С корупцията нищо не се е случило. Тя си е жива, след като няма осъдени.

Автор: Няма коментари Сподели:
С корупцията нищо не се е случило. Тя си е жива, след като няма осъдени. И след като войната по пътищата продължава. Това каза пред Фрог нюз журналистката Валя Ахчиева.
Нейни разследвания показаха до какви нива е стигнала корупцията в държавните институции, призвани да се борят за безопасността на пътищата. Ето какво допълни тя:

–   Г-жо Ахчиева, трагедията на АМ „ Струма“ продължава да държи на дневен ред много въпроси. Някои от тях са свързани с констатацията, че у нас корупцията  убива на пътя. Ваше разследване в тази посока бе спряно по БНТ през 2018 год. Бихте ли ни припомнили за какво се отнасяше то?

–  Повод за разследването ми тогава бяха катастрофите с автобуси на АМ „Тракия“. През октомври 2017-та година, 17 души пострадаха при катастрофа край Ямбол с преобърнат автобус на фирмата „ Юнион Ивкони“, който пътувал от София за Слънчев бряг. Транспортният министър тогава Ивайло Московски разпореди комплексна проверка на превозвача. Само 6 месеца по-късно, на 13-ти април  2018-та, стана тежка катастрофа отново на АМ „Тракия“, но този път край Вакарел. Медиите нарекоха този ден „черен петък“, защото имаше 6 жертви и 20 души ранени. В инцидента участваше автобус на превозвача „ Юнион Ивкони“ и един лек автомобил, който според свидетели бил блъснал автобуса.  А след 4 месеца се случи и ужасната катастрофа с автобус край Своге, при която загинаха 20 души. Тази черна статистика  ме накара да покажа, какво е задкулисието у нас след катастрофите с автобуси с жертви и пострадали хора.

–  Какъв  се оказа  резултатът от проверката на  превозвача „Юнион Ивкони“ след катастрофата край Ямбол?

–         Разследването ми, излъчено в авторското ми предаване „Открито“ по БНТ установи, че съставените 15 акта, с общо 46 нарушения, извършени от въпросния превозвач, не са му били връчени близо 8 месеца! Защо контролният орган – Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ е бездействал и по този начин е „смачквал“ нарушенията? Как държавни служители от Министерството на транспорта отглеждат безнаказаност до следващата катастрофа? Това разследване беше излъчено на 30.09.2018 година. А продължението на темата, в което трябваше да бъдат оповестени резултатите от проверката на Върховната административна прокуратура за бездействието на длъжностни лица от Автомобилна администрация спрямо превозвача „Юнион Ивкони“ беше свалено от ефир. На 9-ти декември 2018 година, предаването „Открито“ не се излъчи. Тогава Генерален директор на БНТ беше Константин Каменаров.

–   Какво се случи със служителите от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, които не наложиха наказания на фирма „Юнион Ивкони“?

–        Конкретно за това не знам, но мога да Ви кажа,  какво се е случило на един държавен служител, който случайно попадна в репортажа ми и ми съдейства пред камера. Аз самата научих това преди месец и бях шокирана.  Тогава, през септември 2018-та година, подготвяйки разследването си, аз отидох в Областния отдел „Автомобилна администрация“ – София, с включен микрофон и камера, за да питам отговорните лица там – защо не са написани и не са връчени наказателните постановления на фирмата „Юнион Ивкони“ след катастрофата край Ямбол? Търся Бисер Джапунов – предишен началник на Областния отдел, който тогава беше понижен в началник-отдел. И тъй като го прикриваха, аз попитах първия човек, когото срещнах в коридора – знае ли той, къде е кабинетът на Бисер Джапунов? „ Да! Ще Ви го покажа“ – отвърна държавният служител и едва тогава  разпознах в него Иво Кръстев.

–        Добилият популярност борец срещу корупцията в „Автомобилна администрация“?

–        Същият Иво Кръстев, който  подаде няколко сигнала до прокуратурата за продажба на шофьорски книжки на неграмотни лица и чужденци, които не знаят български език, за суми от 2000 до 4000 лева. И така застрашават всички участници в движението. По тези сигнали на Кръстев бяха арестувани 12 души от същия този Областен отдел на „Автомобилна администрация“ през лятото на 2017-та. Но, няма данни засега, какво се е случило с разследването в Специализираната прокуратура. Та тогава, пред камерата, в коридора, държавният служител Иво Кръстев каза две-три изречения за няколко секунди, че въпреки че е разкрил ОПГ и че се бори да запази живота на Николай Колев – Босия, който тогава провеждаше гладна стачка, заради оповестените документи за корупция в „Автомобилна администрация“, шефовете го били свалили да не провежда изпити с кандидат-водачи на МПС.

И след като каза това,  Иво Кръстев отвори вратата на един кабинет пред мен и каза пред камерата: „Ето, тук това е господин Джапунов“. И си замина. А аз влязох в кабинета и атакувах с тежки въпроси бившия началник Бисер Джапунов.

–   Какво се е случило след това на Иво Кръстев?

–  Началникът на Областния отдел тогава Иван Христов написал доклад до Изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, в който пишело, че Иво Кръстев бил уронил престижа на Агенцията, след като ми е посочил, къде се намира стаята на Бисер Джапунов. И само заради това, Иво Кръстев бил наказан с едно от най-тежките наказания – предупреждение за уволнение. И бил понижен с два ранга надолу. Освен това от „Автомобилна администрация“ завели дело срещу Иво Кръстев, заради това, че  ми е показал стаята на Бисер Джапунов!

Година и половина продължило делото. Само че и двете инстанции потвърдили невинността на Иво Кръстев. Съдиите решили, че той неправомерно е бил наказан с тежкото наказание. И че не е престъпление или нарушение, да покажеш на един журналист лицето на държавен служител, който би могъл да е извършил нарушение, засягащо всички български граждани. След като печели това дело, Иво Кръстев е бил наказан още два пъти. И тях печели в съда.  Въпреки това, борецът срещу корупцията Иво Кръстев е уволнен дисциплинарно. И вече година и половина не е служител в „Автомобилна администрация“.  А с корупцията нищо не се е случило. Тя си е жива, след като няма осъдени. И след като войната по пътищата продължава.

                            Интервю на Катя Илиева

https://frognews.bg/                   https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Дете, мечтаещо да стане полицай. Баща умоляващ полицаите да не застават срещу детето му…

Следваща статия

БЪРКАНИЦАТА Е ПЪЛНА В ОБЩИНА КАЛОЯНОВО

Други интересни