Кратко разяснение за мафията

Автор: Няма коментари Сподели:

„Ако държавата е слаба, мафията е силна“, каза един депутат  в парламента. Прозвуча като формула.

Обаче когато депутатите използват думи, които не разбират, най-често изпадат в неловко положение.

Мафията е силна не защото държавата е слаба, а защото държавната власт участва в нея. „Мафия“ означава срастване на организираната престъпност с властта. Така че мафията е възможна само, ако властта е мафиотизирана.

Мафията не може да функционира без участието на държавата. Силната мафия включва в себе си цели структури и звена на законодателната, изпълнителната и съдебната власт. По думите на Джовани Фалконе „мафията диктува условията в политиката, а не обратното“. Така че, объркали са се господа управляващите. Мафията съществува поради това, че те участват в нея.

Мафията трудно се разследва, защото има високопоставени членове и покровители. Мафиотите са обвързани с клетва за вярност и мълчание – „омерта“. Издайниците са обречени на мъчителна смърт. Мафиотите дори не признават, че мафията съществува. Спомняте ли си думите на гангстера–активист Джо Коломбо: „Мафия ли? Какво е това мафия? Няма такова нещо!“.

Затова най-ценни в мафиотските дела са показанията на разкаялите се мафиоти.

Мога да цитирам например разказа на един мафиот, пресъздаден в книгата „Коза Ностра. Съдията и „мъжете на честта“. Тя беше издадена на български език през 1993 г. от издателска къща „Петекс-Petex“.

Книгата съдържа следния автентичен разказ на Джовани Фалконе:

„Един колега от Рим през 1980 година се срещнал с известния Франк Копола, наскоро задържан, и го провокирал:
– Синьор Копола, какво е мафия?
Старият Копола размислил и отговорил:
– Господин съдия, в този момент трима съдии желаят да получат поста прокурор на републиката. Единият е много умен, вторият се крепи на партиите в правителството, третият е празноглавец. Кой смятате ще бъде избран? Празноглавецът. Ето това е мафията…“

                                                                                    Даниела Доковска

*Даниела Доковска е адвокат в Софийската адвокатска колегия от 1978 г. Три пъти е член на Висшия адвокатски съвет и негов председател от 2008 до 2014 г. Хоноруван преподавател по наказателен процес в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ от 1984 г. и член на Съвета на настоятелите му от 2008 до 2014 г.

                                                                                 https://www.mediapool.bg/                            https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

НА 4-ТИ ЮНИ НА СЦЕНАТА НА ДЪРЖАВНА ОПЕРА СТАРА ЗАГОРА ЦЕНИТЕЛИТЕ НА СТОЙНОСТНАТА МУЗИКА ЩЕ ИМАТ УДОВОЛСТВИЕТО ДА ПРИСЪСТВАТ НА УНИКАЛЕН КОНЦЕРТ

Следваща статия

Днес е ден на победа…

Други интересни