Дъбене: древна цивилизация от III-то хилядолетие пр. Хр.

Автор: 1 коментар Сподели:

През 2004 година случайността дава на археологията още един безценен подарък. Съкровището от с. Дъбене, Карловско, България.

През пролетта на 2004 край град Сопот археологическа експедиция провежда проучване на римска пътна станция намираща се на стар римски път минавал наблизо. Един ден двама археолози влизат да пазаруват от магазинче в града и забелязват на шията на продавачката наниз от златни мъниста напомнящи им на древно злато. Установило се че пластинките са намерени от съпруга на продавачката в землището на с. Дъбене докато орял с трактора си. Човекът показва мястото и скоро започват разкопките. През периода 2004-2007 година на мястото са открити над 20000 златни находки от 18 до 23 карата – мъниста, златни халкички от огърлици, обеци, спирали, фиби за коса, малки златни амулетчета с форма на тесла и други украшения с много фина изработка, най-малките достигат диаметър от едва 1,5 мм. Нещо немислимо според представите ни за технологиите съществували през бронзовата епоха.

Предметите са датирани към края на III хилядолетие пр. Хр. Оказва се, че в Карловското поле по това време е съществувала много високо развита цивилизация, която според някои учени е снабдявала по това време цяла средна и южна Европа с ценния метал. Районът и днес е златоносен и става въпрос за местна изработка, от местни майстори златари, живели по тези места. Особен интерес предизвиква самото място където са направени откритията. Познатото на археолозите праисторическо селище от IV-III хилядолетие пр.Хр. се намира на километри от тук. На мястото на откритията няма следи от селище или отделни сгради, няма следи от пожари, нито следи че мястото е древен некропол. Откритията са направени в малки могилки-стотици на брой, в самото поле. В някои от тях са намерени керамични, бронзови и сребърни съдове, открита е една златна плочка. Предметите са поставяни в земята вероятно като част от жертвоприношение към неизвестно божество, най-вероятно към Великата Богиня Майка на траките. Съдовете са били заравяни и над тях ритуално са били разкъсвани и разпръсквани златните нанизи и после заривани с пръст като дар към богинята. При разкопките през 2006 година е открит уникален златен кинжал или кама, сплав от злато, платина и други метали с много висока чистота на златото.

Златният кинжал е с дължина 16 см. в предната си част е отрязан и заточен, а в задната личат двете дупки чрез които е била закрепена към него дръжката му, предполагаемо от кост или дърво. Сплавта от която е изработен е достатъчно твърда за да остане добре наточен през хилядолетията и с достатъчно силно съдържание на злато за да се запази в перфектно състояние, без патина. Той е единствен по рода си в целия свят. Приема се че е служил за олицетворение на царската и жреческа власт на притежателя.

По време на разкопките през 2007 година в дълбока и запълнена с камъни яма са намерени осем различни по вид и размер керамични съда, една чаша и златна спирала с много висока проба на златото и с изключително интересна изработка – от златна тръбичка.

Откритията от Дъбене вече променят представите на археолозите и историците за времената на зараждане на европейската цивилизация. За влиянието, което тази древна цивилизация съществувала на територията на днешна България е оказала за развитието на европейската. Съкровището от Дъбене донякъде дава и връзката между прастарата цивилизация от „Културата Варна“ и съкровищата от с. Хотница от V хилядолетие пр. Хр., които до сега бяха някак прекалено изолирани във времето, без никаква връзка с тракийските племена и техните шедьоври от по-добре познатите I и II хилядолетие пр. Хр.

Източник: цък

Предишна статия

КАК ФОНДАЦИЯТА НА КИРИЛ ПЕТКОВ И НИКОЛАЙ ДЕНКОВ С ПОМОЩТА НА „АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ“ ОВЛАДЯ ФИНАНСИТЕ, ИКОНОМИКАТА И ОБРАЗОВАНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА

Следваща статия

Откакто е почнала тази проклета промяна, пенсионерите у нас живеят като излишни хора, като бреме за държавата

Други интересни

1 коментар

  1. А забелядвате ли, че златото е в различни цветове. Още тогава българите по нашите земи са смесва ли златото с различни метали за красота. И какви са тези римски спирки в България. Италия до преди 100 години е била разпокъсана на градове държави. Римската империя е най-голямата лъжа в историята!