Автор: Няма коментари Сподели:

Министерството на финансите на САЩ налага санкции на трима българи и на 64 компании, съгласно закона „Магнитски“.

Мярката е насочена срещу Васил Крумов Божков, който е известен български бизнесмен, Делян Славчев Пеевски, бивш член на парламента, и Илко Димитров Желязков, зам. председател на Бюрото за контрол върху СРС.

Документът вижте тук! https://home.treasury.gov/news/press-releases/jy0208

Съкровищни ​​санкции на Влиятелни български граждани и техните обширни мрежи за ангажиране в корупция

2 юни 2021 г.

ВАШИНГТОН – Днес Министерството на финансите на САЩ за контрол на чуждестранните активи (OFAC) санкционира трима български лица за тяхната широка роля в корупцията в България, както и техните мрежи, обхващащи 64 организации. Администрацията вярва, че корупцията влошава върховенството на закона, отслабва икономиките и икономическия растеж, подкопава демократичните институции, продължава конфликта и лишава невинни граждани от основни човешки права, а днешното действие – най-голямото еднократно действие, насочено към корупцията досега – демонстрира от Министерството на Непрекъснатите усилия на Министерството на финансите да държат отговорни участниците в корупцията. Правителството на САЩ ще продължи да налага осезаеми и значителни последици за онези, които участват в корупция и работят за защита на глобалната финансова система от злоупотреби.

„Съединените щати застават с всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията, като насърчават отчетността на корумпираните служители, които подкопават икономическите функции и демократичните институции на България“, заяви директорът на Службата за контрол на чуждестранните активи Андреа М. Гацки. „Корупцията не само лишава гражданите от ресурси, но и може да подкопае институциите, предназначени да ги защитят. Това определяне в рамките на глобалната програма за санкции на Магнитски показва, че сме ангажирани да се борим с корупцията, където и да е тя. “

Това действие е насочено към Васил Крумов Божков, виден български бизнесмен и олигарх; Делян Славчев Пеевски, бивш народен представител; Илко Димитров Желязков, бившият заместник-шеф на Българската държавна агенция за технически операции, назначен в Националното бюро за контрол върху специалните разузнавателни устройства; и дружествата, притежавани или контролирани от съответните лица. Тези лица и образувания са определени съгласно Изпълнителна заповед (E.O.) 13818, която надгражда и прилага Глобалния закон за отчетност на човешките права на Магнитски и е насочена към извършители на сериозни нарушения на човешките права и корупция по целия свят. Тези санкции съвпадат с допълнителни действия, предприети от Държавния департамент на САЩ за публично определяне на Пеевски и Желязков, наред с други, съгласно раздел 7031 (в) от Закона за бюджетни кредити на Държавния департамент, външните операции и свързаните с тях програми поради участието им в значителна корупция .

АНГАЖИРАНЕ НА САЩ ЗА НАСОЧВАНЕ НА КОРУПЦИЯТА

Днешните обозначения представляват най-голямото глобално действие на Магнитски, предприето за един ден в историята на програмата, насочено към над 65 физически и юридически лица за техните значителни корупционни действия в България.

Корупционните дейности, предприети от лицата, посочени днес, показват как широко разпространената корупция върви ръка за ръка с друга незаконна дейност. Широчината на днешните действия показва, че Съединените щати ще подкрепят върховенството на закона и ще наложат разходи на държавните служители и свързаните с тях, които използват държавни институции с цел лична печалба. Днешното определение разкрива Божков, Пеевски и Желязков за злоупотреба с публични институции с цел печалба и прекъсва достъпа на тези лица и техните компании до финансовата система на САЩ. За по-нататъшна защита на международната финансова система от злоупотреби от корумпирани участници, Министерството на финансите насърчава всички правителства да прилагат подходящи и ефективни мерки за борба с изпирането на пари за справяне с уязвимостта на корупцията.

Тези действия изпращат силен сигнал, че САЩ са заедно с всички българи, които се стремят да изкоренят корупцията. Поели сме ангажимент да помогнем на нашите партньори да реализират пълния си икономически и демократичен потенциал, като се справят със системната корупция и държат отговорни корумпираните служители. Министерството на финансите остава ангажирано да работи с България за решаване на реформите за пране на пари, които водят до финансова прозрачност и отчетност. Призоваваме регулаторите да съобщят рисковете от правенето на бизнес с тези корумпирани служители и техните компании.

ВАСИЛ КРУМОВ БОЙКОВ И НЕГОВАТА МРЕЖА

Васил Крумов Божков (Божков), български бизнесмен и олигарх, на няколко пъти е подкупил държавни служители. Тези длъжностни лица включват настоящ политически лидер и бивш председател на сега премахнатата Държавна комисия по хазарта (SCG). Божков също така планира да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да помогне на Божков да създаде канал за руски политически лидери, който да влияе на българските държавни служители.

В момента Божков се намира в Дубай, Обединени арабски емирства, където успешно избягва българската екстрадиция по редица обвинения, наложени през 2020 г., включително ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и укриване на данъци. В своето разследване прокуратурата на Република България установи, че през февруари 2018 г. Божков е плащал на тогавашния председател на SCG 10 000 български лева (приблизително 6 220 долара) всеки ден, за да отнеме лицензите за хазарт на конкурентите на Божков. След тази мащабна схема за подкуп председателят на SCG подаде оставка, беше арестуван и SCG беше премахнат. Остава международна заповед за ареста на Божков, тъй като влиянието му продължава в България. Преди българските парламентарни избори през юли 2021 г. Божков регистрира политическа партия, която ще издига кандидати на гореспоменатите избори, за да се насочи към български политици и чиновници.

Божков е определен съгласно E.O. 13818 за това, че е лице, което е подпомогнало материално, спонсорирало или е предоставило финансова, материална или технологична подкрепа за или стоки или услуги за или в подкрепа на корупция, включително присвояване на държавни активи, отчуждаване на частни активи за лична облага, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

OFAC също така определя 58 субекта, включително Българско лято, регистрирани в България, които са собственост или контролирани от Божков или една от неговите компании:

Вабо-2005 ЕООД, Дигитални услуги ЕАД, Еде 2 ЕООД, Нове Вътрешен ЕООД, Мостстрой Изток АД, Галенит Инвест АД, Вабо 2008 ЕООД, Вертекс Пропъртис ЕООД, ВБ Мениджмънт ЕООД, Ва Бо Компани ЕООД, Вабо Мениджмънт ЕООД, Вабо 2012 ЕООД, Прими БГ ЕАД, Еврогруп Инженеринг ЕАД, Кристиано ГР 53 АД АД, Нове-АД-Холдинг АД, Бул Партнърс Травел ООД, Булет Трейд ООД, Каритекс Лъки АД, Сизиф V ООД, Тракия Фондация, Вабо Вътрешен АД и Българско лято или контролирани от Божков.

Рекс Лото АД е собственост или контролиран от Вабо-2005 ЕООД.

Евробет Партнърс ООД е собственост или се контролира от Дигитални услуги ЕАД.

Евробет ООД е собственост или се контролира от Евробет Партньори ООД.

Евробет Трейдинг ЕООД е собственост или контролиран от Евробет ООД.

„Вабо Системс” ЕООД, „Вато 2002” ЕООД, „Нове Дивелопмънт” ЕООД, „Пропърти-ВБ” ООД, „Транс Нове” ООД, „Нове Партнърс” ООД, „Адлер БГ” АД, „Ефбет Партнърс” ООД и „Интернюз 98” ООД, са собственост или контролирани от „Нове Вътрешен” ЕООД.

Евросадружие ООД и Декарт ООД са собственост или контролирани от Вабо Системс ЕООД.

Numerical Games OOD, Lottery Distributions OOD, National Lottery OOD и Eurofootball OOD са собственост или контролирани от Eurosadruzhie OOD.

„Национална лотария“ АД е собственост или контролирана от „Нове Дивелопмънт“ ЕООД.

Meliora Academica EOOD, Domino Games OOD и ML Build EAD са собственост или контролирани от Декарт ООД.

Games Unlimited OOD е собственост или се контролира от VB Management EOOD.

Евробет – Румания ЕООД и „Олд Игърс“ ЕООД са собственост или контролирани от „Игри Неограничен“ ООД.

Вихрогоника АД е собственост или контролирана от Вабо Мениджмънт ЕООД.

Вабо 2017 ООД и Лотария БГ ООД са собственост или контролирани от Вабо 2012 ЕООД.

Сигуро ЕООД е собственост или контролирано от Еврогруп Инженеринг ЕАД.

Тракия-Папир 96 ООД, Паркстрой-София ООД, Издателство Спорт ООД и Баскетболен клуб ЦСКА са собственост или контролирани от Нове-АД-Холдинг АД.

„Древно наследство” АД е собственост или се контролира от фондация „Тракия”.

ДЕЛЯН СЛАВЧЕВ ПЕЕВСКИ И МРЕЖАТА МУ

Делян Славчев Пеевски (Пеевски) е олигарх, който преди това е бил български депутат и медиен магнат и редовно се е занимавал с корупция, използвайки разпространение на влияние и подкупи, за да се предпази от публичен контрол и да упражни контрол над ключови институции и сектори в българското общество. През септември 2019 г. Пеевски активно работи за негативно влияние върху българския политически процес на общинските избори на 27 октомври 2019 г. Пеевски преговаря с политици, за да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на получаване на защита от наказателни разследвания.

Пеевски се е ангажирал и с корупция чрез фронтмена си Илко Димитров Желязков (Желязков), бивш заместник-шеф на Българската държавна агенция за технически операции и бивш служител на Българската държавна агенция за национална сигурност (ДАНС), назначен в Националното бюро за контрол на Специални разузнавателни устройства. Пеевски използва Желязков за провеждане на схема за подкуп, включваща български документи за пребиваване на чужди лица, както и за подкупване на държавни служители чрез различни средства в замяна на тяхната информация и лоялност. Например от 2019 г. Желязков е известен с това, че предлага подкупи на висши български държавни служители, които се очаква да предоставят информация на Желязков за по-нататъшно преминаване към Пеевски. В замяна Желязков щял да види, че лицата, които са приели предложението му, са били поставяни на ръководни длъжности и са предоставяли месечен подкуп. Пеевски и Желязков също имаха длъжностно лице, поставено на ръководна длъжност, за да им присвоят средства през 2019 г. В друг пример, в началото на 2018 г., тези двама държавни служители управляваха схема за продажба на български документи за пребиваване, при която представители на компании уж плащаха подкупи на български служители за да гарантират, че клиентите им са получили незабавно документи за гражданство, вместо да правят депозит от 500 000 долара или да чакат петте години, за да бъде обработена законна молба. И накрая, Желязков също изнудва потенциален български правителствен министър с наказателни обвинения от прокуратурата на България, ако министърът не му предостави допълнителна помощ при назначаването.

Пеевски и Желязков са определени съгласно E.O. 13818 за това, че са чуждестранни лица, които са настоящи или бивши държавни служители, или лица, действащи за или от името на такова длъжностно лице, които са отговорни за или са съучастници в или които са пряко или косвено участвали в корупция, включително присвояване на държавни активи , отчуждаване на частни активи с цел лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп.

OFAC също така определя шест юридически лица, регистрирани в България, които са собственост или контролирани от Пеевски или една от неговите компании:

„Инт ООД“ ЕООД и „Интраст ПЛК“ ЕАД са собственост или контролирани от Пеевски.

BM Systems EAD, Int Invest EOOD, Inttrafik EOOD и Real Estates Int Ltd EOOD са собственост или контролирани от Intrust PLC EAD.

ОТРАЖЕНИЯ НА САНКЦИИТЕ

В резултат на днешната акция цялото имущество и интереси в собствеността на горепосочените лица, които се намират в САЩ или са притежание или контрол на американски лица, са блокирани и трябва да бъдат докладвани на OFAC. В допълнение, всички субекти, които са собственост, пряко или косвено, на 50 или повече процента от едно или повече блокирани лица, също са блокирани. Освен ако не са упълномощени от общ или специфичен лиценз, издаден от OFAC, или не са освободени по друг начин, разпоредбите на OFAC обикновено забраняват всички транзакции от американски лица или в (или транзитно преминаване) в Съединените щати, които включват каквото и да е имущество или интереси в собственост на определени или блокирани по друг начин лица. Забраните включват извършване на каквато и да е вноска или предоставяне на средства, стоки или услуги от, до или в полза на блокирано лице или получаване на каквато и да е вноска или предоставяне на средства, стоки или услуги от което и да е такова лице.

ГЛОБАЛЕН МАГНИТСКИ

Въз основа на Глобалния закон за отчетност на човешките права на Магнитски, E.O. 13818 е издаден на 20 декември 2017 г., като признание, че разпространението на злоупотреба с човешки права и корупция, чийто източник, изцяло или в значителна част, извън Съединените щати, е достигнало такъв обхват и сериозност, че застрашава стабилността на международната политически и икономически системи. Злоупотребата с човешките права и корупцията подкопават ценностите, които формират съществена основа на стабилни, сигурни и функциониращи общества; оказват разрушително въздействие върху хората; отслабват демократичните институции; влошават върховенството на закона; поддържане на насилствени конфликти; улесняват дейностите на опасни лица; и подкопават икономическите пазари. Съединените щати се стремят да наложат осезаеми и значителни последици за тези, които извършват сериозни нарушения на човешките права или участват в корупция, както и да защитят финансовата система на САЩ от злоупотреби от същите тези лица.

afera.bg

Бележка на АФЕРА: Сега нека освободеният от ДАНС зам-шеф Недялко Недялков, който опищя орталъка да излезе и да разкаже за тесните си връзки с Илко Желязков, ако обича! Иначе за САЩ лицето Бойко Методиев Борисов продължава да е „ангел небесен“ и неоперативно интересен. Даже си го дундурликат в резиденцията на Херо, както АФЕРА разкри преди два часа  – виж тук: АФЕРА.БГ | ЕДИНСТВЕНО В „АФЕРА“! БОЙКО БОРИСОВ В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ХЕРО МУСТАФА В БОЯНА! /СНИМКИ НА „АФЕРА“!/ (afera.bg)

ЗА СВЕДЕНИЕ НА АМЕРИКАНЦИТЕ И СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – ОТ „АФЕРА“!!! – ИЛКО ЖЕЛЯЗКОВ ПРОДЪЛЖАВА ДА ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА В ДАНС И ЕЖЕМЕСЕЧНО ДА ОТЧИТА ДЕЙНОСТТА СИ. НЕДЯЛКО НЕДЯЛКОВ И ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ СЕ ЯВЯВАТ СЪУЧАСТНИЦИ В ПРЕСТЪПНАТА МУ ДЕЙНОСТ.

https://afera.bg/

Предишна статия

Ваксините за КОВИД-19 водят до нови инфекции и смъртност: Доказателствата са поразителни…

Следваща статия

Готови ли са прокуратурата и тайните служби да пролеят кръв заради Борисов?

Други интересни