ДАНС ПРЕЗ ШПИОНКАТА. „БОЙКО УБИ ДАНС!“. ЕДНИ И СЪЩИ „СПЕЦОВЕ“ ПЪПЛЯТ ПО ВЪРХОВЕТЕ И НА СЕГАШНАТА „СЛУЖЕБНА“ ВЛАСТ(Част 4)

Автор: Няма коментари Сподели:

 По онова време ексдепутатът Наско Рафайлов твърди, че според него заплахата била пряко свързана с анонимния доклад, който е постъпил вече в парламентарната комисия. Рафайлов обаче византийски измества наопаки целта на СМС-ите, коментирайки тогава пред медиите: „Аферата твърде бързо отшумя, а авторите и биха искали това да не става, да се припомни кои лица са визирани вътре и да се накърни техният имидж“. Все пак Рафайлов тогава е депутат от управляващото мнозинство на НДСВ, чийто главен секретар на МВР е Бойко Борисов.Службите обаче си свършват работата и разкриват, че зад заплашителните СМС-и изпратени до депутатите – да забравят случая с обезглавените шофьори в Ирак – стои мъж, който живее на семейни начала със сестрата на контраразузнавача Цветлин Йовчев. СМС-ите са изпрате ни от телефона на мъжа на сестрата на Йовчев и това е установено. Разкритието обаче потъва в абсолютен мрак. Самата мръсна и зловеща драма с Ивайло Кепов и Георги Лазов по всички начини и благодарение на всички институции е заметена под килима.Борисов разбира, че СМС-ите изтичат именно откъм лице, свързано с Цветлин Йовчев. Иван Драшков дори шеговито-иронично ползва прозвището за Цветлин Йовчев, наричайки го „СМС-терориста“. По-късно, когато Бойко Борисов става министър-председател точно той връща Драшковия кръг начело на ДАНС и прави Цветлин Йовчев шеф на ДАНС. Служителите, които са разкрили, че заплашителните СМС-и идват откъм Цветлин Йовчев, са уволнени. 

Аферата „Кепов – Лазов“ крещящо показа, че службите ни за сигурност не само са пробити, но и ги свързват с трафик на амфетамини. Прокуратурата по онова време се ръководи от Борис Велчев и остава глухоняма. Тогавашният вътрешен министър Соломон Паси врещи: „С терористи не преговаряме“. В същото време не друг, а Борисов хуква в „екшън план“ да оправя бакиите с амфетаминов дъх, за които и тогава, и по-късно всички, мълчат.След изтичането на анонимката, в който се описват амфетаминовите връзки на Борисов, самият той коментира пред медиите: „Знаем откъде е дошло писмото. Това са мишоци, а на единия от тях му секна контрабандата в Петрич и сега търси нови връзки“. Борисов обаче не обелва и дума, че друг „мишок“ – бъдещият шеф на ДАНС Цветлин Йовчев е забъркан със заплашителните СМС-и в качеството си на служител на НСС.През 2009 година в Рим пристигат тогавашният шеф на дирекция в ДАНС, отговаряща за подслушването и спецтехниката Цветан Китов и още двама „спец“-ове от Агенцията. Китов и „агентите“ от ДАНС са поети от мощна италианска фирма, която произвежда спец.техника, а връзката с нея правят наши дипломатически представители, свързани с МВР. Сегашният шеф на ДАТО Цветан Китов и двамата „спецове“ са развеждани като мечки всеки божи ден и остават със зяпнали уста от техниката, която им е предложена. Връщайки се в България обаче, посещението им остава в графата „екскурзия“ и Китов, и компания не правят нищо, за да финализират офертата. А техниката за подслушване, с която разполагат италианците, е наистина уникална. Малък детайл като пример: и след десет години може да познае глас по определени думи и ако го засече, моментално уведомява за това. С тази техника е нямало как да бъдат правени шашми и да се подслушва „на частно“, и за това възхитените иначе Китов и компания, набързо се дезинтересират от нея, след като на разноски на италианците добре са си поживяли в Италия. 

 В ДАНС има и една Дирекция „Защита на средствата за връзка“, която е орган по криптографска сигурност на класифицираната информация в Република България и в дипломатическите и консулските й представителства за придобиване, систематизиране и обработка на информация от чужди източници в интерес на националната сигурност и оперативен контрол на националния радиочестотен спектър. С идването си на власт ГЕРБ я сбутват в СД „ТО“ – ДАНС, ръководена от Цветан Китов.В Закона за МВР, действащ до края на 2007 година, в чл.113, ал.1 се регламентира работата на специализираната дирекция на МВР „Защита на средствата за връзка „ ( ДЗСВ). Това е спецдирекция, която успява да остава далеч от публичното обсъждане и коментари в медиите. В закона по онова време четем: „Дирекция „Защита на средствата за връзка“ е орган по криптографска сигурност на класифицираната информация в Република България и в дипломатическите и консулските й представителства за придобиване, систематизиране и обработка на информация от чужди източници в интерес на националната сигурност и оперативен контрол на националния радиочестотен спектър.“На практика ДЗСВ организира и осъществява комуникациите на българската държава с дипломатическите и консулските й представителства и криптографската сигурност на обменяната информация, като осигурява необходимия персонал във ведомствените звена и в дипломатическите и консулските представителства. Дирекцията е с изключително специфични задачи и мащаб на работа, тъй като през нея минават абсолютно всички информации от и за дипломатическите ни представителства по света и е от огромно значение кой ги „цеди“.Службата е закрита и преминава в новосформираната през 2008 година ДАНС. „ДЗСВ“ влиза в състава на Главна дирекция „Технически операции“. Когато идва на власт ГЕРБ обаче, следва бърза промяна на закона за ДАНС – главните дирекции са закрити и звената на „ДЗСВ“ преминават в СД „ТО“ в ДАНС, която е под ръководството на Цветан Китов.По времето на въпросния Цветан Китов и Цветлин Йовчев в ДАНС, в рамките на 6-7 месеца, след смачкването на ДЗСВ, са пенсионирани почти всички придобили право на пенсия, което е около 30 % от дирекцията, независимо от това, че някои от служителите са безценни специалисти и доктори на науките и биха могли да работят и да бъдат полезни за националната сигурност. 

 „ДЗСВ“ до препарирането и е единствената дирекция в ДАНС, която има одобрени и изпълнени няколко международни проекта, финансирани от ЕС на стойност над 2 млн. евро. Защо ще попитате така „спец“-ово е затрита тази спец. дирекция от „спецовете“ на Бойко Борисов, в лицето на Цветлин Йовчев, след като дейностите, с които се занимава ДЗСВ в САЩ например се занимава NSA, а в Англия GCHQ?Не е само от безхаберие. Даже напротив. И някой трябва да отговори на въпроса за чужди спецслужби ли работят някои шефове или за българската национална сигурност?Още един ювелирен кадър на ДАНС е издигнат в правителството на Орешарски – като заместник-министър на Цветлин Йовчев. Това е Васил Маринов. Известен в ДАНС с прякора „П…. Маринкин“ той става за присмех с докладването преди години пред бившия шеф на НСС ген. Атанас Атанасов, че „заловил три полски резидентури“. Тогава Атанасов е бил истински потресен от изумителния професионализъм на Маринов, твърдят очевидци. Като зам.-министър на МВР и на Цветлин Йовчев, Васил Маринов отговаря за международните връзки и отношения на вътрешното министерство. Същият Веселин Маринов обаче е забъркан в грандиозен скандал във Външно министерство.Докато е в ДАНС Васил Маринов е изпратен от септември 2009 г. до март 2012 г. като пълномощен министър в посолството на България в Брюксел и офицер за връзка с разузнавателните и контраразузнавателните служби на Белгия, Люксембург, Германия и Франция и структурите за сигурност на НАТО и ЕС. Това се случва по времето на правителството на Бойко Борисов. Преди да замине за Брюксел Васил Маринов подписва декларация във Външно министерство, в която декларира, че децата му към онзи момент са под 18-годишна възраст. Според изискванията, когато децата са под 18 години, на изпратеното в чужбина дипломатично лице се изплащат финансови добавки, които се полагат в такива случаи. Едва когато Васил Маринов се връща от Брюксел обаче – през 2012 година – се разбира, че децата му изобщо не са били под 18 години, както е написал, за да усвои парите. За да бъде потулен грандиозният скандал Васил Маринов връща около 15 000 евро. По онова време във Външно министерство се обажда и Цветлин Йовчев за да потули и „потуши“ скандала като полага всички усилия аферата да не стигне до прокуратурата и да се прикрие. Така и се случва. Според изключително високопоставени международни източници, представители на НАТО са подигравали открито на Васил Маринов и за външния му вид – че приличал на сводник с белите костюми, с които се подвизавал в Брюксел. 

 Когато Меглена Кунева от името на Реформаторския блок предложи за шеф на ДАНС Димитър Георгиев, а Бойко Борисов ласкаво го одобри, веднага лъсна скандала, че по време на служебното правителство, през 2013 година, зам.-министърът на МВР Димитър Георгиев подписва решение №: МР-14, като харизва близо 26 000 000 лв. на фирма „Сименс“ за поръчка: „Следгаранционна поддръжка на технически и програмни средства, по приложения 1Б, 1В и 1Г на договор рег.№ І-9131/13.04.2009 г.“. Неизвестно по какви критерии, заместникът на Цветан Цветанов в МВР – Димитър Георгиев, е определил точно сумата 25 934 246, 82 лева, за да налее на лица и фирми, стоящи зад „Сименс“.Неговият бивш приятел Цветлин Йовчев, обаче се е усъмнил в договора и назначава проверка по случая. Проверката констатира нарушения на ЗОП, извършени от Димитър Георгиев. Министър Цветлин Йовчев разпорежда на Дирекция „Правна“– МВР да изпрати материалите в Софийска градска прокуратура, която от своя страна повдига обвинение на Димитър Георгиев за престъпление по чл.282 ал.2. от НК по образуваното досъдебно производство.В резултат на това обвинение Димитър Георгиев е признат за виновен и осъден на първа инстанция през 2014 година. Той е обжалвал присъдата. На заседанията в съда от първа инстанция е разгледана и обобщена справка, предоставена от МВР, по случая с обществената поръчка, като в справката се съдържат данни и за други нарушения на Георгиев.Никой повече не чу нищо за делото с осъдителна присъда на първа инстанция срещу Димитър Георгиев и как бе потулено, смачкано и очевидно „оправено“ така, че той да бъде предложен за шеф на ДАНС от самия Бойко Борисов и да получи допуск до класифицирана информация.Димитър Георгиев е завършил военно училище и преди да стане зам.-министър на МВР, от 2006 година е директор на ДМОПС и Бюрото СИРЕНЕ – България и националното звено Европол. През този период е представител на България в Управителния съвет на Европол. В качеството си на началник на това звено, през 2008 година Димитър Георгиев сътворява грандиозен международен скандал с италианските служби, който обаче остава табу за медиите и обществото. 

Димитър Георгиев атакува италианците по онова време, че не давали информация на България за крадените коли, които идват тук. По същото време обаче, български представители на МВР в Италия имат данни от седалището на Интерпол в Рим, че у нас са внесени 180 000 автомобила, от които 600 се оказват крадени.Италианските служби замислят провеждане на акция в България, но два дни преди да пристигнат на българска територия, в определени български вестници излиза информация, че италиански карабинери ще влизат в български автокъщи, за да тарашат. Естествено, италианците бесни, че са прецакани и осветени очевадно от българските си „партньори“, се отказват от реализация на акцията. По-късно се оказва, че именно Димитър Георгиев е осветил предстоящата акция срещу автокъщите, по негово обяснение: „защото имало много добросъвестни купувачи, които можело да пострадат“. Абсолютно нелепо обяснение за висш полицай на подобна позиция. За случая е сигнализиран тогава главният секретар на МВР Калин Георгиев. По-късно ГЕРБ издига същият Димитър Георгиев за заместник-министър на МВР.След като Димитър Георгиев се издига до тази висока позиция, на територията на Италия случаят с него е обсъждан заедно с български служители на МВР, които са там на посещение. Висш служител от Шесто районно управление в столицата тогава изразява становище, че когато се е развеждал със съпругата си, Димитър Георгиев е поискал от него да използват СРС по жена му. За щастие ченгето отказва, но това ясно показва как устно може всеки да бъде закачен. Иначе италианските служби са били готови да предоставят на свои български колеги дискове с пълната информация за крадените автомобили, която притежават те и Интерпол, но след безумното прецакване от страна на Гергиев, са се отказали, тъй като са загубили доверие в родната „партньорската служба“.През цялото това време бившият премиер Бойко Борисов заявяваше пред медиите: „За службите или добро или нищо“.Дали се усещаше, че говори като за умрял човек?! 

                     Веселина Томова            Откъс от книгата и „Този живот е за смелите“          https://afera.bg/

Предишна статия

НАЙ- БЪЛГАРСКИЯТ ДЕН – „Св. Св. Кирил и Методий“

Следваща статия

ДАНС ПРЕЗ ШПИОНКАТА. „БОЙКО УБИ ДАНС!“. ЕДНИ И СЪЩИ „СПЕЦОВЕ“ ПЪПЛЯТ ПО ВЪРХОВЕТЕ И НА СЕГАШНАТА „СЛУЖЕБНА“ ВЛАСТ(Част 3)

Други интересни