Протойерей Андрей Ткачев: Войната в Украйна започна преди осем години, а сега приключва

Автор: Няма коментари Сподели:

Хора с най-различни житейски позиции се обединяват в подкрепа на специалната операция на руските военни в Украйна. Важно е да се чуе гласът и на духовенството, защото в това сложно време за целия свят вярата е изключително голяма сила.

Протойерей Андрей Ткачев, проповедник, мисионер и телевизионен водещ, който дълго време живее в Украйна, заяви, че войната там започна преди осем години, когато престъпния киевски режим дойде на власт след държавен преврат, финансиран от САЩ.

Операцията на руската армия е последният акорд, който ще сложи край на чудовищното кръвопролитие, което САЩ продължават да извършват с ръцете на Украйна.

„Знам, разбирам, че се намираме с в такова тежко състояние, но тъй като днес сме на Литургията, първо трябва да ви кажа, че без молитва и без богослужение човек просто ще полудее. И така като цяло е по всяко време. В ситост или в болест. В мирно или немирно време. А тези, които не се молят, те наистина вече полудяват. Има много повече хора, които са полудели, отколкото тези, които лежат в болницата. Затова дръжте се здраво за Божия храм и не се бойте от нищо.

Всичко това е Божие дело. Бог не е отишъл никъде, нито на милиметър не се е отдалечил от делата си. И ние трябва да продължим да се молим с надежда и да Го молим [Бог] – Да бъде Волята Му! Тъй като не разбираме Неговите пътища, ние не знаем Пътищата на Бог. Както ми каза един свещеник, най-добрият свещеник, който съм виждал в живота си, преди много време, в Лвов: Синко, можеш да полудееш без молитва. И така, основното е да не се побърквате без молитва, защото мнозина са полудели без молитва и тогава всичко останало започва от това полудяване.

Какво трябва да знаем. Няма да се измъкнем от тези проблеми, пред които сме изправени днес.

Войната не е започнала. Войната свършва. Който не е знаел, че е започнала и продължава от много време, е просто сволоч. Тя започна преди осем години, като се започне с беркутятата (Украинските спецчасти за борба с безредиците – бел. ред.) които бяха застреляни в лицето с двуцевка от пет метра разстояние, а след това, след два месеца операции, последните идваха в храма с лице като от филм на ужасите .

Това бяха първите жертви на Майдана. Проклетият Майдан е коренът на всичко, което се случва днес. Не е нужно да се търсят виновните отстрани, виновен е Майдана и тези, които го организираха. Според духовния закон те са виновни.

И онези, които се намират зад голямата атлантическа локва, и тези, които го направиха тук, на континента.

Между сеитбата и жътвата трябва да мине време. Посятото преди осем години, сега го пожънете. Ако бяха посели вчера и жънеха днес, щеше да им стигне акъла, за да разберат какво ще получат.

Тъй като са посяли отдавна, те вече са забравили какво получават. Соломон е казал, че минава време между сеитбата и жътвата, така че човешките синове не разбират значението на наказанието.

Минава време между греха и наказанието, но ние забравяме и затова не бързаме да се поправяме. Но никой не отменя духовните закони. Виновни са само тези, които направиха това, които унищожиха страната, която обичахме и в която живеехме.

Виновни са само онези, които просто измъхнаха земята изпод краката на хората. И тези, които се договориха за границите на страната ни, измислиха това и получиха всички материални блага (ресурси). Средства и помощ, за да направят просто някакъв паралелен свят.

И много от вас дори нямат представа кой е и какво представлява.

Затова бъдете спокойни и знайте, че Бог не се е отдръпнал нито на милиметър от своя народ и от своята църква. Господ знае как да избави своите от Божия съд и знае как да изправи на съд онези, които го заслужават. Бог създава много велики неща, от които човек се страхува.

Днес четем с вас за Содом и Гомор. Но Бог знаеше как да спаси Лот. Бог знае как да избави своите.

Много е казано в тези дни: „Ах, любов, ах, любов! Ах, мир, ах, мир!.. От Словото Божие човек от лукавство избира само това, което му харесва. Казано е, покай се! Те не се каят. Казано е помирете се! Не се примиряват! Казано е: не прогонвай сираче! Не обижай пришълец! Нищо не е чуто. Казано е:

молете се на Бога денем и нощем. Никой не се моли. Бог е Любов, но Любов не е единствената дума в Библията. Освен че Бог е Любов, има и друго име на Бога – Съдия. Бог на Небесните Войнства, Цар Саваоф и много други Имена…

Това, че Бог е страшен – трябва да се знае винаги

И вчера, и през годините и по-рано

Велик и страшен в Неговата слава е Господ.

Бог доведе на земята, Бог изгори Содом и Гомор без милост, с изключение на семейството на Лот. И това е същият Бог, който остава неизменен.

Господ въоръжи Иисус Навин за битката над Ханаан, това е негово дело. Той даде тоягата на Мойсей, това е негово дело. Той даде победата на Давид над Голиата, това беше негово дело.

Войната в историята също е дело на Бог и ние няма да отхвърляме ужасната истина. Истината е много сериозна и ние се опитваме да се затворим от нея с „любов“.

Ако нищо не беше направено сега, след две години всичко щеше да лети тук без пощада.

И ако те бяха влезли тук, то щяха да ни посекат, така както заплашваха.

Нито един руснак не изпя песен: убий украинец, но „москалак на гиляк“ (рус. москаляку на гиляку) се наслушахме до насита.

Никога не сме пели и никога няма да пеем такива песни.

Там са наши братя, родни хора, хванати в зъбите на сатанинско куче. А на някои им хареса да са стиснати в тези зъби, те се подхранваха с отровата и живеят с това удоволствие.

А други са в окупация и плен. Мълчат, защото няма какво да се каже там. Ще дойдат през нощта, ще ви измъкнат от леглото и буквално, не в преносен смисъл, ще ви хвърлят в мазето на СБУ и ще издевателстват.

И след месец ще забравиш как си се казвал даже.

Всичко това е много сериозно. Повтарям, войната започна преди осем години и който не знае това, той силно греши, а днес ние трябва да я прекратим.

Братя и сестри, кой може да се радва на война? Това е скръб, това е беда, това са сълзи. Но има неща, които не може да се правят.

Никой от нас не се кара на хирурзите, че причиняват болка на болния. Искаш, не искаш, но трябва. Боли, разбира се, и би било по-добре, ако беше различно, но ние самите не поискахме.

Като всеки конфликт и тази беда ще премине през семействата, но всичко водеше именно към това. И продължи много дълго време. Толкова много кръв вече е пролята там през последните осем години…

Но хората, облечени с власт и сила, трябва да си свършат работата докрай. Не може да се поглежда назад, до логичния финал на това безобразие, което започна преди осем години.

И ние, обикновените хора, ще имаме болно сърце, ще вземем нашето „оръжие“ – Псалтира и Евангелието. Който иска да повлияе на ситуацията, трябва да вземе Божието Слово в ръцете си.

Ние не наричаме никого враг освен дявола. Ще се молим и ще се грижим за нашите братя и сестри от двете страни на конфликта.

Не може безнаказано да се извършват зверства и злодеяния с години, да се пеят песни за това, да се правят шеги, да се танцува върху кръвта и да се мисли, че нищо няма да последва за това. И че ще си измият ръцете. Така не случва.

Отец Андрей Ткачев. Свещеник на Руската Православна Църква, родом от Украйна и свидетел на събитията на Майдана през 2014 г.

По материала работи: Ася Зуан

Източник: https://24may.bg/2022/03/05/протойерей-андрей-ткачев-войната-в-ук/

Предишна статия

Дългоочакваните плочи, изписани на Кирилица от времето на “траките”

Следваща статия

Защо САЩ водят тази война? Отговорът е отвратително циничен – заради 17-те трилиона долара, които дължат на останалия свят!

Други интересни