устройства, с помощта на които с натискането на един бутон можете да намерите всяка необходима информация, отговор на всеки ваш въпрос, без да се занимавате с четене на книги и учебници?

Това, което се случва е, че човек вече няма нужда да полага никакви умствени усилия, получавайки всичко наготово, и той се превръща от мислител и творец в потребител на информация.

Особено катастрофално беше въвеждането на такава система за проверка на знанията, когато трябва да изберете правилния от няколко отговора.

Това лишава човек от способността да мисли дълбоко и изчерпателно, давайки обмислен и подробен отговор на поставения въпрос.

Вместо това той е ограничен до повърхностни познания, достатъчни, за да отгатне, а не да почувства отговора.

В резултат на такава „кастрирана“ образователна система е израснало повече от едно поколение хора, които не знаят как ясно, въображаемо и компетентно да изразяват мислите си, защото не са били научени да четат, които не знаят как подхождат творчески към работата си, тъй като не са научени да мислят широко и свободно, и тези, които не умеят пълноценно да общуват с другите, тъй като не са имали опита да обменят мнения и впечатления от получените знания.

Така постепенно човешкото общуване, както на живо, така и индиректно – чрез четене на художествена литература, беше заменено от едностранчивото използване на бездушни електронни устройства, превърнали се в неразделна част от живота на всеки съвременен човек.

И следващия път ще говорим за това какво влияние има върху здравето и психиката на човека замяната на общуването на живо с виртуално и каква енергия носи то.

Отец-Абсолют, който ви обича безмерно, ви говори

Прието от Марта на 8 ноември 2023 г.

https://bgprevedi.com/change-of-the-education-37266-2/

Предишна статия

Истината през вековете лъжи и илюзии!

Следваща статия

Професор Димитър Чернев и Учителят Петър Дънов

Други интересни