АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД – ПЛОВДИВ ПАК СПАСИ КУКОВСКИ

Автор: Няма коментари Сподели:
На 24 февруари 2022 година трябваше да има заседание на съда по жалбата на Атанас Куковски, който не е съгласен с решение № 156 – МИ на Общинската избирателна комисия – Хисаря да му бъдат отнети правомощията като общински съветник, поради несъвместимост.
Тогава десет човека гласуваха ЗА, трима отсъстваха. И тъй като в неговите действия винаги има изненади, и този път съдът изненада борците за справедливост и членовете на ОИК с едно определение от 23 февруари 2022 година. На закрито заседание стана известно, че по делото е постъпило искане за спиране на допуснатото по силата на закона предварително изпълнение на обжалваната заповед. Съдията счита, че жалбата е допустима и се позовава на чл.166, ал.2 от АПК, според която „съдът може да спре изпълнението на оспорен административен акт до влизането му в сила, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно
поправима вреда.“
Както знаете вече, Куковски е защитаван в съда от бившия министър на правосъдието – И. Д. Така че жалбата му е написана обосновано и от нея става ясно, че ако се отнемат правомощията на Атанас Куковски, както е решила ОИК, се „създава опасност да се причинят значителни вреди от участието в работата на Общинския съвет на общински съветник, чийто правомощия са оспорени по съдебен ред.“
От тук започва обяснението, че се създава неяснота около решенията, които ще се приемат, че може да се приемат невалидни решения, докато има спор в съда и да се причини значителна вреда на населението на общината. В определението пише, че ако изгуби статута си на общински съветник, ще бъде засегнато доброто му име и неговия авторитет и хората ще си създадат негативна оценка за неговия морал. Тук няма да спорим със съдията. Но адвокати питат: при наличните обстоятелства съдията не трябваше ли въобще да спре цялото производство по административно дело № 421, тъй като административно дело № 72 от 2022 година и административно дело № 200 от 2022 година се явяват дела, от които зависи изхода на дело № 421 ?
А колкото до думите „добро име“, „авторитет“ и „морал“ – това са категории от естетиката, но умните ни читатели сега се подсмихват под мустак.
                                      СЪДЪТ О П Р Е Д Е Л И :
СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО на Решение № 156-МИ от 11.02.2022г. на Общинска избирателна комисия /ОИК/ Хисаря до приключване на производството по адм. дело № 421 по описа за 2022 година на Административен съд – Пловдив.
ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Върховния административен съд на Република България в седемдневен срок, считано от съобщаването му.
Така за сега Атанас Куковски остава общински съветник според опрелението на Административен съд – Пловдив. Но това не значи, че всичко е свършило. Има касационна жалба във Върховния административен съд и делата продължават.
                                           Ирина Кирилова за Тракийски Cвят
Предишна статия

Професор Атанас Мангъров в “Делници”

Следваща статия

ВЛАДИМИР ПУТИН НАРЕДИ ВЪОРЪЖЕНА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА

Други интересни