Министърът на икономиката Кирил Петков привиква всички с кредити над 1 млн. в ББР – шайката излиза на показ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Още лоши новини за Бойко Борисов и шайката милионери около ГЕРБ – министърът на икономиката Кирил Петков привиква всички клиенти на единствената държавна банка – ББР, които са лапнали над 1 млн. кредит, научи Narod.bg.

Възпитаникът на Харвард Кирил Петков беше избран за служебен министър на икономиката, като основната му заявка за краткия срок на кабинета е да внесе повече прозрачност в управлението на държавните компании и банката във ведомството – Българската банка за развитие, пише и „Капитал”.

Министър Петков внесе повече яснота по предстоящите действия на Министерството на икономиката като уточни, че не желае самолично да влиза, да се среща и да прави личен одит в ББР.

„Затова събрах група от експерти, наистина добри в областта на банкирането, и създадох т.нар. Комисия за прозрачност и контрол на публичните средства. В нея влизат и експерти от одитната дирекция в Министерство на икономиката и от АДФИ.”, обясни Петков пред „Капитал”.

„Комисията вече е назначена с моя заповед от 17 май и тя вече има за задача не само да говори с надзорния съвет, но реално да изиска всички документи за всички кредити над 1 млн. лв.”, съобщи добрата новина икономист №1.

„Отделно искам да направя напълно прозрачни срещи. В ролята си на министър аз не представлявам себе си, а българското общество, и затова другата седмица ще извикаме всеки един от надзора на обществено изслушване, като там ще задаваме важните въпроси и ще искаме обяснение за осемте големи кредита, които лично мен ме стреснаха.

Надявам се и представители на тези осем компании да бъдат така добри да дойдат до министерство на икономиката и да ни обяснят за техните кредити. Ако ние сме се заблудили, а те са експортно ориентирани с висока добавена стойност и искат да излязат на световните пазари, но по някаква причина не могат да се кредитират от частните търговски банки, да го разберем.

Идеята ми е да няма разговори на четири очи и в затворени стаи, а всичко да бъде прозрачно, онлайн, пред комисия от експерти, които искам накрая да ми дадат един доклад, който също ще бъде качен в новата секция на сайта на министерството зад бутона „Прозрачност“.

Така и журналисти, и всеки, който желае, ще може да го прочете, като единствено много ще внимаваме да не нарушим закона за банковата тайна. Затова и сега не даваме детайли за точните движения на парите, а общите щрихи, които са важни за широката публика”, подчерта Кирил Петков.

                                           Narod.bg                           https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Престъпниците и мафията обичат тъмнината и тайните. Светлината ги плаши, защото лъсват злодеянията им и се разбира, че говорят едно, а вършат съвсем друго…

Следваща статия

На 24 май честваме един от най-светлите празници – Празника на българската просвета

Други интересни