НАЙ- БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН – „Св. Св. Кирил и Методий“

Автор: Няма коментари Сподели:

 В черквата на селото, в което живея, има една голяма икона на светите братя Кирил и Методий. 

 На 11 май, когато е техния ден, споделих с един мъж, че когато и да отида в черквата, винаги заставам пред тази икона и благодаря, че те са създали буквите, на които цял живот пиша.

  • – Затова – казах му аз – много тача 24 май и за мен той е свещен празник.

  • – Знаеш ли колко ми е важно с какви букви пиша, на техните или на латиница – отговори той.

  • Замълчах. Не можах да намеря сили да защитя двамата светци, които са ни дали светлина и познание. Затова сега го правя пред вас. Никога не забравяйте, че това са хора, които са изпратени в точното време, на точното място, за да съдадат тази азбука! Никога не забравяйте, че Кирил е преподавате по философия в Магнаурската школа заради високото си за времето образование! Затова му е поворена патриаршеската библиотека в катедралага „Света София“.

  • Гениалните винаги имат връзка с божественото и като такива, те записват името си в историята. Затова двамата братя са провъзгласени за светци, затова са определени като покровители на Европа. И Европа не можа да не се съгласи с предложението българският език да стане равен с другите езици в Европейския съюз.

  • Понякога си мисля, че само това, че имаме Кирил и Методий, че те са ни отворили очите за четмо и писмо, че този език е запазен след 200 години византийско робство и след петстотин години турско робство, трябва да ни прави горди и щастливи. Както казва поетът и ние сме дали нещо на света, защото знаем колко народи четат на кирилица. Ние сме богоизбран народ и това не трябва да забравяме нито един ден от живота си.

  • 24 май е един красив празник. Когато бях дете, учителите ни водеха на ливадите, за да берем див божур, зеленика и ружа, синя и жълта перуника и да правим венци за празника. Надпреварвахме се кой ще набере най – много цветя, за да стане венецът на неговия клас най – красив. И всичко беше радост, всичко беше щастие. А училището ми и до него черквата носят името „Св. Св. Кирил и Методий.“ Родителите идваха в двора на училището, ние пеехме „Върви, народе, възродени“, декламирахме „Език свещен на моите деди“ и чакахме оня момент, в който ще ни повикат по име, за да ни дадат свидетелствата за преминаване в следващия клас.

  • Днес 24 май на 2021 година ще бъде също много красив ден – с много цветя, с много венци, с красиво изписани букви, с песни и оркестри, с радостни очи и много веселие. И ако минете край някоя черква и в нея има икона на Кирил и Методий, поклонете се пред нея. Те са нашите просветители, те са нашата гордост, те са онези, които ни гледат отгоре как ги тачим и се радват на това, че пишем и четем с технигте букви.

  • Честит да е най – българският ден – единствен в света, празник на просветата, на българската култура и на българската писменост!

  • Да е светла паметта на двамата покровители на Европа!                                                                    Image title                                                                 Ирина Кирилова                    Тракийски Cвят

Предишна статия

Икономическият министър Кирил Петков в “120 минути”

Следваща статия

ДАНС ПРЕЗ ШПИОНКАТА. „БОЙКО УБИ ДАНС!“. ЕДНИ И СЪЩИ „СПЕЦОВЕ“ ПЪПЛЯТ ПО ВЪРХОВЕТЕ И НА СЕГАШНАТА „СЛУЖЕБНА“ ВЛАСТ(Част 4)

Други интересни