С наближаването на 2 септември все по-нажежена става обстановката у нас

Автор: Няма коментари Сподели:

                  Източник: БГНЕС

Червен картон показаха днес ДПС на ГЕРБ и заявиха категорично, че няма да подкрепят искането за промени в конституцията и свикване на Велико народно събрание. Днешният 54-ти ден минава и под знака на поредната инициатива пред европейска институция – Масовото отваряне на очи под прозорците на сградата на ЕК в столицата.

Хронологията на днешните събития следим на живо.


.
                                                                       Снимка: БГНЕС


.
                                                            Снимка: БГНЕС
 

21.10 ч. 

В 21 ч. под прозорците на властта зазвуча химна на Република България. Протестиращите се отправиха към редовното си шествие. Маршрутът е към Орлов мост. На пл. “Независимост” са се събрали хиляди хора. Това е един от най-многолюдните протести през последните дни. 

20.24 ч.

 В пространството, станало популярно като “Триъгълникът на властта” вече са се събрали стотици граждани. Протестиращите продължават да прииждат.


.
                                                                 Снимка: БГНЕС
 

19.30 ч. 

“Европа, не разбираме тишината ви!” 

Такива плакати се появиха под прозорците на представителството на Европейската комисия във 54-тия протестен ден у нас. Гражданите се събраха пред институцията, за да се включат в инициативата “Масово отваряне на очи” – поредният сигнал към Европа, че гражданите на България негодуват срещу липсата на реакция от страна на Брюксел. 

 https://frognews.bg/novini/den-54-grajdanite-sreshtu-mafiiata-prizivite-ostavka-spirat.html

.                                                                        Снимка: БГНЕС 

19.00 ч. 

Протестите в страната продължават. Демонстрации се провеждат и в Бургас за 52-ри пореден ден. Днес планът е протестното шествие да премине покрай централата на партия ГЕРБ в морския град. 

С наближаването на 2 септември все по-нажежена става обстановката у нас. Всяка вечер граждани излизат по улиците на няколко български града и настояват за оставката на Бойко Борисов и Иван Гешев. 

Към този час десетки хора са се събрали и пред сградата на Европейската комисия в София. Инициативата “Масово отваряне на очи” е с призив към Брюксел да отвори очите си за случващото се у нас. На място са и много млади хора.

.                                                                          Снимка: БГНЕС 

Днес поредната акция пред европейска институция отново цели да покаже недоволството от неглижирането на ситуацията у нас от страна на Брюксел. Такива акции имаше вече пред сградата на германското посолство, а протестните шествия многократно преминаха под прозорците на ЕК в столицата. 

Недоволство миналата седмица имаше и пред сградата на испанското посолство. Повод за това бяха поредните разкрития от сагата “БарселонаГейт”.

Миналата седмица представители на властта и прокуратурата пък застанаха пред Брюксел, за да обяснят какво е състоянието на корупцията у нас. 

Недоволството не стихва, въпреки няколкото вече направени опита за отклоняване на общественото внимание и потушаване на напрежението.

Поредният опит дойде с идеята за промени в основния закон и свикване на ВНС. Управляващите го нарекоха “рестарт на системата”. Вместо одобрение обаче проектът на ГЕРБ срещна отпор. Остана и въпросът кой ще подкрепи идеята, започнаха и политически сметки. 

Днес от ДПС нарушиха мълчанието си и заявиха, че няма да “ударят рамо” на ГЕРБ, като анализатори определиха официалната позиция на партията като последно спасително въже за управляващите. Смята се, че Борисов вече е сам в битката си и задкулисните играчи са го изоставили на “бойното политическо поле”. 

А иначе гореща остава обстановката не само в столицата, но и в цялата страна. Протестиращи излизат по улиците на няколко областни града. Основните им искания са за оставката на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев. 

Напрегнато бе в седмицата, в която от управляващите проведоха националната си конференция. По време на събитието в София Тех Парк се стигна до сблъсъци. Имаше насилие и над журналисти. 

По време на конференцията премиерът Борисов заяви, че ще разговаря с коалиционните си партньори в лицето на ОП и ще предложи варианти. Сред тях е и правителството да изкара мандата си без Борисов. Ден по-късно обаче стана ясно, че подобен сценарий не стои на масата на коалицията.

Премиерът заяви, че управляващите ще поискат “рестарт” на държавата и заявиха, че ще стартират дебати за свикване на Велико народно събрание и конституционни промени. Идеята на кабинета бе определена като опит за отклоняване на общественото внимание и ход за печелене на време. 

ФрогНюз припомня, че огромното недоволство избухна след като прокуратурата нахлу в сградата на Президентството, за да арестува служители от администрацията. 

Безпрецедентния ход бе определен като погазване на Конституцията и посягане върху суверенитета на държавата. Всичко това се случи и на фона на акцията на Христо Иванов в парк “Росенец”, който направи неуспешен опит да акостира на българския бряг близо до лятната резиденция на Ахмед Доган.

https://frognews.bg/novini/den-54-grajdanite-sreshtu-mafiiata-prizivite-ostavka-spirat.html

Предишна статия

Предстои развръзка… Скоро… Много скоро…

Следваща статия

Баце е велик! Нема го сменяме никак!

Други интересни