А сега накъде? На кого да повярвам, пита се всеки нормален човек преди избори…

Автор: Няма коментари Сподели:
Ден след ден положението става все по-сложно за възможностите на човешкото въображение. За случващото се в политическите среди говоря, сещате се. Попадналите в народното събрание и във властта, най-общо казано, са избрани и се очаква да представляват интересите на различни групи от населението.

Хората гласуват с определени очаквания, които много често не се случват. Това не само ги разочарова, но и обърква. А сега накъде? На кого да повярвам, пита се всеки нормален човек преди избори.

Последният скандал с твърденията на представител на „Има такъв народ“, че зам. -председателят на парламента и част от „Изправи се БГ. Ние идваме“ Татяна Дончева е уговаряла депутат от ИТН да подкрепи съставяне на правителство при третия мандат и дори му предложила солидна сума измести всички дискусионни теми до този момент.

Шепа хора си играят със съдбата на няколко милиона, като през цялата време венцехвалят избирателя и му говорят колко е мъдър. Зад гърба му обслужват личните си, партийните и задкулисните интереси. И адски се нервят, когато някой ги попита нещо за зависимостите им. Как така ще се съмняваме в тях, които за обществото дават мило и драго.

Сещам се за следовател Матес, герой на Карел Чапек от разказа му „Безспорно доказателство“. Позволявам си да цитирам малък откъс: „Виждаш ли Тоник, – каза следовател Матес на своя най-добър приятел. – Изхождам от своя опит – не вярвам на никакви оправдания, на никакво алиби, на никакви клетви. Не вярвам нито на обвиняемия, нито на свидетелите. Човек лъже, дори без да съзнава понякога. Например, свидетелят се кълне, че не изпитва вражда към обвиняемия, и дори не се замисля, че някъде в дъното на душата си го ненавижда, завижда или ревнува. А пък показанията на обвиняемия са предварително обмислени и репетирани. Свидетелят може да иска да помогне или да закопае обвиняемия. Знам тези неща, гълъбче – човекът е същество лъжливо“.

Ако това е важало по времето на Чапек през 30-те години на ХХ век, защо да не важи и днес? Да не би в днешно време да сме по-морални?

Българските политици нямат проблем с поведението, защото знаят, че не носят отговорност – нито пред обществото, нито пред съдебните органи. Редките случаи на разследване за някакво деяние само доказват правилото. В момента нито един политик не излежава присъда за корупция, злоупотреба със служебно положение, например. Самият главен прокурор Иван Гешев дава повод за съмнения относно спазването на закон в редица случаи. Научаваме, че спецпрокуратурата ще проверява дали Татяна Дончева е склонявала депутата Радостин Василев „да разцепи парламентарната група на ИТН“. Но и ние като следовател Матес не вярваме на специализираното обвинение, което според мнозина трябва да бъде премахнато, защото се е превърнало в маша на определени кръгове. Дори в това си мнение обществото е разделено.

Същата прокуратура обаче нехае за всички изтекли записи, които уличават експремиерът Борисов в злоупотреба с власт и дори тежки престъпления. Спомнете си по какъв комичен начин завърши проверката на случая с кадрите, на които се вижда чекмеджето на Борисов, пълно с милион евро и златни кюлчета. „Няма данни за престъпление“, отсече обвинението. Самият Борисов пък в деня на Съединението обясни, че снимките с чекмеджето били режисирани, а зад шантажа стоял президентът Радев. Дали Гешев пак ще нахлуе на „Дондуков“ 2, за да претърсва кабинета на държавния глава за камера?

Не знам дали политиците си дават сметка за сигналите, които излъчват към гражданите, но съм убеден, че българите все повече проглеждат за това кой кой е в политиката. Ако с нещо последните два парламента бяха полезни, то е с падането на маските. В крайна сметка количествените натрупвания ще доведат до качествени изменения.

Няколко думи и за медиите. Клишето гласи, че те трябва да са посредникът между политиката и обществото. Много от тях ще се закълнат, че правят точно това, но е очевидно, че са зависими. Затова и доверието към немалко издания е на кантар, а манипулациите са всекидневие под всякаква форма.

Съвсем други са случаите с Гео Милев и Карел Чапек, например. Единият е извикан за справка заради позицията му към властта и повече не се прибира. Есесовци пък отиват да арестуват чешкия журналист и писател по същата причина и чак в дома му научават, че е починал отдавна. Тези двамата и мъртви дразнят статуквото…

А маските от другите партии потриват доволно ръце: Ах какъв срам! Борисов дори зове за разследване. Наистина! След което работата по новите сценарии и манипулации продължава с пълна пара.

                                                                         Огнян Стефанов

                            https://frognews.bg/                                                

                                                                              https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

В КОМИСИЯТА ПО РЕВИЗИЯТА ВЛИЗА СКАНДАЛНА СДЕЛКА НА ДЪЩЕРЯТА НА ИВАН КОСТОВ, ИЛЮСТРАЦИЯ НА ОЛИГАРХИЧНАТА МАФИОТСКА ЛАМЯ НА КОРУПЦИЯТА!

Следваща статия

Ето защо не можете да намерите ЛЮБОВ (препрограмирайте ума си за любов днес!) | Джо Диспенза и Люис Хауес

Други интересни