Изумителни неща излезнаха от изследванията на доц. Трендафил Кръстанов – той открива най-стария препис на първата българска книга във Ватиканската библиотека

Автор: Няма коментари Сподели:
Това е особено ценна находка.
Препоръчителни за гледане материали хвърлящи нова светлина върху делото на светите братя Кирил и Методий, св. Седмочисленици, Йоан Екзарх и т.н.:

“Доц. Трендафил Кръстанов: Нови открития за българските свети Седмочисленици”

“Доц. Трендафил Кръстанов: Нови открития за Златоустият Йоан Екзарх Български”
“Доц. Трендафил Кръстанов за фалшификациите в старобългаристиката”

Кратка извадка:

Изумителни неща излезнаха от изследванията на доц. Трендафил Кръстанов – той открива най-стария препис на първата българска книга във Ватиканската библиотека:
– Това е кратко изборно евангелие нар. “Ватиканското евангелие”.
– Това е първия преведен текст от светите братя Кирил и Методий преди моравската мисия.
– Този текст е писан и преведен в Малоазиатските манастири за европейските мизи нар. българи живеещи във Византийската империя.
– Това е един изтрит текст на кирилица, отгоре написан с гръцки евангелски текст. Доц. Кръстанов възстановява изтрития текст.
– Това е най-старата българска книга, която е първообраз на знаменитото руско “Остромирово евангелие”.
– В парижкия ръкопис от 12 век пише за глаголицата: “българска азбука”.
– Св. Методий е архиепископ на гр. Морава, България. Мисията му не е в чужда земя (чешката “Велика Моравия”), а в гр. Морава, в тогавашна България (днешен гр. Костовац, Сърбия).
– Св. Методий става архиепископ на България.
– Светите братя Кирил и Методий направо са нар. “българи и български учители”.
– Св. Методий е първия архиепископ на България – след него това са св. Гораст, Йоан Екзарх Български, Св. Климент Охридски.
– Йоан Екзарх е Черноризец Храбър.
– Немски учен доказва, че езика на Йоан Екзарх е същия като този на св. Кирил и Методий.
– За “Царството на българите с великите победи”.
– Св. Седмочисленици: наречени в старите текстове “Седем равноапостолни светила на България и Далмация”.
– Св. Седмочисленици: “Закрилници на Велеград” – това е днешния град Берат, Албания. В този град днес се намират мощите на св. Ангелари и св. Гораст, и частици от мощите на всички св. Седмочисленици.
– В нашите скриптори (писалища) се е превеждало не само от гръцки, но и от латински, еврейски, сирийски и т.н.
– Много по-точни се оказват латиноезичните извори за делото на св. братя Кирил и Методий.
– Св Климент Охридски: тринадесетия апостол на България, от европейските мизи нар. българи.
Забележka: на места споменава няколко метода по които се фалшифицира българската история:
(а) Преиздават се нови (уж) копия/преводи на старите текстове, само че вече удобно редактирани, в които липсват ключови думи, които идентифицират личностите като български (това е особено разпространен трик на гръцките варвари). По този начин Йоан (Екзарх) Български става някой си Йоан…
(б) Коронния номер на руснаците – щом нещо не пише, че е българско или го няма във византийските източници като потвърдено българско, значи е славянско, а щом е славянско, значи е руско.
Д-р на физическите науки Стоян Йорданов

Допълнително обсъждане

 

Виктор Арабаджийски: ДНЕС американците идват и направо на ниво Министерство на Образованието и подменят учебници, режат Ботев, Левски, Вазов, капитан Петко Войвода, под тяхна диктовка се пишат следващите учебници – тоест атакуват българската История чрез директна подмяна в главите на българчетата в България.

ДНЕС американците организират гейпаради, викат на отчет шефове на НАП в посолството си, нарязаха ни ракетите и ни лишиха от армия, унищожават ни икономически чрез пряка намеса във всичките ни дела, чрез натрапената си покупка на техните виртуални самолети ни и чрез натиск върху българските политици източиха живи български пари и ни окачват изнурителни дългове – тоест те атакуват Българската История по най-страшния – в посока ускореното й финализиране чрез морална, икономическа и всякаква друга деградация на България водеща до нейното унищожение.

Някой да негодува системно по тази реална атака срещу Българската История? Не забелязвам!

И въпреки това говорим за коронни номера и някаква ВЧЕРАШНА обида към руснаците /трудно ми е да съдя доколко е въображаема или изкусно индуктирана и подхранвана отвън/, въпреки ИСТОРИЧЕСКИЯ ФАКТ, че Русия и руснаците днес нямаше да имаме нито българска държава, нито каквато и да било българска историческа наука. Колкото кюрдите си имат днес история, държава, герб, флаг, присъствие в ООН – толкова и ние щяхме да имаме.

Къде са българските общности в днешна Турция и Румъния? Следи има ли? Какво стана с ония 1 500 000 арменци? И ние щяхме да сме там в небитието без вечно “неправилната” Русия…

Очаквам репликата за Руската империя и нейните имперски интереси, само дето имам предвид всеНАРОДНИЯ подем в помощ на ПОРОБЕНИТЕ СЛАВЯНСКИ БРАТЯ. Значи като получихме Свободата по “славянска линия” беше добре /не съм чул някой друг от “цивилизованото европейско семейство на просветените християнски народи” дори и за миг да е помислил да се притичва на помощ на своите “християнски братя”/, а сега трябва да се вкопчим в Славянската Азбука все едно някой се кани или е възможно да ни я открадне?! В тая връзка изглежда, че като българи доста сме издребняли в сравнение със светите братя Кирил и Методий, които не са били български националисти и са имали далеч по-широка дори общочовешка мисия и затова те са Велики, а ние изглежда сме осъдени само да събираме частички от величието на своите Великани в опит да се самоубедим, че все още сме способни на нещо дори далечно напомнящо техните постижения. Ако продължим в това направление най-много да заприличаме на “великите македонци” и “великите укри” дето по техни думи са основали съвременната Цивилизация, пратили човек на Луната и изкопали Черното море, независимо от днешното си жалко съществуване.

Как ще постигнем нещо с тая латентна русофобия? Тя е сипмтоп, че пак не сме свободни и това е истинската ни присъда и истинската котва на краката ни щом дори на подсъзнателно ниво гледаме да ритнем брат си, щото той ни е брат и великодушно ще ни прости, а пък строгия всевиждащ атлантически Господар ще е доволен и ще ни похвали за сервилността.

А че руснаците са ни братя би трябвало да е безспорно за всеки мислещ. Независимо и извън политическите турбулентности, как би трябвало да се нарича народ, който пише и мисли думите Родина, Свобода, Съвест, Душа, Чест, Достоинство, Дълг, мама, хляб, дом, работа, родители, успех, живот, любов, борба и още стотици други ВАЖНИ думи по същия начин като нас и ги пишат със същите символи. Не мисля, че на Русия и на руснаците им е притрябвало да ни крадат нещо от нас, техните братя. Както правилно беше отбелязано от друг член на групата по-рано, начина по който трепетно се чества денят на Славянската Писменост в Русия красноречиво показва, че нищо не е забравено и никой не е забравен.

Д-р Стоян Йорданов: Аз не съм против руснаците, а против фалшификациите и манипулациите. Такива и от руска страна има доста.

Сега наред са американските “братя”. За да не се получава при всеки нов брат да получаваме поредна доза изопачаване на историята, е най-добре да не прекаляваме с братската любов, тип да се хвърлим на врата на братята, щото това не води до добри неща. Най-много да заместим сегашните американски слугинажи с руски и пак да получим същия ефект.
Та, ако не си казваш и заявяваш, и доказваш кое е твое може след някоя и друга година да осъмнем без собствена история и държава, щото другите около нас не е непременно да искат нас да ни има или да си знаем историята такава каквато е. На местоположението, на което се намираме и приноса, който България е имала, това е много неудобно за всички, включително и за руснаците, Великите сили, съседите и т.н.
Помежду впрочем, малко познат факт е, че Паисий, когато е писал “История славянобългарска” не я е писал само, за да предпази от гръцките пропаганда, ами да ни предпази от домогванията на сърбите и руснаците, които по това време публикуват техните доктрини, техните версии на историята си и постиженията си, в които си приписват неща от нашата история, които не са техни. В Русия тези писания започват още 1600 г. Тези писания стигат до Паисий и той вижда (като един начетен българин), че в тези творби не само има присвоявания и изопачавания на историята ни, но в тези доктрини не са говори дори за българи и Българска държава. Резултата от всичко това е Паисиевата история, която самата тя още първите си редове подчертава, че (цитирам по памет):
“От всички славяни, българите най-напред са имали царе и писменост…”
И така много подобни сравнения, което показва, че тази история е писана предимно да ни предпази от домогванията на нашите “братя”.
Затова да не прекаляваме с очакванията си – братя сме, но това не значи, че те ще работят винаги за нашия интерес и угода. Аз лично не мога да им се сърдя, че си гледат техния интерес, но и няма да стоя безучастно, когато нашия интерес се нарушава.
Иначе, симпатизирам на Русия и руснаците, разглеждам ги като братски народ, но това не значи, че ние трябва да пренебрегваме нашите интереси заради тях и винаги да сме в съзвучие с тяхната политика.
Така че ако ще даваме нещо на другите славяни, трябва да е ясно, че то идва от нас, защото накрая ще се окаже, че ние нещо не сме им дали. А може да се окаже, че те са ни ги дали тия неща и така нещата да се обърнат с краката нагоре.
                                                                                                                          Стоян Йорданов

Виктор Арабаджийски: За различни неща говорим. Това, което се опитвам да кажа, че, с тия темпове докато се “гордеем” с постиженията и приноса на дедите ни, в един нищожен от историческа гледна точка период може да не остане “правообладател” в лицето на жизнеспособни български народ и държава.

Искам да бъда правилно разбран – напълно съм съгласен с Александър Пушкин, който казва “Гордиться славою предков не только можно, но и должно, не уважать оной есть постыдное малодушие”.

Несъмнено Историята и нейните уроци трябва да се изследват, изучават и знаят, не бива да се допуска постиженията на великите българи да потъват в забрава или лъжа.

Но докато се разправяме и вдигаме врява, че уж преди 400 години руснаците са ни откраднали частица от МИНАЛОТО /ако приемем, че тезите ти за “руско историческо присвояване” са верни и те са целенасочени и системни, а не дело на единичен несъзнателен или недостатъчно акуратен хронист/, ДНЕС други посред бял ден яростно ни крадат и са на път да ни откраднат ЦЯЛОТО.

И каква полза от КАЗВАНЕ и ПОКАЗВАНЕ, ако НИ НЯМА? Инките, ацтеките и стотици етноси и народи са изчезнали в мрака въпреки често достатъчно съществените си и велики постижения и приноси към цивилизацията.

Считам, че истинската битка за Българската История трябва да е предимно фокусирана в Настоящето, а не в Миналото, инак Бъдещето ни в един момент няма да настъпи и великата ни История банално ще прекъсне.

Къде казвам, че руснаците ще работят винаги за нашия интерес и угода? И защо да са ни длъжни да го правят въобще? Това, което вече са направили за братския български народ като след 500 годишно прекъсване със силата на своето оръжие и пролятата кръв ведно с българското опълчение ВРЪЩАТ ДЪРЖАВАТА НИ В ИСТОРИЯТА е достатъчен подарък за всички времена напред.

Та ако руснаците наистина са имали желание да си присвоят Историята и постиженията български, не им е трябвало нищо да правят, Османската империя и съюзните й европейски елити щяха да ни заличат окончателно от историческа сцена.

И какво ще даваме на другите? Което е дадено то е дадено преди доста столетия и не от нас! То ние да има България, която да оставим на децата си ще е велик успех.

И къде българската политика в последните 30 години е в съзвучие с Русия? Къде въобще българската политика е в съзвучие с собствения ни национален интерес? Поне един пример? Докато мислим и говорим с еврокоректни
клишета и мантри ще си тъпчем на едно място.

Русия с нейния потенциал, размер и възможности няма дрейф по отношение на нас, ние сме тези, които васалитета и Течението на Историята ни тласкат все по-далеч от нас самите и ако това не спре, и най-енергичните опити да си спомним какви сме били няма да ни помогнат да се спасим и пребъдем. Не Русия е тази, която ни е облъчва и хипнотизира със “ценностите” си и ни души в прегръдките си.

Д-р Стоян Йорданов: Всяка империя, без значение дали е руска, американска или българска иска да разпространява и наложи нейната идеология. Така че по принцип аз няма как да се сърдя на който и да било, за каквото и да било, освен на нас самите, че не сме си отстоявали нашето. В такъв смисъл нашия основен проблем е със самите нас, а на национално ниво, с елита, който взима решения в една или друга посока. Доколкото имаме елит, който е слаб и не може да води и отстоява една сравнително независима политика, то до толкова ще сме заложници на чужди интереси и идеологии.
Та, затова и новите ни американски “братя” удрят най-силно там (по историята), щото са разбрали кое е първо определящо за съзнанието и морала на един народ. Но номера им няма да мине, т.к. не знаят с кой се захващат…
Иначе, България има интерес и в материален, и в духовен план да развива отношенията си с Русия, така че няма как да минем без нея. Моето разбиране е, че България и българите са създателите на славянската цивилизации, и като такива ние сме длъжни да ги поддържаме и развиваме. По историческо стечение на обстоятелствата Русия е най-голямата и силна славянска държавата, на която сме дали, може би, най-много. Така тя се явява една своеобразна витрина и продължение на българската цивилизация, духовност и култура. Така че ние имаме пряк интерес и трябва да си наглеждаме нашето дете ако искаме това, което сме дали като цивилизация да има световен мащаб и измерения. 
В такъв смисъл, интересите и приятелството с Русия са вечни, но пак повтарям, всичко трябва да е много внимателно и премерено, за да не ставаме поредния придатък и безгласна буква, на която и спускат заповеди за изпълнение. България и Русия са отделни държави и народи, и като такива отделни субекти, не винаги интересите ни ще съвпадат. От това не трябва да правим драми, а да се стремим да имаме максимално добри и ползотворни отношения, когато обстоятелствата го позволяват. Мисля, че в бъдеще отношенията ни ще се подобряват все повече.
Иначе, историята е много много важна. Поне за нас българите, като един от най-древните народи на тази планета, историята е 10х по-важна – ако българите загубят знанието и паметта за древността си, това ще е загуба за цялото човечество. От изясняването на българската история зависи правилната и истинна реконструкция на фундаментални събития и личности в историята на Европа и света. В миналото се крият много знание, мъдрост и отговори, които са ни нужни в настоящето и бъдещето, за да разберем себе си и мястото си в света. Няма как да вървим напред ако не знаем историята си, т.к. оттам идва досега с нашата култура и духовност, които ни осмислят съзнанието и битието, и ни дават съответните насоки за настоящето и бъдещето.
Предишна статия

Цитат от Учтеля: “Всеки човек, добър или лош, всякога оставя влияние върху вас.”

Следваща статия

ТОТАЛИТАРНИЯ ЕВРО-АТЛАНТИЧЕСКИ ПОТОК. НЯМА ДОРИ ЕДИН, КОЙТО ДА ПОВДИГНЕ ВЕЖДА… КАК ДА РАЗЧИТАМ НА НАШИТЕ МЕДИИ ДА МЕ ИНФОРМИРАТ? НЯМА КАК…

Други интересни