Корупция за всички

Автор: Няма коментари Сподели:

Време е България да остане за честните, справедливи и допринасящи българи и да си я направим толкова прекрасна, колкото заслужава.

Наближават местните избори и голяма част от хората казват, че няма смисъл да гласуват, защото политиците не ставали и изборите нямало да променят нищо. Въпросът е дали само политиците не стават и как можем да излезем от това положение. За да си отговорим на този въпрос, първо е необходимо да определим кое е стабилното състояние на нашето общество, при което ще живеем добре, и тогава можем да търсим решение за сегашното положение, в което се намираме.

Идеалното общество е това, в което имаме ясни очаквания, знаем какво трябва да направим и какво ще се случи след определени наши действия. Когато има еднакви правила за всички, тогава хората знаят към какво да се стремят и какво трябва да направят, за да могат да живеят по начина, по който желаят. Правилата се определят от самите хора и е важно да се спазват, а не да се изкривяват за някого, когато му е изгодно. Спазването на правилата гарантира предвидимост и помага на тези хора, които искат да се развиват и да живеят по-добре, защото знаят какво трябва да направят, за да постигнат своите цели. Повечето не разбират, че развитието само на 10% от хората издърпва цялото общество и дори тези, които не се развиват, започват да живеят по-добре. Например един лекар иска да стане по-добър специалист. Той ще го направи в държава, в която може да се отдаде на работата си и да е спокоен, че неговото семейство може да живее добре и няма да бъде пребито, ограбено, подмамено да използва наркотици, сгазено на пътя или да живее в шумна и неприятна среда. Когато лекарят знае, че има добри училища, хора, които спазват правилата за движение, полиция, която си върши работата и хваща престъпниците, местна власт, която контролира недобросъвестните хора, тогава този лекар ще може да насочи своето внимание към професията си и ще остане да работи в населеното място. Хората от цялата община ще се радват на отлично медицинско обслужване и няма да им се налага да пътуват стотици километри, за да намерят добър лекар, и това ще направи живота им по-добър, а здравеопазването по-достъпно и по-евтино. Ето как развитието на един подпомага развитието на цялата общност.

Друг пример – с направата на един ресторант. Ако той е хубав, чист, уютен и с вкусна храна, това е от полза за населеното място. Ресторантът е място, където може да се осъществи социалният живот на хората. Те отиват там, когато искат да се срещнат на неутрално място, и така се създават контакти, от които произтичат по-добри отношения. От една страна, хората, които ще направят ресторант, ще имат по-големи финансови възможности след време, но дали и другите в населеното място ще спечелят? Разбира се, че печелят всички, защото ресторантът спомага за по-добрите контакти, което ще доведе до по-честа среща на различни хора, от което се създава по-добра икономика и по-добра среда за живеене, с повече възможности. Първо – ще има нови работни места, второ – ще се привлекат повече хора да живеят в даденото населено място, което ще повиши цените на имотите, ще се привлекат различни специалисти като водопроводчици, електротехници, програмисти, масажисти, учители, механици, спортни специалисти, хигиенисти, зъболекари и много други, които ще отворят други услуги, и то ще стане отлично място за живот. В него от най-бедния и нежелаещ да се развива до най-богатия ще живеят по-добре и виждаме как един ресторант може да постави началото на по-добър живот за всички хора в населеното място. И тук е важно да отбележим, че за да се появи човек, който да отвори ресторант, той трябва да е спокоен, че там има правила, които гарантират нормалната работа на предприемача, който инвестира средства и по този начин развива средата. Също така той иска да знае дали населеното място е добро и привлича хора да живеят и да се развиват в него, или е такова, от което те се стремят да избягат, и ако е от втория тип, то тогава той отказва да прави каквито и да е вложения в него. В този случай населеното място замира, хората го напускат, накрая в него остават малцина, които живеят в отвратителни условия и без никакви услуги. За съжаление това нещо го наблюдаваме много години в селата в България и е важно да разберем защо се случва. Дали са виновни политиците, или са виновни хората, които живеят там? Има и трети вариант – да си виновни и двете страни.

За да получим отговора на въпроса кой е виновен, ще ви разкажа история, която се е случила в едно примерно място, с едни примерни хора. Това е измислена история, която се е случила в измислено място и всяко съвпадение на имена на хора и населени места е случайно.

Историята се случва в село Неофит Рилски. Един от местните, който се казва Милен Мадара, сяда в 12 ч. на обед на маса и със свои приятели започва да пие и хапва до нула часа през нощта. Цели 12 часа той употребява алкохол и накрая решава да се прибере вкъщи с личния си автомобил. Някъде по пътя го спират полицаи и искат от да му направят проверка за алкохол. Милен знае, че е употребил огромно количество питиета, дори казва на полицаите, че е пил доста и не иска да даде проба с дрегер. Важно е да се отбележи, че той си признава на полицаите, че е употребил солидно количество алкохол. Позвънява на някого и получава инструкции да не дава алкохолна проба в никакъв случай. Той отказва и кръвна проба, след което полицаите му вземат номерата на автомобила и му съставят акт за отказа му да даде алкохолна проба. Това води до 3000 лева глоба и отнемане на книжката за 2 години. Милен обаче отива в медицински център, където правят кръвни проби, при лекар, който за определена сума му заменя алкохолната проба с такава, в която има алкохол под нормата от 0,5 промила. Когато му връчват акта за отнемане на книжката, той предоставя фалшивата алкохолна проба и неговото престъпление остава ненаказано. По слухове е дал между 300 и 1500 лева за подмяната на кръвната проба и тук виждаме една от причините да не сме добре в България.

Истории като тази с лопата да ги ринеш. В община Ветрино за няколко години пияни шофьори убиха невинни хора. Да караш, употребил алкохол или наркотици, е престъпление, което е близко до опит за убийство. Хората, които го правят, са спокойни, защото за жълти стотинки ще си купят невинност от блюстителите за правилното спазване на законите. Тук виждаме, че корупцията и желанието да си над другите не е само сред политиците, а е на всяко ниво. Нарушаването на обществените правила прави така, че хората, които искат да се развиват и да живеят по-добре, напускат населените места или държавата, в която се случва това, и отиват другаде да търсят по-добро място за живот. Така най-качествените жители напускат и неусетно остават само онези, които се стремят да се излъжат едни други. Получава се вълча среда, в която по-силният оцелява, но само докато остарее, когато друг започва да го мачка и това е наказанието на този човек за престъпленията му.

Системите и правилата са измислени от човешкото общество, за да можем да живеем по-добре и да бъдем различни от животните. Държавните институции са тези, които трябва да ги съблюдават и да се грижат те да бъдат спазвани, но за съжаление в България корупцията е на всяко ниво и нарушителите се чувстват безнаказани.

Обикновено след като човек прочете нещо подобно, той се обезверява и се отказва от борбата, защото общите правила не се спазват. Хубавото в тази измислена история е, че можем да си измислим и хора, които ще направят точно обратното. Тези хора са решили да помогнат да се изгради място, където правилата да се спазват и такива хора като Милен да не могат да се измъкнат за дребна сума пари от всяка ситуация. Когато един човек направи такова нещо, той вече е показал своята същност. Той иска да живее на гърба на другите и да е повече от тях, но не на база своя принос, а на база своята тарикатщина. Този човек се е отказал от правилата и те вече не важат за него. Добросъвестните хора ще са непримирими и ще се организират да направят собствени разследвания, ще съберат неоспорими доказателства за престъпленията му не само с употребата на алкохол, а и във всяка друга област, защото един такъв човек, който прекрачва общите правила в ущърб на другите, го прави навсякъде. Единственото необходимо е да има хора, които са склонни да отделят от своите финанси и време, да бъдат упорити и да успеят да съберат неоспорими доказателства за неговите престъпления, които ще бъдат дадени и на българските институции и медии, но и на европейските. Тогава и той, и тези, които му помагат да избягва закона, ще бъдат наказани и обикновените хора ще видят, че има възмездие и че доброто може да възтържествува. Никога не бива такива хора да бъдат оставени да им се размине, защото те дават лош пример и на подрастващото поколение, а така навлизаме в спирала, от която няма излизане.

Хората, които обичат България, няма да хванат Терминал 2, а ще направят така, че тези, които унищожават нашата прекрасна страна, да хванат самолета и да отидат в чужбина. Време е България да остане за честните, справедливи и допринасящи българи и да си я направим толкова прекрасна, колкото заслужава. Само непримиримите ще успеят и е време добрите хора да проявят непримиримост!

Автор: Борец за свобода

Източник: krasivovetrino.bg

Присъединете се към нашия канал в Телеграмhttps://t.me/trakiaworld

Предишна статия

Германец обиколи цял свят, дойде у нас: “Открих непознатото съкровище на Европа”

Следваща статия

Боян Ботев: Той е дал живота си за България, едва на 19 годишна възраст!

Други интересни