Вървят срамни пазарлъци – ГЕРБ, ДПС и БСП са готови да подкрепят всякакво правителство, което е абсурдно и парадоксално!

Автор: Няма коментари Сподели:

Това заяви в ефира на Българското национално радио Иво Сиромахов, писател, сценарист в „Шоуто на Слави“, но не и член на партията „Има такъв народ“.

Радваме се много, че нови партии са влезли в парламента и това е чудесно, но партиите на корупцията – ГЕРБ, БСП и ДПС общо имат някъде около 150 депутати и имат мнозинство. Докато те имат мнозинство, те ще настояват на всяка цена да се запази тоя олигархичен модел, при който икономиката е зависима от държавата, съдебната власт е подчинена на управляващата партия и при този модел на практика няма разделение на властите. Тези три партии имат огромни грехове в миналото в управлението, изживели са времето си и трябва да слязат от сцената. Повтаряха един и същ модел в различни варианти. Всяка една от тях е по някакъв начин проводник на интереси на олигарси“, смята Сиромахов.

По думите му голямата крачка е била направена на 4 април, но пътят, който трябва да се извърви е дълъг.

“Тези 150 депутати от партиите на корупцията трябва да бъдат преборени по някакъв начин, което ще е изключително тежко”ы посочи още Сиромахов. Това според него може да стане при избори, но с нови правила, за да не се повторят същите резултати.

“Най-голямо доверие избирателите гласуваха на ИТН. Но смятам, че промяната я искат и трите партии – нови избирателни правила, реформа в съдебната система. Мисля, че това, което ги обединява, е повече от онова, което ги разделя. Тези три нови партии са изпратени в парламента от хора, които казват, че не искаме повече така. Именно заради това е важно тези три партии да действат заедно”, допълни още Сиромахов.

Според него големият въпрос не е дали ще има или не ново правителство и ще се стигне ли до предсрочни избори, а какви промени са нужни в държавата.

“Трябва да има бърза промяна в съдебната система и фигурата на главния прокурор да не бъде така безконтролна и недосегаема, както е в момента, бърза промяна в избирателните закони, за да се даде възможност на всички в чужбина да упражнят правото си на глас. Това са спешни неща, които не търпят отлагане”, заяви още Иво Сиромахов.

Сиромахов категорично отрече да има интрига между него и партията “Има такъв народ” заради съвсем скорошната му публикация в социалните мрежи по адрес на мажоритарната избирателна система. Той заяви, че темата е важна за идеологията на формацията и би било катастрофа, ако са се отказали.

Сиромахов коментира и новата срамна позиция на България в класацията за свобода на словото на „Репортери без граници“. Той го определи като унизително.

„Трябва да измъкнем България от унизителното 112-то място по свобода на словото и малко да се опитаме поне да върнем авторитета на журналистическата професия, която последните години се е превърнала в слугинаж. Затова е важно да има свободни медии. Трябва да водим тази битка до край и са удряме тъпана силно. Битката за свободата на словото трябва да се води от медиите. Много е важно четвъртата власт да бъде на разстояние от останалите три – това смесване и контролирането им от едно място доведе до това. Пораженията върху обществото са много сериозни. 112-то място на мен ми е обидно като личност, не знам хората как го приемат. Чувствам се унизително от това, че можем да сме толкова назад в 21 век“.

Сиромахов бе категоричен, че телевизия ⅞ не трябва да се превръща в партийна. Нейни зрители не са само симпатизанти на формацията “Има такъв народ”.

                                                                                           Frognews.bg                      https://svobodnoslovo.eu/

Предишна статия

Нашите дерибеи бранят властта си със зъби и нокти, защото я чувстват своя собственост

Следваща статия

Любо КОЛЬОВСКИ, зрител и данъкоплатец…

Други интересни