ДА СЕ ДОКОСНЕШ ДО СВЕТА НА ДИМАШ КУДАЙБЕРГЕН

Автор: Няма коментари Сподели:
ИНТЕРВЮ НА ИРИНА КИРИЛОВА
Д-р Ралица Димитрова е администратор на българския фен клуб на казахстанския певец Димаш Кудайберген. Лекар по образование, в момента тя придобива допълнителни магистратури в областта на бизнес- администрацията и клиничните проучвания.
„Димаш Кудайберген България“ е клуб с разнообразни инициативи, активни участия в различни културни мероприятия и поддържа приятелски връзки с посолството на Казахстан у нас.
Световноизвестният вече Димаш Кудайберген има фен клубове в 132 страни в света, в които няколко милиона негови почитатели с интерес изучават културата, изкуството и традициите на народа му. Димаш нарича своите фенове Dears (англ. Dear, руски – дорогие , на български език – скъпи), с което показва любов и уважение към тях като към членове на собственото му семейство.
———————————————————————–
—  Кариерното развитие на Димаш започва да обхваща повече континенти. Разкажете ни повече, д-р Димитрова!
—————————————————————————-
Съвсем наскоро американското издание на списание Форбс писа за шеметния успех на Димаш с песните “Fly Away” и “Be with Me”, които влязоха в топ листата на Билборд в Туитър. 
————————————————————————————————–
—  Музикалните сайтове съобщават, че двете песни са на първо и трето място в края на годината. А по какви проекти работи Димаш сега?
————————————————————————————-
Димаш участва в няколко интересни събития. В края на ноември беше поканен за втори път като изпълнител на Токио Джаз фестивал 2021, освен това участва в реалити шоу в Китай, което се радва на изключителен рейтинг.
На 1 декември 2021 година Димаш беше поканен като специален гост-изпълнител на едно от най-големите медийни събития в Китай – „Церемония за присъждане на благотворителната премия на Съюза на актьорите в Китай 2021“, а на 12-и декември Димаш бе специален гост и на закриването на VIII Международен филмов фестивал „Пътят на Коприната“. В Поднебесното царство е трудно да пробие чужденец и такъв вид покани се смятат за особен жест на уважение.
Тази седмица се състоя премиерата на новия му клип „Ómir Óter“ – „Животът бързо тече“ и излезе дългоочакваният му втори албум, реализиран съвместно с известния композитор Игор Крутой. В албума можете да чуете изпълнения на Димаш с Лара Фабиан и Аида Гарифулина.
———————————————————————
— От музикални сайтове, които следя, световни вокални педагози, композитори, артисти, певци, които анализират неговото пеене, се „побъркват“ от изпълнението на всяка песен, независимо дали пее на казахстански, на руски, на английски, на китайски, на италиански, на френски…
За Димаш знаем, че е рядко срещан талант, невероятен музикант, композитор, понякога сам режисира части от клиповете на някои от песните си. В България все още малко се коментира за Димаш. Така ли е?
————————————————————————-
Да, Димаш не е познат на широката публика в България, макар да има доста почитатели в нашата страна. Една малка част са в нашия клуб. Надявам се скоро да има разрешение неговите песни да се представят по европейските медии, защото тогава по-широк кръг от слушатели и музикални експерти ще имат щастието да се запознаят с неговата музика.
——————————————————————————
— Вие сте били на много концерти на Димаш. Мисля, че ако аз бях в концертната зала, бих плакала, докато той пее. Кажете, може ли със сълзи да се изразява чувството на възхищение към неговото вокално майсторство?
——————————————————————————-
Да, може. Често се случва на много хора и то безконтролно. Димаш влияе на хората по особен умиротворителен начин. Неизразимо е с думи чувството, когато го слушаш. Вокалният шедьовър „Аве Мария“ няма текст, а усещането е близко до това като в катедрала. Ако затворя очи, си представям огромен океан, ангелски крила. Много от почитателите на Димаш разказват, че дъх не им остава, когато ги понесе в невероятната си музикална магия. Освен това споделят, че започват деня си с музиката на Димаш, защото това ги прави по-фокусирани, по-заредени с енергия. Всеки възприема музиката му индивидуално, но е факт, че хората стават един вид „зависими“. Веднъж започнеш ли да го слушаш, е невъзможно го забравиш.
—————————————————————————–
— По време на пресконференцията с Димаш имахте възможност да му зададете въпрос дали планира концерти в Източна Европа. Какво отговори Димаш Кудайбереген?
————————————————————————————–
Димаш разказа за плановете, които той и неговият екип са имали за световно турне, но ситуацията с пандемията от Ковид-19 е лимитирала възможностите за изява. През 2022 година той планува нова програма, с която да ни зарадва.
—————————————–
— Ще има ли българско присъствие през април на концертите му в Прага и в Дюселдроф, дай Боже, да мине този вирус?
—————————
За концертите на Димаш в Прага и Дюселдорф ще пътуват над 20 българи към момента.
———————————
— В един Ваш материал е отбелязано, че Димаш Кудайберген е получил като подарък българска тамбура. Кога стана това?
————————————-
През 2018 година в Беларус, на международния музикален фестивал „Славянски Базар“ му подарихме специално изработен за него музикален инструмент. Тамбурата се явява „сестра“ на казахстанската домбра. Подаръкът беше от името на българския и гръцкия клуб. Майстор е Светослав Митев от Габрово, най-добрият лютиер в България. Той е племенник на Стефан Митев, изработил на времето инструментите на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“. Г-н Стефан Митев е въвел тогава осемструнната тамбура. Той е над 90 години, все още работи и се радва на успехите на талантливия си племенник. Тамбурата, която Светослав направи за Димаш, спечели и състезание за най-добър инструмент. На следващaта седмица, след състезанието, отидохме да я вземем с моя съпруг.
——————————
— Димаш поразява хората с добрината си, с уважението към всеки, със скромността си. Казва, че е щастлив човек, защото Господ му е дал всичко, за което е мечтал. Какво видяхте? Излъчва ли „светлина“, която идва отгоре?
———————–
– Човек, заставайки до него, усеща особената притегателна сила на неговата личност, която има върху хората. Аз изпитвам огромен респект. Димаш има силна харизма, излъчва доброта, а срамежливата му усмивка грейва, когато чува суперлативи за себе си. Впечатляващо е да видиш как скромният млад човек зад кулисите се трансформира на сцената в музикално и артистично цунами, което отвява всичко негативно. Не бива да ви подвежда отнесеният мут поглед. Димаш има изключително силен характер и рядко издръжлива психика. Вижда се и в езика на жестовете му. Той прилича на стара, мъдра душа, която е готова да поведе хората. Разплаква и усмихва едновременно. Излъчването му е искрящо и незабравимо за всеки, който има щастието да го срещне на живо.
————————————
— Как Димаш се отнася към своите фенове?
————————————————-
С много обич и респект. В едно интервю Димаш сподели: „Аз съм фен на своите фенове и усещането ми е, че се срещам с близки, родни хора. Благословен съм да имам такива фенове“. Той раздава щедро любов със своя музикален дар. Понякога сълзи блестят в очите му, докато пее или докато ни наблюдава от сцената. Не съм виждала друг такъв музикант. Няма поза при него, няма фалш – такива неща веднага се усещат. Трябва да дойдете на негов концерт, за да се убедите, да почувствате как певец и публика стават една амалгама от емоции. Димаш със своята музика, със скромната си човешка философия, трансформира в позитивна посока характера на човек, някак „шлифова остротите“.
——————————————————————-
— Вие вярвате ли в прераждането? Задавам ви този въпрос, защото непрекъснато в главата ми е мисълта дали Йоан Кукузел или Орфей не са се преродили в Димаш?
————————————————-
В Казахстан има красива легенда за птицата Самрук/ Симург, която живее в клоните на дървото на живота Байтарек и един път на 1700 години се преражда. Симург означава обединение, доверие, сила – тридесет птици, които са се обединили да търсят Симург. Легендата разказва, че когато пее, слънцето спира, за да послуша. Сълзите на птицата имали способността да лекуват, а който намерил перо от Симург, придобивал сила, кураж и знание, за да превъзмогне всяка трудност! Неслучайно Симург е логото на Българския клуб на Димаш.
——————————————————
— Д-р Димитрова, Димаш е роден в град Актобе, един от най – големите градове на Казахстан, разположен в европейската част на страната. Вие били ли сте в родината му?
————————————————-
През 2019 година посетих Казахстан. Поводът беше първият концерт от международното турне на Димаш „Арнау – Кинетичният глас“ в Нур Султан. На концерта присъстваха над 35 000 почитатели, от които над 12 000 бяхме чужденци от цял свят. Имаше представители на 64 държави. Най – многобройни бяха фен групите от Китай, Русия и САЩ, но имаше почитатели от Англия, Германия, Франция, Нова Зеландия, Япония, Малайзия, Бразилия, Египет. Българската група на концерта се състоеше от 9 души. Част от тях бяха дошли от Канада, Германия, Чехия и Англия.
———————————–
— Какви са впечатленията Ви от Казахстан?
——————————————–
Що се отнася до Казахстан, трудно ми е да опиша само с няколко думи впечатленията си от тази модерна и красива страна. Лично аз тръгнах с различна представа и бях толкова приятно изненадана от това, което видях там. Направи ми впечатление грандиозното развитие на големите градове, които се превръщат с ускорени темпове в бизнес мегаполиси, съчетали еклектично стара история и модерни тенденции. Всички от българската група останахме запленени от красивата футуристична архитектура на столицата Нур Султан и нейните многобройни забележителности. По време на двуседмичния ни престой в Казахстан посетихме и люлката на културата им – Алма Ата (старата столица) и родния град на Димаш – Актобе. Беше невероятно изживяване да разгледаш мястото, в което е израснал и е бил възпитаван този прекрасен певец с невероятен диапазон от шест октави .
Актобе е град, в който няма как да не се чувства добре всеки човек, пленен от изкуството – филхармония, театри, много университети…
Отделно Казахстан като държава инвестира много в образованието на младите хора, а музиката е в душата на този народ. Често можете да видите музикални инструменти, закачени на стените в домовете на хората. А гостоприемството и огромните маси за посрещане на добри приятели и роднини са нещо неизменно във всеки дом.
————————————
— Какви хора са казахстанците?
———————————————
– Казахстанците са изключително топли, приветливи и мили, имат невероятно вкусна кухня. От древни времена се е запазила традицията гостът да бъде приеман с голямо уважение. Като прекрасен пример за гостоприемството им ще дам посещението ми в Алма Ата. Шарбану, която е инженер по професия и голям фен на Димаш, ме покани на вечеря.
Минахме покрай приказна дървена сграда и полюбопитствах какво представлява, а тя мигом се отправи към полуотворената врата на „Музея на музикалните инструменти“, който видимо беше вече в извън работно време и помоли да надникнем във фоайето. Там бяха изложени много домбри (любимият инструмент на Димаш).
За моя голяма изненада, служителите отвориха музея специално заради нас, пуснаха осветление, озвучаване и успяхме даже да видим автентични български инструменти.
Шарбану не познаваше никой от работещите там лично. На следващия ден бях поканена в приказна къща с много цветя от други местни фенове, за да ми покажат как се готвят традиционни специалитети в домашна обстановка.
Казахстанците, с които се запознах, са представители на един горд и силен народ – грижовни, скромни, много усмихнати, но и твърдо отстояващи своята култура и стари традиции.
——————————————–
— Какво общо открихте между българската и казахстанската култура?
————————–
Националните костюми и шевици и легендите за Тангра са много близки до нас, българите. Някои празници се отбелязват по подобен начин в двете страни. В Казахстан Първа пролет се празнува както в България – на 22 март и се нарича Науръз. А моите приятели там харесаха историята за Хан Аспарух и мартеницата ни.
Голяма беше изненадата на всички български фенове, когато видяхме няколко Деарс от Казахстан с мартеници на ръката (подарък от нас при предишни срещи) на концертите на Димаш. На въпроса ни защо ги носят постоянно, те отговориха, че символиката за добрата вест много им харесва. Открих и много общи традиции в отглеждането и възпитаването на децата. Възрастните хора в Казахстан са на особена почит и помагат в отглеждането на най – малките. Нашите стари традиции са повелявали да знаем рода си до седмо коляно, а в Казахстан тази традиция все още е жива и до днес.
Връзката между поколенията е здрава и градивна. Ценностната система на старото поколение се пази ревностно и се предава и възпитава в младото поколение. В България това започва да се изплъзва и ние прилагаме все по-често модела на нуклеарното семейство (брачната двойка с децата, без възрастните ни родители). Ситуацията с Ковид задълбочава тази тенденция.
— Д-р Димитрова, знам, че щe продължите да се интересувате от Казахстан. С това, което правите Вие и хората, които ви помагат, се стремите да поддържате авторитета на България пред света на феновете на Димаш, които се прекланят пред таланта на този уникален певец. Иска ми се да вярвам, че един ден ще видим Димаш Кудайберген и в нашата прекрасна страна…
———————–
Ние сме изключително благодарни за Вашия интерес към необичайната дарба на този млад музикант. Статията Ви „Димаш – Кой е той?“ беше преведена на английски език и беше публикувана на страниците във фейсбук на български и в доста от международните клубове, където предизвика невероятен отзвук. Вашето интервю за Димаш с уважаваната от всички нас г – жа Таня Доганова – Христова, създателката на хор „Йоан Кукузел“, след като бе представено в българския клуб на Димаш, е преведено на английски език, а сега очакваме и неговия превод на руски език, за да достигне до по-широк кръг от почитатели на Димаш. Гледната точка на музиковед от нейната класа е голям комплимент за Димаш като творец.
Посланикът на Република Казахстан в България – Негово Превъзходителство Темиртай Избастин беше много радостен от факта, че хората у нас се интересуват от културата, историята и традициите на Казахстан. Това се случва благодарение на Димаш, за което спомагат хора като Вас. От сърце Ви желая здраве и успешна година
————————————-
— Благодаря Ви, че научихме от Вас интересни неща, д-р Димитрова! Благодаря Ви и затова, че четете моите журналистически материали за Димаш Кудайберген и правите така, че те да стават известни по света! Да си пожелаем здраве и живот! Всичко останало е преодолимо, стига човек да има вяра и да живее с надеждата, че хубавото тепърва предстои.
———————————————–
Референции:
1. https://www.forbes.com/sites/hughmcintyre/2021/11/09/sb19- mew-suppasit-dimash-kudaibergen-bts-and-blackpinks-lisa-the- most-talked-about-songs-on-twitter/?sh=28202d004a93
2. https://www.forbes.com/sites/hughmcintyre/2021/11/17/bts-mew- suppasit-sb19-dimash-kudaibergen-and-btss-jin-the-most-talked-
about-songs-on-twitter/?sh=4d82064e3921
3. https://www.billboard.com/music/musicnews/billboardhot  trending-songspowered-by-twitter964
————————————————————-
Снимките предостави на сайта д-р Ралица Димитрова
           ТРАКИЙСКИ СВЯТ                        TRAKIAWORLD.COM
Предишна статия

Босна е първата държава в Европа без Зелен паспорт

Следваща статия

Новый и главный субъект развития человечества

Други интересни