Пчеларят от Странджа Димитър Станчев пред BurgasNews: Прекратяваме дейността си… Над нас няма проверки, а репресия…

Автор: Няма коментари Сподели:

Димитър Станчев е родом от Индже войвода, земеделски производител и притежава фабрика за преработка на първична земеделска продукция, която включва мед, зеленчуци, плодове.

Произвежда за потребителския пазар разнообразни плодови сокове и плодови сладка. В производството масово се използва медът, който се употребява да замести захарта там, където е възможно.

Така продукцията е гарантирано здравословна. Фермата и стоката му стават толкова известни, че получават приз за ферма на Европа за миналата 2022 година. Станчев си извоюва заслужено място на пазара за биологично чисти продукти в света и е поканен на най-престижното земеделско изложение в Германия. На него фермери от цял свят предлагат най-доброто.

И когато всичко е уредено и стоката готова за транспортиране, се намесва държавата в лицето на бюрократичните институции, които съсипват всички идеи и мечти на младия производител. Анонимни сигнали срещу фирмата и фабриката на Димитър го подлагат на нечувана преса от страна на ДАНС, БАБХ и всевъзможни институции.

Господин Станчев, от колко време съществува вашата фирма?

От 2009 година съм регистриран като земеделски производител. Фабриката започна да работи от 2020 година. А иначе от 13-14 години се занимавам с професионално пчеларство. Със земеделие се захванах още през далечната 2002 година.

Доколкото разбрахме вашите проблеми са започнали от края на миналата година. Какво се случи? Разкажете ни.

Точно така, миналата година на 21 ноември ми дойдоха за първи път на проверка. В девет вечерта.

В девет вечерта? Кой ви дойде на проверка?

От разплащателна агенция Ямбол. Те ми казаха, че проверката вече е започнала. Ние от 2009 година досега сме имали Х бройки проверки. Но в девет вечерта сме нямали.

В събота сутринта беше на другия ден, дойдоха 30 или 36 човека от различни институции, три камиона жандармерия, за да започне така наречената от тях „стандартна проверка“. Тази проверка продължи до следващия петък.

Какво откри проверката? Нещо нередно?

Написаха едни констативни протоколи, в които твърдят, че нямаме един вид пчелни семейства, за което ние сме съгласни, защото нямаме всички пчелни семейства, които сме заявили, но за това всяка година ние подаваме декларация в края на октомври месец.

Става дума за липсите на пчелни семейства.  И с тази декларация ние обявяваме, че ги нямаме тези пчелни семейства, но се задължаваме до следващия сезон да ги снабдим. Това го правим от една година, което си е стандартна процедура.

Като всяко едно стопанство, така и нашето си има падение и възход. Тези пчелни семейства се възстановяват, но се иска време, това са живи организми. И все пак инвестицията да възстановиш един пчелен кошер са си средства. Иска се и време малко.

Колко е инвестицията?

Инвестицията да възстановиш едно пчелно семейство е между сто и сто и десет лева, а реалното подпомагане е около 30 лева. Така че няма как някой да ме убеди, че злоупотребявам с евро средства, при положение, че аз съм заявил подпомагане и всичко си е в нормите.

В такъв случай излиза, че проверката е за това, че има сигнал, че злоупотребявате с евро средства?

Да, точно така. Много трудно стигнахме до там да видим заповедите на тия хора, които ни проверяват. Никой не се легитимира, не каза от коя служба е, нищо. Пълно мълчание и давай да проверяваме. Добре, но кои сте вие? Представете се, дайте заповед. Трудна работа.

Не знаем кой от коя служба е. Чак в неделя, когато шокът поотмина малко започнахме да разбираме кой от коя служба е, кой как се казва. Освен това разбрахме, че проверката е и за това, че ние сами си обработваме площите, заявените култури, които сме заявили, не ги сеем, нямало ги на терен.

И това всичко трябваше да се установи. Ние естествено си имаме детелини, пасища, картофи сеем, лук сеем и т.н. Трябваше да се установяват кое какво е,  за какво е сято от къде и т.н. С една дума – пълна проверка на стопанството.

И какво се оказа? Освен липсващите пчелни семейства някакви други нарушения имаше ли?

От всичката проверена земя само един парцел не излезе осем декара. Това е от дадения блок, който е 180 декара. А иначе цялото землище се оказа, че обработваме повече 75 декара земя.

Установиха, че имам 800 кошера, защото по документи се води така, че ако дадения обект не е заявен на джипиес координати, а в случая джипиес координатите са до 25 метра, защото ние не ги въвеждаме тези координати, а официални лица, така че те отхвърлиха целия обект, че съществува и няма вътре пчели.

Примерно, ако сега сме на точка Х и на 25-30 метра са пчелите, те казват, че няма пчели или това не е твоя пчелин. Джипиес координатите са дадени за точка Х.

Ама аз не ги давам, има си официално лице за това. И няма как да ми кажат, че този пчелин го няма, при положение, че е номериран с баркодове и всичко по изискванията.

Вижте, ние нямаме нищо против проверките, има си административни протоколи, правят се уточнения, забележки. Ако има нарушение те санкционират и ти го оправяш. Нямаме нищо против проверките. Имаме против начините, по които се извършват. Начинът, по който искат информация от нас. Отношението към нас.

Това прилича на репресия, отколкото на проверка. Пълна дезинформация. Това, което сме получили до момента са само едни контролни листове от разплащателна агенция Ямбол за проверката. Те бяха 6 на брой, а по 4 ние сме написали възражения. В другите два нямаше проблеми по тях. Толкова проверки октомври за 6 дни и никой не ни е дал обяснения. Нито една институция, която ни провери.

А повярвайте ни нямаше съществуваща служба, която да не ни проверяваше. Включително и ДАНС. Никой не ни е дал обяснение какво е констатирал, какво е направил. Пълна мъгла.

Чашата преля на 10 януари, когато дойдоха пак по сигнал на ДАНС -Бургас, подразделение, защото вече добихме малко опит и си поискахме документите на разпоредилия проверка. По сигнал на БАБХ. Дойдоха двама души да проверяват фабриката.

Бяха привикани 5 човека от БАБХ -Бургас и така 7 човека да направят проверка на това, което правим. Написаха констативни протоколи 4 или 5, не мога да кажа колко точно , защото ние не ги подписахме за това, че не сме съгласни с тяхната констатация. Основния проблем беше самото етикетиране на продуктите.

Стоката беше оставена на отговорно пазене, а ние я подготвяхме за изложение в Германия и няма как да оправим друга стока с други номера и етикети, защото подготовката е дълга, а ние сме се подготвяли половин година за това изложение.

Това е най-престижното и голямо изложение в света, а ние имахме уникалната възможност да представим български продукти. Ние бяхме кандидатствали по определена форма от Министерството на земеделието, които да осигурят щанда, понеже е много скъпо да платиш такъв на такова изложение.

Министерството на земеделието се ангажира с плащането, а ние поемаме всички транспортни разходи и представяме България. Министерството се ангажира да поеме разходите и по транспорта на готовата продукция. Уникална възможност, защото разходите за една частна фирма биха стрували между 20 000 и 30 000 евро. Все пак държавата ни подпомогна.

Много е трудно частник да инвестира толкова пари и да си го позволи. Ние кандидатствахме, защото бяхме избрани миналата година за най-добра ферма на Европа. В България е сгрешена думата проект, защото когато чуем тази дума смятаме, че има много пари в него.

Не, в Европа казват проект на цялата идея, която е заложена в него. При нас е идеята за популяризиране на цяла Странджа. Това и правим. Административно вече има няколко земеделски производители, аз и жена ми с фирми и прочее, които обличат този бранд, чисто административно. Целият проект, цялата идея, която направихме, създаде изключително впечатление сред хората, които са експерти в тази сфера.

Затова и ни избраха за най-добрите в цяла Европа, в категория „Устойчиво развитие на регионите от фермата до трапезата“. Това е и нашата идеология. Чиста храна, достъпна и фермерска на 100%. Ние, освен, че произвеждаме наши продукти във фабриката си, вземаме и продукция, с която да работим от наши колеги. Това са фермери от региона. Ако няма такива, то вземаме от съседни региони.

Нашата идеология е да вземам всичко от фермери и земеделци, а не от промишлеността. Това е цяла концепция, начин на живот, който го развиваме и не сме съгласни за елементарни работи да се рушат идеи, в които са вложени хиляди левове. Защото тази продукция, която се готвихме да покажем на света, ще стои запорирана. Ами ние представяме България пред света, бе, хора.

Последната капка беше, че след като ми спряха стоката за изложението, сега трябва да платя и неустойки за това, че няма да отида.

Аз дължа неустойки за това!? Стоката, която е блокирана и няма да мога да продам, бъдещите контакти, които от които щяхме да имаме ползи, всичко е провалено. Толкова е трудно да оцелява бизнеса по какъвто и да е начин, че дума не може да става. Ние трябваше да станем по-устойчиви, като фермери в ЕС, това е идеята на Европа и за това се отпускат средства. Затова и ние инвестирахме в преработвателна фабрика.

Ние се стремим да направим един затворен цикъл, който да произвежда качество, с което да се позиционираме на пазара. Всичко, което сме получили, сме го инвестирали. То се вижда и може да се докаже от всякъде. Имаме документи за всяка стотинка. Ако някой си мисли, че сме злоупотребили с евро средства, моите извинения. Имаме по седем осем проверки годишно.

Включително БАБХ са идвали многократно за натривки, проби и какво ли не от продукцията. Гледа се как е произведено, каква е продукцията, как е пакетирано, етикирано, плюс годишен одит декември месец. Никой не е написал един констативен протокол или предписания за някакви нарушения и идват на 10 януари, за да блокират цялото производство.

Добре, кое ги подразни толкова много? За какво се хванаха така здраво?

Съдържанието не било правилно на етикета, а трябвало да пише съставки, защото сме заблуждавали потребителя. За тази дреболия цялата стока трябва да се свали от мрежите. После, че сме нямали право да продаваме меда като биологичен въпреки, че нашият мед е сертифициран за биологичен.

Предприятието и то трябвало да бъде сертифицирано за такова. Добре, ние това не го знаехме, защото никъде не е написано в наредба. В последствие разбрахме, че го има отразено, но през това време и тези констатации, които минаха никой не ни каза нищо по въпроса.

Имайте предвид, че сертификацията на едно предприятие да бъде биологично е да сключваш договор със сертифициращата фирма, която минава проверката и сте със сертификат. Няма проблем.

Не оспорваме това, а факта, че толкова време не дойде един да обясни като човек какво трябва да се направи и какво не. На всички проверяващи отговорите са едни и същи: „Научете се да работите с консултантски фирми!“

Да не ви посочиха и консултантската фирма?

Не, ние бяхме доста прями с тях и им обяснихме, че сме достатъчно грамотни хора и ако ни се беше обяснило или да ни се даде един чек лист, както се прави навсякъде по света, щяхме да отмятаме всяко наше задължение безусловно.

Просто никъде няма написано нищо, няма наредба, където да ти съдействат самите институции. Така не може да се работи. Защо аз да давам някакви пари на консултантска фирма, при положение, че не правя милиони обороти. Можехме да потърсим консултантска фирма, ако ни бяха казали:

„Давайте, имате обозрим срок толкова и толкова време.Тази продукция можете да я ползвате, като биологична, но поне, като сключите договор с консултантската фирма, за да може да имате поне одит.“

И се дава предписание със срок. Никой не ти дава обяснения, не ти дава срок, но ти свалят продукцията от щанда. Е, как да се бориш? Пазарен механизъм ли има? Просто абсурд!

И сега, какво?

Сега решихме да вземем нещата в свои ръце и да прекратим дейността си. Това е решението.

Защо?

Да продължават мъките ли? Да чакам кога пак ще ми дойдат на проверка? Какво още ще измислят. Да намерим отново търговци в чужбина, с които да работим, а там се пробива трудно и да орезилят всичко отново ли? Как може медът в тенекията или варела да е биологичен и в буркан, като се сложи да стане небиологичен. Хайде да видим как ще го обясни научно на някой бюрократ това? Това са глупости.

Защо мислите се случва всичко това? Тези проверки по сигнали. Какво е вашето мнение?

Нямам идея. Сигурно пречим на някого. Няма кой да посоча, защото не знам кой е. Вижда се, че е сигнал. До ДАНС е, но дотам. Не може цялата държава да е впрегната в някакъв сигнал, а да не се знае, кой е подал сигнала, какво е писал в него и т.н.

Ще понесе ли този човек отговорността за тези неверни неща, които съсипват бизнес за хиляди и представянето на страната ни пред света? Нищо.

То така всеки може да прави и докъде ще я докарат хората предприемачи? Лутаме се в едно празно пространство. А как работят институциите? Всички идват и казват, че не им било хубаво да проверяват, ама били пратени.

Пратени? Представяте ли си – мокра поръчка. Абе, хора, като виждате, че това не е правилно, защо не се опълчите, да възразите. Просто нямам думи. Това ли е начина? Така ли се работи в България?

Ходили да ми търсят къщата и викали: „Е, много скромен дом имате“. Какво са очаквали? Всичко, което вадим инвестираме в продукция, в бизнеса, даваме работни места. Четири деца гледам и развиваме региона.

На Бахамите ли да инвестирам? Какви са тия глупости? Какво толкова сме направили и сгрешили? Развиваме един скромен фермерски бизнес.

https://www.burgasnews.com/2023/01/18

Предишна статия

Новините от 20 април 2023 година

Следваща статия

Как Пчеларска ферма „Странджа“ намери място в списъка с най-големите биоферми в Европа

Други интересни